»

Kar 90% inštalacij World of Goo je piratskih

World of Goo

vir: Wikipedia
bit-tech.net - World of Goo, igra, kjer s pomočjo živih kepic sluzi gradite stolpe, mostove in podobno, je zabavna igra neodvisnih razvijalcev 2D Boy, ki je z DRMjem bogat svet presenetila prav zaradi pomanjkanja le-tega. Ko igro namreč kupite, dobite povezavo do inštalacijskih datotek, s katerimi namestite igro in jo igrate, brez registriranja, vnašanja serijskih kod in podobnih protipiratskih omejitev. Tako vam popolnoma nič (razen slabe vesti) ne omejuje, da teh istih datotek ne bi poslali prijatelju. Prav zato niti ni presenetljiv visok odstotek piratstva.Do te številke so prišli razvijalci sami, saj ima igra poleg 5 svetov, kjer morate za napredovanje premagati ovire in rešiti določeno število...

52 komentarjev

Vesoljske vesti

NASA - Danes ob dveh ponoči po srednjeevropskem času namerava NASA izstreliti misijo STS-126 proti Mednarodni vesoljski postaji. Space shuttle Endeavour nosi astronavtko Sandro Magnus, ki bo zamenjala Grega Chamitoffa, ki je v vesolju od začetka junija letos. Astronavti bodo opravili še štiri vesoljske sprehode, med katerimi bodo izvedli vzdrževalna delna na spojih panelnih plošč s sončnimi celicami. Še posebej pa bodo veseli nove opreme, med katero sta tudi nova naprava za recikliranje vode in generator kisika. Endeavour se bo na Zemljo vrnil čez 15 dni, načrtuje NASA.

Druga dobra novica je, da Mars Rover Spirit ni storil bridkega konca. Vozilu sicer primanjkuje energije, še zlasti po peščeni nevihti v zadnjih dneh, a se baterije niso toliko izpraznile, da bi odpovedal poslušnost. Spirit se je tako zmogel odzvati na v torek poslane ukaze, kontrolorji pa sedaj preudarjajo, kaj storiti. Misija Rover je bila sprva načrtovana za tri mesece, traja pa že pet let.

Spektakularnejša novica pa...

14 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Od interneta odrezali prvega spamerja

Washington Post - V nevpadljivi 30-nadstropni stolpnici v središču Silicijeve doline v San Joseju so včeraj malo znanemu podjetju McColo Corporation odklopili internetno povezavo. To ne bi bila nikakršna novica, če ne bi takoj za tem drastično upadla količina poslanega spama po spletu. IronPort ocenjuje, da je padec znašal 66 odstotkov, ali z drugimi besedami, Spamcop.net ugotavlja, da je število poslanih spamsporočil padlo s 40 na 10 na sekundo.

Strokovnjaki pravijo, da so se pri McColo ukvarjali s celo paleto nečednih poslov. Nudili so spletno gostovanje za mednarodna podjetja in sindikate, ki so vdirali v računalnike, razpošiljali viruse in prek elektronske pošte ponujali lažna zdravila, modne dodatke, varnostne programe in celo otroško pornografijo. Ni še znano, ali so bile proti McColo podane tudi kakšne obtožnice, FBI in Tajna služba pa ne dajeta komentarjev.

Mark Rasch, nekdanji tožilec za področje spletnega kriminala, komentira, da ponudniki gostovanja načeloma ne morejo biti odgovorni za...

15 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev