»

Robot bo popravil Hubbla

Washingtonpost - Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa....

17 komentarjev

Video intervju z očetom Wikipedije

Jimmy Wales med intervjujem na festivalu Ars Electronica, Linz, Avstrija

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Da ne boste govorili, da je RTV prispevek stran vržen denar, je tu nekaj zanimivega tudi za Slo-techerje. Tole je bil že del ene od prejšnjih novic, a se morda splača na zanimivost bolj eksplicitno opozoriti.

Torej v oddaji RR na TVS smo na spletu objavili celotne nezmontirane intervjuje z nekaterimi protagonisti idej prostih informacij in kreativnih del na spletu. Najzanimivejši med njimi je verjetno intervju z Jimmyem Walesom, očetom Wikipedije. V RealVideu ga lahko dobite na tem naslovu.

Na voljo pa so še intervjuji z Paulo Le Dieu, vodjo projekta BBC Creative Archive, Blashkom, glasbenikom odprtokodne hrvaške založbe Egoboobits in govor profesorja Lawrenca...

10 komentarjev

Odklenjeni P4 procesorji

Tom's Hardware - Najbrž si niti v najbolj mokrih sanjah niste upali predstavljati, da bo Intel še kdaj ponudil možnost odklepanja njihovih procesorjev, ki so zaklenjeni že od časov prvih Pentiumov. In že od leta 1998 ni nikomur uspelo omajati ali razbiti ključavnice, ki je zadolžena za to, da množilnika ne moremo spreminjati.

Očitno pa se v Intelovih logih zadeve obračajo na bolje. Tom's Hardware poroča o prvih osnovnih ploščah, ki znajo izkoristiti prednosti t.i. PRB ("performance requirement bit"). Gre za nastavitev, ki jo zaenkrat podpirata samo najmočnejša Socket 775 procesorja (izvedenki 550 in 560), in vam omogoča da znižate množilnik z nazivne vrednosti na minimalno 14x. Zadeva je zelo podobna AMDjevemu načinu odklepanja Athlonov 64, na žalost pa to opcijo podpirajo le najdražji procesorji, in ne vsi, tako kot je to pri AMDju.

Seveda ena lastovka še ne prinese pomladi, vendar je vseeno lepo videti, da se tudi na Intelovem bregu za overclockerje stvari počasi obračajo na bolje .

10 komentarjev

GA-K8NXP-9 nForce4 Ultra

AnandTech - Vsi nestrpno pričakujemo nov nVidiin vezni nabor nForce 4. Nekateri cedijo sline ob možnosti prvega praktičnega preizkusa stare (3dfx)-nove tehnologije SLi, drugi čakajo na novo platformo, ki bo v primeru AMDja zadala usodni udarec grafičnim katicam na vodilu AGP, vse pa zanima, kako daleč bo nVidia postavila mejnik v primerjavi s čedalje bolj kilavo konurenco (VIA, SiS).

Na Anandtech in PCStat so si ogledali matično ploščo GA-K8NXP-9 nForce4 Ultra. Kot je razvidno iz imena,...

23 komentarjev

Silverstone SST-LC 01S

Slo-Tech - Če naj HTPC služi svojemu namenu, torej predvajanju, zajemanju in obdelavi avdio-vizuelnih vsebin in ga želimo imeti v dnevni sobi, potem poskrbimo, da tudi na zunaj ne bo odstopal od naših pregrešno dragih komponent. Četudi se zdi, da so časi ohišij vulgaris že mimo, si nekako ne predstavljamo, zakaj bi (tudi) v dnevni sobi gledali pokočno, klasično ohišije.

Veliko podjetij (Lian -li, Cooler Master, Antec) tako vsem bodočim imetnikom HTPC ponujajo ohišja, pri razvoju katerih so celo odrinili denarce za oblikovalca. Na strani Hardwareecke so si ogledali ohišje podjetja Silverstone, model SST-LC 01S.

Vsekakor smo že videli bolj dopadljiv dizajn, denimo klasični CoolerMasterjev ACT-620. Ohišje predsvem navdušuje s tem, da je vanj mogoče namestiti običajno ATX matično ploščo in pri izbiri nismo skoraj nič omejeni.

Ko sem...

0 komentarjev