»

Za dolgočasen petkov večer: Windows Longhorn Build 4051

vir: OSNews
OSNews - Na OS News so si ogledali trenutno zelo pričakovan Microsoftov operacijski sistem s kodnim imenom Microsoft Longhorn. Razvojna različica je označena z 4051.

Svoje seznanjevanje z operacijskim sistemom so začeli pri inštaliciji, nadaljevali s prvimi vtisi, preizkusili združljivost, pozabili niso niti na WinFS niti na preizkušanje stabilnosti. Za vse ostale podrobnosti pa odjadrajte na ta naslov.

22 komentarjev

Televizija na mobitelih

PC World - Podjetje Idetic je izdalo novo storitev, imenovano MobiTV, ki omogoča uporabnikom Sprint PCS Vision gledanje novic, športnih odlomkov, glasbenih spotov preko mobilnega telefona.

Storitev bo lahko predvajala novice s programov MSNBC in CNBC, California Music Channel-USA, ter ostalih, med katerimi je tudi Discovery Channel. Singal, ki ga bo podjetje Idetic prenašalo, naj bi bil skoraj identičen televizijskemu, pričakuje se lahko le krajša zamuda od približno 30 sekund do ene minute. Poleg tega pa naj bi novost imela tudi določene omejitve kot je ločljivost, ki bo znašala 126x92 slikovnih pik, in bo v precejšnji meri odvisna od velikosti zaslona mobilnika. Klik!

6 komentarjev

MyTunes in iTunes

After Dawn - Ameriški študent, Bill Zeller, je razvil novo aplikacijo MyTunes, ki razširja možnosti že obstoječega iTunes za Okna.

Novost naj bi omogočala uporabnikom "pobiranje" nezaščitenih pesmi, npr. mp3-jev, od ostalih uporabnikov Apple-ovega najnovejšega in najuspešnejšega programa iTunes. Prenašanje pesmi naj bi temeljilo na P2P omrežju, kot pri že znanih sorodnih programih. Klik!

Valpet opozarja, da je novica zgolj informativne narave. Hkrati že "voha" organizicije s štiričrkovnimi kraticami...

1 komentar

Modifikacije ohišij

Slashdot - Na ta počasen petkov večer vam ponujamo še nekaj navdušujočih modifikacij, ki potrjujejo, da modificiranje računalniških ohišij ni več zgolj zanesenjaštvo, temveč se že podaja v vode umetnosti.

Na osebni strani Johanna Grundstroma, ki je znan tudi pod bojnim imenom Mashie, si lahko ogledate njegovo kolekcijo kreacij. Vsaka zase je posebna zgodba, ki jo je natančno opisal po korakih, dodal nasvete in tako ustvari bogat spletni vir informacij in namigov. Ogled obvezen, pa čeprav samo zaradi slinjenja.

6 komentarjev

Spor o Windows Media Playerju

The inquirer -

Poročali smo že, da evropska komisija zaslišuje Microsoft zaradi domnevnega izkoriščanja monopola z integracijo Windows Media Playerja (WMP) v operacijski sistem, danes pa je znanega še nekaj več.

Microsoft je namreč opozoril komisijo, da bo, če ga prisilijo, da iz Windows odstrani WMP, primoran na novo napisati dobršen del kode operacijskega sistema, kar se bo odražalo v slabši kakovosti, ki je bodo deležni evropski uporabniki. Postavlja se seveda vprašanja, v kolikšni meri Microsoft pretirava.

Vemo, da so naprimer Embedded različice Windows zelo fleksibilne, prav tako pa obstajajo celó programi, ki WMP popolnoma odstranijo iz sistema. Zakaj torej Microsoft ne more storiti tega še na namizni različici?

V Redmondu smatrajo WMP kot funkcijo sistema, komisija pa kot...

30 komentarjev

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

Kadar želite kaj skriti, bodite temeljiti

Slo-Tech - Kljub temu, da je na internetu ogromno informacij, ki bi jih človek nepovezane le stežka našel, se veliko teh informacij centralno arhivira na različnih iskalnikih, zato načeloma nimamo problemov, če želimo te razpršene informacije najti.

Problem pa nastopi, če kakšne informacije v iskalniku ni. Lastniki spletnih strani namreč lahko na svojem strežniku ustvarijo posebno datoteko z imenom robots.txt, v kateri določijo, do katerih spletnih mest naj iskalni roboti (programi, ki iščejo in arhivirajo spletne strani) ne dostopajo. Sicer se iskalni roboti teh navodil niso obvezani držati, vendar jih načeloma spoštujejo.

Drugo vprašanje je seveda, zakaj bi si kdo želel, da njegove spletne strani ali njenih delov ni v iskalniku. Administratorji spletnih strežnikov se za to možnost pogosto odločajo zato, ker ne želijo, da jim iskalni roboti prekomerno obremenjujejo strežnik, lahko pa si seveda želijo, da nekatere informacije ne bi bile preveč javno dostopne. To morda še bolj velja za...

7 komentarjev

Kazaa in Bollywood

ZDNet - Pri Sharman Networks so v četrek najavili, da bodo omogočili prenos filma Bollywoodske produkcije, s svojim "peer-to-peer" programom Kazaa. Gre za Hindujski film Supari, ki si ga bodo uporabniki lahko ogledali za 2,99 avstralskega dolarja. Glasba iz filma oz. posamezne skladbe pa bodo na voljo za 90 centov, medtem ko bodo filmski izvlečki - prikolice in posnetki s snemanja - dosegljivi zastonj. Producenti filma bodo denar dobil vsakokrat, ko bo film dodan v javno dostopne datoteke ali kupljen s pomočjo programa Kazaa. Klik!

4 komentarji

Je na vašem disku kak film, ...

CNet - ... ki še ni izšel? Na primer The Lord Of The Rings Part Three 1of2.avi? Če je (pa tudi če ni), si preberite tole novičko. CNET poroča, da v ZDA sedaj sprejemajo zakon, po katerem bodo vsi, ki posedujejo kak "komercialno" razpečevan film , ki še ni v uradni prodaji, deležni visoke kazni. Za tak "predogled" na vašem disku bi odšteli nekje do $250.000, ker pa to ni dovolj vzgojno, so zraven navrgli še zaporno kazen, do treh let.

MPAA se bori proti piratstvu na vse pretege, a mogoče vseeno malce pretiravajo? Najlepše pri vsem tem pa je to, da za obtožnico ni potrebno dokazovati kršitve avtorskih pravic. :)

Si lahko v zapor odneseš svojo kopijo filma za preganjanje dolgčasa? [:))]

11 komentarjev