»

SOI zmanjša porabo

Shema SOI tranzistorja

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - ARM, znan po svojih varčnih procesorjih, ki se nahajajo predvsem v prenosnih napravah, bo očitno postal še mnogo bolj varčen. Dogovori z GlobalFoundries pomenijo, da bodo procesorji ARM lahko zdaj izdelani s postopkom SOI (Silicon On Insulator), katerega najbolj znan uporabnik je AMD. Zanimivo je, da testni primerki procesorjev ARM, izdelanih na SOI postopku, niso delo tovarn GlobalFoundries, temveč so jih pripravili v francoski družbi Soitec, ki skrbi tudi za okrožnico o SOI industriji.

Za neposredno primerjavo so pripravili dve identični jedri, osnovani na ARM11 procesorju, ki ga je moč najti v iPhoneu. Eno je bilo seveda izdelano s SOI postopkom, medtem ko so drugo izdelali v običajnem, t.i. bulk CMOS postopku. Pri enaki hitrosti je SOI jedro porabilo kar 40% manj...

27 komentarjev

Snežni leopard žre uporabniške podatke

Lačen

MacRumors.com - Applova nova podrazličica operacijskega sistema Mac OS X 10.6 Snow Leopard, ki je izšla konec avgusta in v začetku septembra doživela zgolj manjšo nadgradnjo na 10.6.1, ima težave z izgubljanjem podatkov. Konec prejšnjega tedna so se na internetu začele kopičiti pritožbe uporabnikov, ki naj bi jim snežni leopard snedel podatke. Uporabniki so namreč nepojasnjeno pristali v profilu Gost na lastnem računalniku, pri čemer za njihovimi podatki ni bilo sledu. Podrobnejše analize so pokazale, da do težav prihaja na računalnikih, ki so imeli račun Gost vključen že pred nadgradnjo na zadnjo verzijo, in so po...

50 komentarjev

Cisco kupuje Starent Networks

CNet - Cisco se je v zadnjem času resno lotil porecesijskih nakupov. Pred tednom dni so objavili nakano, da bi prevzeli norveški Tandberg, danes pa se je njihovem krožniku znašel Starent. Podjetje iz Tewksburyja v Massachusettsu je specialist za mobilni svet, saj prodajajo predvsem izdelke, ki pomagajo operaterjem vzpostaviti infrastrukturo in dostop do omrežij 2.5G, 3G in 4G, tako da lahko uporabniki na svojih prenosnih napravah gledajo najnovejše večpredstavnostne vsebine. Cisco bo tako združil svoje znanje na področju videa in IP z mobilno infrastrukturo podjetja Starent, s čimer bodo lahko ponudili celo paleto izdelkov za omrežja 3G in 4G.

Prevzem naj bi bil končan v prvi polovici prihodnjega leta, za podjetje pa bo Cisco plačal 2,9 milijarde dolarjev v gotovini, kar pomeni 35 dolarjev na delnico. Nič čudnega, da je njihov tečaj včeraj poletel za 17 odstotkov in kot pribit vztraja tik pod 35 dolarji.

1 komentar

Švedske domene nedostopne zaradi napake z DNS

Slashdot - Včeraj ponoči se je Švedom pri rednem vzdrževanju domenskih strežnikov za svojo domeno .se primerila huda nevšečnost, zaradi katere so bile vse njihove domene nedosegljive. Izpad se je zgodil ob 21.45 po lokalnem času in je trajal do 22.43. Nedostopnost je trajala še nekaj časa, dokler niso vsi glavni ponudniki interneta počistili cachea svojih DNS-strežnikov in osvežili zapisov. Vse naj bi se vrnilo v normalne tirnice najkasneje do danes.

Kaj točno se je zgodilo? Ob rednem vzdrževanju domene .se je njihov skrbnik naložil napačno skripto, ki ni vključevala zaključitvene pike (terminating "."). Ta je nujno potrebna, da DNS razume, da je .se vrhovna domena in ne kakšna poddomena. Ker se poizvedbe DNS shranjujejo lokalno na različnih strežnikih, da se zmanjša obremenitev avtoritativnih, bi lahko napaka teoretično ostala še 24 ur po vzpostavitvi pravilnega stanja. Obstaja slab milijon švedskih domen in prav vse so bile prizadete.

4 komentarji

Wikipedija v žepu

OpenMoko WikiReader

vir: TG Daily
TG Daily - Po neuspehu z načrtovanjem mobilnih telefonov, na katerih teče Linux, so se pri OpenMoko odločili spremeniti svoj poslovni načrt. Kot prvi izdelek, ki predstavlja popolnoma novo smer razvoja, so pokazali žepni pregledovalnik Wikipedije, WikiReader. Pregledovalnik, ki je pravo nasprotje zmogljivih, pametnih telefonov, članke z angleške Wikipedije shranjuje lokalno, na 8-gigabajtno microSD kartico. Za prikaz skrbi 3,7-palčni črno beli zaslon z ločljivostjo 240 x 208, ki je občutljiv na dotik, posledično pa se na napravi, poleg stikala za vklop, nahajajo le trije gumbi. Z njimi je mogoče prikazati naključen članek, si ogledati zgodovino prikazanih člankov oz. zagnati iskanje, pri katerem se na zaslonu prikaže tipkovnica za...

11 komentarjev