»

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

EMA odobrila že drugo dvovalentno cepivo proti covidu (Original in BA.4/5)

Slo-Tech - Po ZDA in Veliki Britaniji je tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) priporočila uporabo novega bivalentnega cepiva proti covidu, ki je prilagojeno za prvotno različico in za BA.4/5. Včerajšnjemu priporočilu Odbora za zdravila v humani uporabi (CHMP) pri EMA je dan pozneje sledila še odobritev Evropske komisije, s čimer se cepivo proizvajalca Pfizer lahko sprosti v uporabo v EU.

Cepivo ima dovoljenje za uporabo kot poživitveni odmerek pri cepljenih posameznikih, ki so starejši od 12 let. Ker ima cepivo zapis mRNK tako za prvotno različico bodice S kakor za tisto v varianti omikron, se pričakuje boljša zaščita proti različnim variantam virusa. Pri tem je EMA uporabila podatke kliničnih testov izvirnega cepiva in odobritev cepiva Original/BA.1, ki se je zgodila v začetku meseca. Najnovejše cepivo je skoraj popolnoma enako kot Original/BA.1, le genski zapis za bodico S je malenkostno spremenjen. Zato so - podobno kot pri vsakoletnem cepivu proti gripi - uporabili znane podatke...

32 komentarjev

SWIFT preizkuša veriženje blokov

Bloomberg - V finančnem sistemu SWIFT, ki ga za komunikacijo uporabljajo banke širom sveta, začenjajo preizkuse tehnologije veriženja blokov (blockchain). SWIFT je projekt začel s tehnološkim podjetjem (fintech) Symbiont, v njem pa sodelujejo številni velikani, med drugim Citigroup, Vanguard in Northern Trust. Nove tehnologije ne nameravajo uporabiti za sprovajanje transakcij, kot to počne bitcoin, temveč za učinkovito komuniciranje pomembnih poslovnih dogodkov, kar so na primer izplačila dividend ali združevanje in prevzemi.

SWIFT je vodilni komunikacijski sistem, v katerem sodeluje več kot 11.000 pravnih oseb iz več kot 200 držav, s čimer omogoča izvajanje nepregledne množice transakcij. O SWIFT-u se v medijih poroča redko, recimo ob hekerskih napadih ali izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema zaradi aktualne vojne.

Veriga blokov, ki jo preizkušajo, bo vsebovala sporočila, ki se morajo prenašati med člani sistema. Vodil jo bo Symbiont, posebna orodja pa bodo skrbela za prevod in...

25 komentarjev