Prijavi se z GoogleID

»

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

engadget - Kot je zadnje čase običajno za Nokiine naprave, se je tudi Booklet 3G že pojavil za prednaročilo v naši sosednji državi, Italiji. A cena je, za netbook, nadvse zanimiva. Nokia je napovedala, da bo za mali prenosnik, za katerega obljublja kar 12 ur avtonomije in ki bo imel vgrajen 3G modem ter A-GPS, zahtevala 570 €, a v to ceno niso bili vključeni davki. Cena v italijanski trgovini je tako vrtoglavih 700 €, a na srečo ne vključuje popustov, ki so povezani z vezavo v naročniško razmerje. Fantje na engadgetu sicer predvidevajo, da se bo po izidu cena nekoliko spustila, a bo verjetno za običajen netbook še vedno visoka.

In seveda se je prednaročilo že končalo...

38 komentarjev

Sto let Haber-Boschevega postopka

Haberjev pilotni reaktor za pridobivanje amoniaka

Heise - Pred točno sto leti, 14. septembra 1909, sta nemška kemika Fritz Haber in Carl Bosch, vložila zahtevek za podelitev patenta za pridobivanje amoniaka po postopku, ki se danes imenuje Haber-Boschev postopek. Gre za izjemno pomemben postopek, ki je revolucioniral pripravljanje gnojil in pridobivanje razstreliv. Prve korake na tem področju je napravil Haber, BASF pa je postopek kupil in dodelil Boschu, ki ga je priredil za masovno proizvodnjo.

Narava je namreč z dušikom še enkrat več pokazala svoj smisel za ironijo. Ta nereaktiven element je neobhodno potreben za uspevanje rastlin, naša atmosfera sestoji iz 80 odstotkov dušika, a ga v elementarni obliki...

18 komentarjev

Slike iz "vesolja" za prgišče dolarjev

Oprema

Slashdot - Justin Lee in Oliver Yeh z bostonske univerze MIT sta uresničila svoje sanje in posnela nekaj fotografij našega planeta s tolikšne višine, da je ukrivljenost površja opazna. S proračunom 148 dolarjev sta uspela fotoaparat poslati na višino 29 km, kjer je nastalo nekaj dobrih posnetkov. Stvar debate je, ali višina 29 km že šteje za vesolje, saj je Kármán to mejo postavil na 100 km, NASA pa na 122 km, a to ne zmanjšuje veličine njunega uspeha. Na 300-gramski vremenski balon sta privezala Motorolo i290, ki ima vgrajen GPS-čip in je ves čas vestno pošiljala sporočila o lokaciji naprave - tako sta enostavno določila mesto pristanka. Fotografije je snemal Canon A470, ki je vsakih pet sekund...

36 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev