Prijavi se z GoogleID

»

Silverlight bo na voljo tudi za Linux

Slo-Tech - Kot mnogi že veste, je Silverlight Microsoftov izdelek, ki naj bi konkuriral Adobe-ovemu Flash-u. Pred kratkim pa so pri Microsoftu najavili podporo za Linux. Verzijo za Linux bodo v okviru projekta Mono spisali pri Novellu, na voljo pa bo pod imenom Moonlight. Microsoft pa bo priskrbel multimedijske kodeke, ki bodo pod posebno licenco, ki bo dovoljevala njihovo uporabo samo pod Moonlightom. Napovedali so podporo za brskalnike Firefox, Konqueror in Opera. Za razliko od Adobe-ovega Flasha bo Moonlight delal tako na x86 in na x86-64. Več lahko preberete tudi na blogu Miguela de Icaze, ki je med drugim eden od avtorjev Gnoma in Mona.

Še ena ovira manj za prehod na Linux...

71 komentarjev

Uspešno razbitje sistema za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq

Schneier.com - Raziskovalci iz Izraela in Belgije so tokrat pod drobnogled vzeli šifrirni sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq - in ga uspeli razbiti.

Sistem je so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje. Med drugim tudi avtomobili znamk Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo in Vokswagen. Sistem omogoča daljinsko zaklepanje avtomobila, seveda pa pri brezžičnem prenosu podatkov med ključem in avtomobilom uporablja šifriranje. KeeLoq sicer uporablja 18 milijard kombinacij ključev, vendar pa so raziskovalci našli bližnjico.

Za uspešen napad se je potrebno približati ključu za približno 65 minut (v tem času napadalec pobere podatke iz ključa), samo dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa pa potem traja okrog 1 dan. S tako pridobljenim glavnim šifrirnim ključem je nato avto mogoče daljinsko odkleniti v nekaj minutah.

Pa srečno vožnjo!

29 komentarjev

Valve išče inženirje za prenos njihovih iger na Linux

Slo-Tech - Na Valve-ovi strani se je pojavil razpis za novo delovno mesto. Med odgovornostmi je naveden tudi prenos iger iz Windows platforme na Linux. Očitno so pri Valve-u opazili, da se Linux trg počasi a vztrajno veča in hočejo biti med prvimi ponudniki Linux iger. Ker konkurenca ne počiva, so tudi pri ID-ju obljubili, da bo njihov nov FPS Enemy Territory: Quake Wars imel podporo za Linux, isto pa so obljubili tudi pri Epic-u za njihov Unreal Tournament III. Kmalu ne bo več izgovorov zakaj ostati na Windows-u.

100 komentarjev

Microsoft posodoblja vaš Windows Update brez opozorila

Slo-Tech - Pred kratkim so nekateri uporabniki Windows opazili, da so se nekatere datoteke na sistemu spremenile brez njihove vednosti. Gre za predrzno potezo Microsofta, ki vam popravek namesti brez opozorila in tudi v primeru, da imate samodejno posodabljanje na nadzorni plošči izklopljeno. O popravku, ki sicer potihem posodobi Windows Update na verzijo 7.0.6000.381, zaenkrat s strani Microsofta še ni uradnih informacij.

Datoteke sicer ne vsebujejo zlonamerne kode, vendar dejstvo, da Microsoft posega po gverilskih taktikah, ne obeta nič dobrega, ne za podjetja, ki za popravke zahtevajo preverjanje, ne za zasebne uporabnike. Tako je nek kitajski študent, ki sumi, da Microsoft zbira njegove osebne podatke, vložil tožbo proti Redmondskemu gigantu za približno 180 dolarjev in javno opravičilo, objavljeno v časopisu.

46 komentarjev

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Space - Uradna objava in tuji mediji poročajo, da se je Google odločil v sodelovanju z organizacijo X Prize Foundation nagraditi z 20 dolarskimi milijoni prvo zasebno podjetje, ki bo do konca leta 2012 uspešno zgradilo in na Luno poslalo mobilnega robota z določenimi sposobnostmi (premakniti se po površju za 500 metrov in poslati na Zemljo slike, videe in druge podatke). Če do takrat ne bo nihče uspel, bodo nagrado znižali za 5 milijonov dolarjev in natečaj podaljšali za dve leti. Poleg glavne nagrade imajo pripravljeno še 5-milijonsko nagrado za drugo mesto in 5-milijonski sklad za dodatke k nagradam za izdelke, ki bodo omembe vredno presegli razpisne pogoje.

Izstrelitev tekmujoče podjetje lahko opravi samo, ali pa za to najame kakšno obstoječo rešitev.

Medtem, ko na Wired.com ugibajo, če bo Google postavljal svoje strežnike na Luni, soustanovitelj Sergey Brin razlaga, da tovrstna vlaganja niso nič posebnega - nekatera podjetja toliko in še več vlagajo v stadione in jadralske...

40 komentarjev