»

Pravice pri nakupu preko interneta

Slo-Tech - Verjetno se zavedate, kakšne pravice imate kot kupec, ko v trgovini kupite določen izdelek. Poleg nevarnosti/rizika tovrstnega kupovanja -- saj izdelka ne morete "prijeti v roke" in ga le vidite na sliki -- pa ima ta način to prednost, da lahko udobno preko naslonjača kupujete kar preko žic™. Ker tudi slovenci nismo izjeme in se vedno bolj poslužujemo tovrstnega načina nakupovanja morda ne bo odveč ta članek, kjer lahko podrobno preberete kakšne pravice imate v primeru nakupa preko interneta ter kaj vam je storiti, če vam izdelek ne ustreza, je poškodovan ipd,...

Samo namig -- ste vedeli, da lahko odstopite od nakupa ki ste ga že opravili brez kakršne koli razlage podjetju zakaj ste se tako odločili, podjetje pa vam mora v 15 dneh od prejema obvestila o odstopu vrniti celotno kupnino? Ahh, še je pravica ;).

Dodatek: da pa bralcem ne bi zbujali lažnih upanj naj dodamo, da je to sicer res, vendar ni nujno, da bo tudi sam prodajalec zakon upošteval. Civilno tožbo bi sicer dobili,...

1 komentar

AMD niža cene procesorjem

AMD3D -

Da bi pripravili prostor za novosti, so pri AMD znižali ceno Athlonu XP 2200+ 1.8GHz 266Mhz. V tujini cene nihajo med $150 in $200 (medtem ko pri nas krepko presegajo to ceno). Vseeno smo lahko te novice veseli, saj posledično vpiva tudi na naš trg.

Iz izkušenj vemo, da podjetja ne znižujejo cen kar tako, brez razloga. Možno je, da je povpraševanje prenizko ali pa pripravljajo trg za novega paradnega konja, Athlona XP 2400+

5 komentarjev

Prosim potrdite spremembo imena 'Plemeniti' v 'Prvivriti'.

Vnunet - Našemu vrlemu predsedniku letalske zveze tovrsten dopis službe za volitve verjetno ne bi bil preveč všeč, Novozelandka Kylene Soar pa je dejansko prejela nekaj podobnega.

Lukenj™ v sistemu volilne komisije Nove Zelandije Zlikovcu namreč omogoča, da volilnemu upravičencu, od katerega so mu poznani vsi osebni podatki, slednje kratkomalo -- spremeni. Kylene je tako prejela prijazno pismo v katerem jo sprašujejo, če bi res rada spremenila svoje ime iz 'Fay' v 'Fat Ass'. Klik!

Humor ali sprevrženost -- vdiralci so med volilne upravičence dodali še svoje domače žival'ce.

0 komentarjev

Pričetek konca?

News.com - Po tem članku sodeč bi lahko sklepali, da se v računalniškem svetu obetajo spremembe. Dell je namreč oznanil, da bo (tudi) zaradi Microsoftove nove politike prodaje licenc, svoje PCje prodajal brez nameščenega operacijskega sistema (v tem primeru Windows OSa) vendar z priloženim t.i. FreeDOS operacijskim sistemom, ki pa tudi ne bo nameščen ob nakupu, ampak ga bo uporabnik lahko namestil kasneje. Za ta ukrep naj bi se odločiči zato, da se bo uporabnik lažje odločil kateri operacijski sistem bo uporabljal. Klik!

3 komentarji

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Sex.com -- Registrarji so nedolžne owce.

Vnunet - Od pričetka afere Sex.com pred šestimi leti je preteklo že precej vode (pomen rekla si razložite sami). Za osvežitev spomina: Stephen Cohen je z lažnim pismom sprožil prenos domene sex.com na svoje ime, sodišče ga je spoznalo za krivega ter mu naložilo nekaj malega milijonov odškodnine, Štefan pa je domnevno na begu v Mehiki.

V zadnjih sodnih obravnavah pa je sodišče odločilo, da Gary Kremen (zakoniti lastnik) ne more tožiti registrarja VeriSign, ki je prenos izvedel; Kremen pa povrh zatrjuje, da je VeriSign deloval v nasprotju z navedbami pogodbe, saj je z domeno ravnal kot 'slab gospodar' (prepis so izvedli na osnovi nepreverjenega pisma -- po novem vse tovrstne transakcije telefonsko preverijo). No, če bi sodišče kljub vsemu spremenilo odločitev ter registrarja spoznalo za odgovornega, bi ta predstavljala majcen presedan v nemalo tovrstnih primerih. Klik!

0 komentarjev

Godzilla je lačna.

The Register - Poznate stran Microsith? Precej posrečena stran, ki se dela norca iz dveh zelo prepoznavnih imen, Star Wars ter Microsoft.

Lastnikom blagovne znamke Godzilla pa gre očitno v nos porast '*zilla' strani, zatorej so se spravili na lastnika bloga davezilla, ki poleg samega imena obiskovalce 'zavaja' tudi s samim logom -- iznakaženim zmajem, ki je itak čista kopija japonske domače živalice. Vprašanje pa se ponuja kar samo: Kdaj na vrsto pride Mozilla? Kling! Naslednjič: Slo-Tech toži vse Slo-Owca strani. Stay tuned.

0 komentarjev