»

Kdo bo zamenjal mp3?

Linux Today - Pri Washington postu so naredili okvirno analizo kakovosti formatov komprimiranja glasbe, ki poskušajo parirati zdaj že malce ostarelemu Mp3ju. Z njim so primerjali Mp3Pro, Windows Media Audio in Vorbis. Glede na to, da so stvar testirali izkušeni glasbeniki, so skritizirali kar vse po vrsti. Vorbis naj bi dajal suhe in umetne tone, a dobro menjal glasnost. Boljše od njega se je odrezal mp3pro, ki pa včasih naredi bolj sintetične tone. WMA pa ima probleme z mlačnostjo pri srednjih tonih. Vse tri zamenjave naj bi bile boljše od mp3, a glasbeniki pravijo, da se s komprimiranjem izgubljajo subtilni vplivi glasbe in zato vztrajajo pri tem, da nič ne more nadomestiti CDja (kaj pa vinilke?:)
Škoda je, ker je bila analiza bolj ad-hoc, saj je bila narejena le v 'domačem' okolju, ne pove pa niti pri katerih bitrateih so stvari testirali. Glavni razvijalec Vorbisa je že povedal, da bodo nekateri opaženi problemi odpravljeni z končno izdajo, ki izide ta mesec. (Vorbis je še vedno beta)....

13 komentarjev

Pentium 4 in Linux

Linux Today - Večina testov novih procesorjev se izvaja le pod Okni, zato so se pri Linuxhardware odločili, da bodo Pentium 4 1.7 Ghz primerjali z Pentium III 1Ghz in Athlonom 1.2Ghz.
Ugotovili so, da je največji problem to, da prevajalnik GCC 3.0 nima vgrajenih dobrih optimizacij za instrukcije SSE2 in druge P4 specifične zadeve, zato se P4 pod Linuxom ni odrezal prav dobro. Njihov zaključek je, da je P4 namenjen le za desktop uporabo, saj na primer pri testu z distributed.net ostane kar daleč za za tekmecema. Priporočajo ga le najhujšim igračkarjem, saj le tam prinaša nekaj pospešitev.
Celoten članek lahko preberete tule

0 komentarjev

Filmi in Linux

Linux Today - Vse večji kosi filmov so narejeni z računalniki, zadnje čase pa so še posebej modne 3d renderirane risanke. Zanimivo je, da ima Holywood blazno rad Linux (seveda zato ker je poceni), zato Linux vedno bolj sodeluje pri ustvarjalnem procesu, vse od risanja do renderiranja. Tako je igral pomambno vlogo tudi v nastajanju risank Evolution, Final fantasy in Shrek. Tule je zelo zanimiv prispevek, ki govori o tem, kako zakaj in kdaj uporabljajo Linux v podjetju DreamWorks, ki je verjetno eno najbolj znanih na svojem področju. Članek govori tudi o tem zakaj SGIje počasi mečejo ven in zakaj ne uporabljajo AMDjevih procesorjev. Zanimivo branje.

0 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar

Drugi krog glasovanja...

Jaz - Ker sem po naravi len osebek (kar ste mi tako velikodušno priznali v nedavni anketi), bom kar skopiral tekst z glavne strani Natečaja/Glasovanja za naše majčke:

Pred vami je drugi krog glasovanja za Slo-Tech majčke. Sprva nismo mislili, da bo kaj takšnega sploh potrebno, toda očitno ste bili enakega mnenja kot mi: vse majce so odlične in med njimi je težko izbirati. Razlike med vodilnimi so namreč bile izredno majhne (po par %)... Tako smo se odločili še enkrat ponuditi na glasovanje 5 majic, ki so dosegle največ glasov (v tem vrstnem redu so tudi postavljene). Upamo, da se boste sedaj bolj odločno izrazili, drugače se zna to zavleči v nedogled :).

8 komentarjev

Kvantiteta

X-Bit Labs - The Inquirer se je dokopal do informacij o tem, koliko matičnih plošč je 8 največjih tajvanskih proizvajalcev izdelalo.
 • ASUS=6.76 miljonov
 • Elitegroup=6.72 miljonov
 • MSI=4.91 miljonov
 • Gigabyte=4.625 miljonov
 • ABIT=1.265 miljonov
 • DFI=1.027 miljonov
 • Chaintech=0.793 miljonov
 • BIOSTAR=0.557 miljonov
Kot vidite je razlika med ASUS-om in Elitegroup-om minimalna. Ti dve podjetji se bosta v prihodnosti še zelo borili za prevlado na tržišču. Enako minimalna razlika je med zdej že večnima tekmecema MSI in Gigabyte, katerih boj za tretje mesto je postal že konstanta. Prihonji meseci bodo odličilni, saj se bodo podjetja lahko izkazala (ali pa popolnoma pogorela) z izdelavo matičnih plošč na Brookdale in VIA P4X266 čipovjih. Tisti, ki bodo trenutek ugodno izkoristili in naredili dobre matične plošče, ki bodo kupcu všeč, se jim obeta svetla prihodnost. No ja, vsaj do naslednjega čipovja.

0 komentarjev

Test trojk

Tom's Hardware - Pri Tom's hardwere so tu pripravili test sedmih GeForce3 grafičnih kartic. Na test so vzeli ASUS V8200 deluxe (tudi na Sergiovem testu), Elsa Gladiac 920, Gainward CARDEXpert GeForce3, Hercules 3D Prophet III, Leadtek WinFast GeForce3 (tudi na Sergiovem testu), MSI Starforce822 in Visiontek GeForce3.
Ker je stric Tom bogat človek, si je lahko privoščil test na dveh različnih platformah. Na Athlon 1200 in Pentium 4 1500. Kartice so morale prestati naporne teste v Quake III Arena, Evolva, MDK2, Aquamark, Quake 3, DroneZ, MBTR, 3D Mark 2000 in 3D Mark 2001.
Ugotovitve? Najboljši pack ponuja ASUS, ker ima veliko dodatne opreme. Najboljše strojno opremljena kartica je Gainward CARDEXpert GeForce3, ki ima ogromno vhodov/izhodov... Najboljša value/performance pa naj bi bila MSI Starforce 822. Poglejte in preberite.

5 komentarjev

Resnične cene

X-Bit Labs - Iz Nvidie so ušle dejanske cene njihovih grafičnih čipov. Spodaj navedena cena pove, za koliko Nvidia proda proizvajalcu grafičnih kartic svoj čip. Vsi čipi razen GeForce3 so brez pomnilnika.
 • GeForce2 MX - $35
 • GeForce2 MX 200 - $27
 • GeForce2 MX 400 - $36.5
 • GeForce2 Pro - $42
 • GeForce2 Ultra - $105
 • GeForce3 with 64MB 3.8ns DDR SDRAM - $205
Torej... Kot vidite Nvidia še vedno prodaja Ultra in Pro čipe. Ker pa je, v primerjevi z boljšo GeForce3, tako navila cene, jih proizvajalci raje ne kupujejo. Ne pozabite, da pri GeForce3 paketu dobijo pomnilnik že zraven pri Ultri in Pro-ju pa ga morajo namestiti sami! Tukaj se tudi jasno vidi, kako dobro služijo proizvajalci. Za navaden GeForce3, pri katerem je pomnilnik že priložen, pokasirajo povprečno $150. To je zelo veliko, če upoštevate, da je njihov edini strošek PCB in par priključkov.
GeForce2 MX je še vedno v prodaji. Ker pa je cena tako podobna boljši GeForc2 MX400 se proizvajalci raje odločijo za MX400.
Iz tega dokumenta je jasno razvidno (če...

0 komentarjev