»

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Lepotica in zver? Ne, piflar!

Slo-Tech - Se je Disney namenil posneti novo različico filma? Novodobna predelava dobre stare klasike? Daleč od tega.

Pri bratih Warner so se odločili, da je čas za spremembo in nekaj novega. Z 'ceste' so pobrali sedem geekov in sedem lepotic, jih poparčkali in naredili nov reality show. Beauty And The Geek je, kot sami pravijo, tekmovanje med seboj nezdružljivih parov.

Sedaj si lahko ogledate, kako se sedem genijev, ki so socialno omejeni, in sedem prelepih žensk, ki so akademsko prizadete, pomeri v njim nevsakdanjih opravilih. Tokrat bodo ženske sestavljale rakete, moški pa se bodo odpravili po nakupih, kjer bodo na lovu za najnovejšo modo.

Komaj čakam na naslednjo različico kviza, kjer bodo v parih fitnes inštruktorji in piflarke! ;)

Na novico nas je opozoril quattro.

62 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani

več strani - Kitajske oblasti so se odločile še dodatno poseči v svoboščine svojih državljanov. Tako so od vseh spletnih strani (vključno z blogi) na Kitajskem zahtevali takojšnjo registracijo na pristojnem ministrstvu, saj bodo v nasprotnem primeru enostavno ukinjene. Komercialne založnike in oglaševalce v primeru neregistriranja čaka tudi denarna kazen v višini 1 milijon yuanov oz. 120 tisoč ameriških dolarjev.

Ministrstvo za informacijsko industrijo od nekomercialnih lastnikov blogov in spletnih strani zahteva, da morajo obvezno razkriti identiteto osebe, ki odgovarja za vsebino spletne strani. Ministrstvo, ki je za zadnji rok registracije postavilo 30. junij, je sporočilo, da je trenutno registriranih že okoli 74 % kitajskih...

65 komentarjev