»

Zgodovina GeForcev

HardOCP - NVidia, vodilni proizvajalec grafičnih čipov, je končno predstavil novi grafični čip NV40. Na HardOCP so predstavili celotno zgodovino GeForce grafičnih kartic, od prvega NV10 (GeForce 256) pa vse do današnjega NV40. V članku je opisana tudi vsa tehnologija, katero poseduje NV40 (od že vsem znanega T&L pogona do NVIDIA HPDR Technology). Drugi del članka pa obsega nekaj slikic same kartice ter grafičnega procesorja.

7 komentarjev

Izšel Mandrake Linux 10.0 Official

Nadzorno središče

OSNews - Uradna izdaja Mandrake Linuxa 10.0 (Official) je na voljo za člane kluba uporabnikov Mandrake Linuxa in za naročilo v paketnih izdajah. Temelji na izdaji za skupnost (Community), ki je izšla pred nekaj tedni, zato vsebuje podobno programsko opremo, vendar je bistveno bolje preskušena.

Mandrake Linux 10.0 Official obljublja pohitritve, saj uporablja jedro Linux 2.6 in namizno okolje KDE 3.2. Priložen je tudi GNOME 2.4, različica 2.6 pa je seveda izpadla, ker ni bila v izdaji za skupnost in je zato premalo preskušena. Nova različica francoske distribucije Linuxa ima prenovljen izgled s temo Mandrakegalaxy II in prepozna še več strojne opreme. Izbiramo lahko med tremi paketi:...

8 komentarjev

Posodobite svoj Windows še danes

boston.com - Če se vam je morda zazdelo, da Microsoft že dolgo ni izdal nobenega omembne vrednega varnostnega popravka, ste se danes ob pogledu na storitev Windows Update gotovo začudili. Redmondsko podjetje je namreč izdalo kar dvajset varnostnih popravkov (hotfix) za svoje sisteme Windows in poštnega odjemalca Outlook Express. Tako velikega števila popravkov v enem dnevu Microsoft še ni izdal. To je tudi rezultat napovedi, da nadaljnjega testiranja Longhorna letos ne bo, ker se bodo programerji osredotočili na varnostne izboljšave obstoječih programov. Več o tem.

51 komentarjev

AMD sklenil dogovor z Intergraphom

več strani - Pred več kot letom dni smo poročali o Intergraphovih tožbah proti računalniškim gigantom zaradi patenta za dostop do procesorskega predpomnilnika (Clipper). Spor z Intelom so tedaj rešili izvensodno, zdaj pa so "dobili" tudi spor z AMD-jem. Formalno so sicer obtožbe umaknili, a v zameno jim mora AMD plačati 10 milijonov dolarjev in dva odstotka svojega dobička v obdobju naslednjih treh let. The Register in X-Bit Labs poročata.

0 komentarjev

Zopet malo iger

Slo-Tech - Avanture - zvrst, ki je postavila temelje računalniškim igricam, bila dolgo dominantna, zadnje čase pa vedno bolj izginja pod plazom prvoosebnih streljačin. Začelo se je z Zorkom, počasi pa se je razvil tudi grafični vmesnik, kar je prineslo kopico novih iger, znane so recimo King's Quest, Sam & Max hit the road, serija Monkey Island, posebno mesto v zgodovini pa si je prislužil tudi najbolj znani računalniški mačo, Larry, katerega že dolgo nismo videli. Pred časom je mnoge navdušila vest, da se junak igre Leisure Suit Larry predvidoma jeseni vrača na računalniške zaslone. Avtorji igre so se domislili zelo izvirne marketinške poteze, naredili so intervju z eno od izmišljenih deklic, ki...

6 komentarjev

nVidia GeForce 6800 Ultra (NV40) je tukaj

AnandTech - Z enodnevno zamudo so se na spletu končno začeli pojavljati testi dolgo pričakovanega in precej kontraverznega nVidiinega grafičnega čipa, imenovanega NV40.

Veliko govoric, tako dobrih kot slabih, se je izkazalo za resničnih. Tako ima NV40 dejansko 16x1 arhitekturo in prav zares dosega 12.000 točk v 3D Marku 2003. Nekatere druge govorice, za katere smo si želeli, da ne bi bile res pa so se pravtako izkazale kot kruta realnost. Tako so morali za napajanje uporabiti kar 480-wattni napajalnik, z dvema neodvisnima molex priključkoma. Druga neprijetnost pa je hladilnik, ki tudi ni ravno, kako bi rekel, standarden, razen če za standard uporabite GeForce FX 5800 Ultra.

Da vam preveč ne pokvarim veselja ob branju testov, le še podatek, da GeForce 6800 Ultra, v trenutno najbolj vroči DX9 igri Far Cry, pri resoluciji 1280x1024, za 35 % prehiti dosedanjega prvaka Radeona 9800 XT. Pri višjih resolucijah in ob uporabi protiupogibanja in anizotropnega filtriranja pa za kar 59,5 % pusti za...

21 komentarjev

Radeon 9800 Pro v Radeon 9800XT Mod

Adrian's Rojak Pot - Že za časa Radeonov 8500 je bilo "flashanje" šibkejših v močnejše kartice zelo popularno. To se je ohranilo vse do danes, kajti kartice so po večini enake, razlikujejo se samo v BIOS-u in malenkostnih popravkih. Tako enostavno flashamo BIOS z ustrezno verzijo le tega in dobimo hitrejšo kartico. Na RojakPOT so modificirali radeona 9800 Pro v 9800XT. Celoten postopek je podrobno razložen v članku, poleg tega pa je tudi prikazano in opisano kaj vse se tem pridobi. Vsi hitrosti željni in z ustrezno kartico v sistemu, hitro odklikajte sem.

Ob slučajnem nerazumevanju angleškega jezika, pa odklikajte v temo v našem forumu, kjer rešujejo enak problem.

8 komentarjev

Obliži gor, obliži dol

Slo-Tech - Za dobro jutro vam ponujamo še eno zgodbo o bližnjem koncu sveta oz. novem zalogaju Microsoftovih popravkov, ki se po resnosti lahko kosajo z napako, ki jo je izkoristil črv Blaster. Analitiki so že napovedali, da lahko podoben napad črvov pričakujemo že v roku naslednjih dveh tednov. Kot zanimivost naj omenimo še, da so pri Microsoftu za napako izvedeli že septembra. Popravila se prej niso lotili zato, ker so menili, da je še nihče ne izkorišča.

Doktrino poznega pošiljanja popravkov zagovarja tud Bill Addington v svojem članku na Computerworld. Mnenje je, da se večina virusov napiše šele po tem, ko je bil popravek izdan. Lažje je namreč razstaviti popravek kot se prebijati skozi celotno aplikacijo. Zato predlaga, da najprej vsem uporabnikom pošlje proizvajalec popravke v šifrirani obliki tako, da jih nepooblaščene osebe ne bodo mogle preučiti. Šele čez čas, ko ima večina uporabnikov ta popravek pri sebi podjetje izda še majhno datoteko, v kateri je ključ in vsem uporabniki so...

21 komentarjev