»

XFree86 dobiva konkurenco?

OSNews - Mike Harris iz podjetja Red Hat in Keith Packard - član projekta Fontconfig, sta se na nedavni telekonferenci z nekaterimi pristaši odločila, da bosta korenito posegla v kodno osnovo XFree86 ali vsaj ustanovila vzporedno organizacijo projekta XFree86, ki bi demonstrirala kako naj bi tovrsten projekt učinkovito deloval. Trenutno izbirajo primerno ime projekta, rezervirali pa so že domeno xwin.org, na kateri se nahaja tudi začasna spletna stran.

Projekt XFree86 razvija odprto različico okenskega sistema X za različne UNIXe, zato je znan je predvsem uporabnikom Linuxa. Keith Packard ga je pred kratkim neprostovoljno zapustil, ker naj bi želel postati vodja projekta, s čimer je seveda užalil svoje nadrejene. Po njegovem mnenju se projekt razvija prepočasi in ni dovolj odprt za prispevke zunanjih sodelavcev.

7 komentarjev

Bytecc EL-610 EL Mini Keyboard

Burnout PC - Na spletni strani BurnOutPC.com so si pogledali tipkovnico Bytecc EL-610 EL Mini. Glavna posebnost te naprave je njena velikost, saj je zelo majhna ter kompaktna, spominja pa na tipkovnico s prenosnika. Sveti z modro svetlobo, ki pa se jo da s stikalom tudi izklopiti. Naprava naj bi se dobro obnesla v igrah, drugače pa ni nič posebnega. Za podrobnejše informacije si preberite celoten članek.

5 komentarjev

Intel i875P Canterwood

več strani - Končno je v javnost prišlo novo Intelovo čipovje - i875P Canterwood imenovano. Čipi, ki bodo vgrajeni v matične plošče, imajo veliko prednosti pred svojimi predhodniki, saj vodilo (FSB) deluje pri neverjetnih 800 MHz, kar je občutno povečanje od prejšnjih 533 MHz. Novosti pa niso le v vodilu, temveč tudi na drugih področjih, saj bodo vse plošče podpirale SATA in DDR 400. Vse bodo seveda podpirale večnitenje in bodo primerne za P4 procesorje. Za nas so se potrudili in članke spisali na:

6 komentarjev

PlexWriter Premium

Digit Life - Podjetje Plextor je naznanilo, da bo na trg poslalo novo družino CD-zapisovalnikov, PlexWriter Premium imenovano. Zapisovalniki bodo sposobni pisati s hitrostjo 52x in prepisovati z 32x. Izdelovali bodo tudi zunanje enote, ki jih bomo priklopili na USB. Pričakujemo jih lahko v mesecu maju, cena pa naj bi se gibala okoli 119 eurov. Izvirna novica ter podrobnosti.

boštjan dodaja še to, da bo z njimi moč peči tudi 1,2 GB datoteke na 99-minutne CD-Rje.


0 komentarjev

Od overclockarjev, za overclockarje...

HotHardware - Abit je pred kratkim izdal eno najboljših matičnih plošč za Intel-ove procesorje - BH7. Na HotHardware so ploščo vzeli pod drobnogled. Temelji na i845PE vezju. Na njej pa boste našli AGP 4X priključek, 5 PCI ter 3 DDR reže za pomnilnik. Seveda ima tudi en paralelni, en serijski, pet priključkov zvočne kartice, 4 USB 2.0, en priključek 10/100 Mbit mrežne kartice, itd. Pa da ne pozabim omeniti še Serial-ATA [:)] .

Zakaj pravzaprav sploh tak naslov novice? Preprosto: matična plošča je odlična za navijanje. Malo so ji povišali FSB, nato zvišali napetost, kasneje zamenjali hladilnik in voila[:D] . Pri 163 MHz FSB je procesor deloval povsem stabilno pri 3,09 GHz. Izvedli so nekaj testov in...

0 komentarjev

DirectX 9 za vse

Gainwardov hladilnik v vsem svojem sijaju :)

vir: GamePC
GamePC - Pri nVidii so nedavno tega na trg poslali serijo grafičnih kartic, osnovanih na NV34 grafičnem procesorju - da bi zadovoljili tiste manj zahtevne in za manjšo ceno. Kartica pa seveda podpira DirectX 9. Na GamePC so si pobliže ogledali dve grafični kartici iz te serije - obe podjetja Gainward (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra). Obe sta NV34 in zgrajeni v 0,13 mikronih. Seveda obe uprabljata 128-bitno pomnilniško vodilo ter podpirata AGP 8X. Razlikujeta pa se po frekvenci procesorja in pomnilnika. Ultra tiktaka pri 325 MHz/650 MHz, ne-Ultra pa pri 250 MHz/400 MHz.

V testih sta zaostajali za že kar precej starim Ti4600. Torej, če boste kupovali grafično kartico za igranje iger vam nepriporočam, da posegate po teh dveh. Ultra je sicer nekako še sledil Ti4600, drugi pa je...

6 komentarjev

Intel razkril nov procesor in novo čipovje

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril svoj prvi mikroprocesor, ki podpira 800 MHz-vodilo (Quad Pumped Bus), in novo čipovje i875P, poimenovano Canterwood. Novi trigigaherčni procesor je tako nadomestilo za obljubljene Prescotte, ki jih nismo dočakali. Pentium 4 3.0GHz sprva pravzaprav sploh ni bil zamišljen kot procesor s podporo novemu vodilu, a so Intel v to dejanje prisile težave z 0,09-mikronsko proizvodnjo Prescottov.

Novo čipovje takó podpira Pentium4 procesorje s 400, 533 in 800 MHz-vodilom, DDR ECC pomnilnik in HyperThreading tehnologijo. Cene matičnih plošč grajenih na tem čipovju se bodo gibale okrog 200 dolarjev, medtem ko bo novi Penitum še za enkrat dražji. Več o tem.

0 komentarjev