»

Zuckerberg potrdil odpuščanja v Meti

TechCrunch - Meta je potrdila neuradne navedbe prejšnjega tedna, da bodo odpuščali, ob tem pa je izvršni direktor Mark Zuckerberg napovedal umik 5000 razpisanih in še nezasedenih delovnih mest ter ukinitev več projektov. Dejal je, da so podcenili posredne stroške pri teh projektih nižje prioritete. Že pred štirimi meseci je Meta odpustila 11.000 ljudi, sedaj pa jih bodo odslovili še 10.000. Skupno bo torej letos v podjetju kar četrtina manj zaposlenih kot lani.

Prve spremembe se obetajo že aprila, in sicer v tehnološkem delu, maja pa še v poslovnem delu podjetja. S tem želi Meta izboljšati svoje finančne kazalnike, ki niso najboljši. Tudi zato bo do konca prestrukturiranja zaposlovanje zamrznjeno. Podjetje v primerjavi z ostalimi tehnološkimi velikani poslabšuje dobičkonosnost na število novo zaposlenih. V letu 2023 podjetje pričakuje 86-92 milijard dolarjev odhodkov, kar je manj od predhodno načrtovanih 95 milijard. Znižanje je posledica varčevalnih ukrepov, ki jih uvaja Zuckerberg.

O...

33 komentarjev

Google vstopa na polje umetne inteligence

Slo-Tech - Google se pridružuje jezikovnim modelom, ki so kljub že precej dolgi zgodovini šele v zadnjih mesecih obnoreli svet. Da ne bi OpenAI s svojimi modeli GPT pobegnil predaleč, je Google odprl API za dostop do svojega modela PaLM. Ta je podoben kot GPT ali Metin LLaMA, prvikrat pa so ga napovedali že pred letom dni. PaLM je večnamenski model, ki ga lahko natreniramo za pisanje kode, iskanje informacij, povzemanje besedil ali zgolj pogovarjanje.

Hkrati je Google izdal še aplikacijo MakerSuite, ki omogoča lažje rokovanje s PaLM-om. Z njim lahko enostavno vnašamo pozive (prompt), dodajamo sintetične podatke v podatkovne zbirke in prilagajamo obstoječe modele. To lahko storimo kar v brskalniku, računsko zahtevnejši del pa se izvede v Google Cloudu. Poleg tega je Google predstavil še precej orodij za poslovni svet, kjer moramo omeniti platformo Vertex AI za generativno umetno inteligenco - z njo podjetja urijo lastne modele strojnega učenja, ima pa dostop do nekaterih modelov Google...

10 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Kalifornijsko prizivno sodišče: vozniki za Uber niso zaposleni

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - Kalifornijsko prizivno sodišče je razveljavilo sodbo na prvi stopnji iz leta 2021 in odločilo, da so vozniki za Uber in Lyft pogodbeni podizvajalci in ne zaposleni. Sodišče je ocenilo, da je velika večina Predloga 22 v skladu z ustavo, medtem ko je bil na prvi stopnji zakon spoznan za protiustavnega. So pa nekatere določbe Predloga 22 vendarle neustavne, denimo omejitev sindikalnega združevanja.

Predlog 22 je bil sprejet na referendumu leta 2020 in je uvajal izjemo od zakona AB5 za podjetja, kakršno je Uber. AB5 namreč otežuje opredelitev izvajalcev v priložnostnih storitvah (gig economy) kot pogodbenih sodelavcev in podjetja napotuje na obravnavo kot zaposlenih. Po izjemi, ki jo uvaja s 60 odstotki podpore izglasovan Predlog 22, pa podjetja svojih voznikov ne bi štela kot zaposlenih, bi bili pa še vedno upravičeni do nekaterih socialnih pravic (minimalna plača), medtem ko povračila za uporabo lastnih sredstev, plačane bolniške odsotnosti ali zdravstvenega zavarovanja ne bi imeli....

0 komentarjev

Kako zanesljivi so SSD-ji

Backblaze - Backblaze redno poroča o statistiki delovanja svojih diskov in SSD-jevih, ki poganjajo njegova podatkovna polja. SSD-je kot zagonske diske uporabljajo od leta 2018, in sicer v vseh novih strežnikih in kot zamenjavo za okvarjene diske. Zagonskih SSD-jev ne uporabljajo za shranjevanje podatkov strank, je pa na njih sistem in dnevniške datoteke, ki se dnevno pišejo in berejo. Tudi zato je statistika njihove zanesljivosti zanimiva.

Konec minulega leta so imeli 2906 SSD-jev, ki so pripadali 13 različnim modelom, večinoma namenjeni uporabi domačih uporabnikov. Največ pogonov imajo od podjetja Seagate, znatne deleže pa še od Cruciala in Della, medtem ko je WD-jevih in Micronovih bolj za vzorec. V povprečju je bila povprečna letna stopnja okvar (annualized failure rate) en odstotek, pri posameznih modelih pa je segala od 0 do 1,98 odstotka. Ničlo so večinoma zabeležili SSD-ji, ki so nabrali premalo ur delovanja, da bi bili rezultati reprezentativni. Tudi primerjava s preteklimi leti...

10 komentarjev

Nov način vzrejanja miši z dvema očetoma

New Scientist - Japonski raziskovalci so vzredili miške, ki imajo dva očeta, in sicer tokrat z neposrednim razvojem jajčec iz matičnih celic samcev.

Vzrejanje laboratorijskih živali, ki imajo nestandardne starše, na primer dve materi ali dva očeta, je že klasična štorija pri raziskavah, ki se tičejo razvoja zarodkov, dednih bolezni ali zdravljenja neplodnosti. Tako smo leta 2010 dobili miške, ki so imele genski material dveh samcev, toda postopek je vseboval obvezno vmesno fazo naravnega parjenja. Pred petimi leti so kitajski raziskovalci pridobili miške z dvema očetoma zgolj z genskim igračkanjem, toda tako vzrejene živali so preživele zgolj dva dni. Sedaj pa so Japonci z Univerze Kyushu naposled razvili način za vzrejanje mišk z dvema očetoma, ki so zrasle v zdrave, plodne živali. Velja pa omemba, da znanstvene objave še ni - dosežek je bil najavljen na Mednarodni konferenci za genski inženiring človeka v Londonu.

Ekipa Katsuhika Hayashija je raziskovala načine zdravljenje Turnerjevega...

22 komentarjev

Zakaj je propadla banka za ameriške start-upe

Slo-Tech - V ZDA je konec tedna propadla SVB (Silicon Valley Bank), ki je skrbela večinoma za tehnološke start-upe. Ti so imeli pri njej naložene ogromne količine zagonskega in investitorskega kapitala. A le dva dni je trajalo, da je štirideset let stara banka s precej konzervativnim portfeljem propadla, ameriške oblasti pa je ne bodo reševale. So se pa v nasprotju z jamstvom, ki je omejeno na 250.000 dolarjev, odločili rešiti vse denarne vloge komitentov, medtem ko bodo investitorji, torej imetniki delnic in obveznic te banke, svoje premoženje izgubili.

Propad SVB je ilustracija, da v svetu bančništva vtisi štejejo bolj od številk. Če se razširijo govorice, da ima banka težave, ne glede na njihovo utemeljenost, to postane resnica. V sredo so začele krožiti govorice, da ima SVB težave in da naj komitenti svoja sredstva raje preselijo na varno. Do četrtka je odliv vlog znašal že 42 milijard dolarjev in banka je imela negativno denarno stanje v vrednosti -958 milijonov dolarjev. Zgodil se je...

81 komentarjev