»

Z možganskimi skenerji uspeli predvideti gibanje osebe

Hipokampus

vir: Wikipedia
Wired Blog - Možganski center za spomin in orientacijo pri ljudeh je dolgo veljal za preveč neorganiziran, da bi lahko iz njega pridobili kakršnokoli uporabno informacijo. Raziskave na podganah so celo kazale, da so morda prostorski spomini hranjeni naključno, vendar je znanstvenikom iz londonskega University College-a vseeno uspelo ugotoviti lokacijo osebe v virtualni sobi na podlagi možganske aktivnosti.

Znanstveniki so se osredotočili predvsem na hipokampsu, del možganov, ki je odgovoren za obdelavo prostorskih relacij in kratkoročnih spominov - pomaga torej pri ugotavljanju kje smo.

Seveda so...

8 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Higgsovemu bozonu slabo kaže

Slashdot - Fermilab je včeraj še nekoliko skrčil habitat, kjer bi utegnil tičati izmuzljivi Higgsov bozon. Na podlagi prejšnjih eksperimentov so v Fermilabu ocenili, da mora njegova masa ležati v intervalu 114 and 185 GeV/c2. Združeni izsledki iz preizkusov CDF in DZero v Tevatronu pa sedaj kažejo, da s 95-odstotno gotovostjo Higgsov bozon ne more imeti mase med 160 in 170 GeV/c2. Z 90-odstotnim intervalom zaupanja pa njegova masa ne leži med 157 in 185 GeV/c2. Prav iskanju tega misterioznega delca je namenjen tudi CERN-ov LHC, ki pa je trenutno v popravilu, tako da bomo morali, če ga Američani ne bodo odkrili prej, počakati še vsaj do konca leta, ko bodo v Ženevi zagnali svoj trkalnik. Če pa Higgsovega bozona ne bomo odkrili, se bo potrebno ozreti za novimi teorijami, ki bodo pojasnile maso nekaterih elementarnih delcev.

13 komentarjev

Fusion-io predstavil nov strežniški SSD

The Register - Proizvajalec SSD-jev Fusion-io je predstavil nov izdelek, ki se imenuje ioDrive Duo. Gre za kartico PCI-Express, ki nosi SSD-čipe. Kapaciteto prejšnjega modela so podvojili enostavno tako, da so nanjo pričvrstili dva Samsungova modula, tako da lahko naprava sedaj shrani 640 GB podatkov, medtem ko že napovedujejo 1,28 TB-različico. Nič kaj skromno ga oglašujejo kot najhitrejši strežniški SSD vseh časov. In kaj ponuja to čudo?

Ponaša se s 186.000 bralnimi operacijami I/O (4 kb paketki) in 167.000 pri pisanju, latenca pa naj bi znašala 50 mikrosekund. Z drugimi besedami zmore ta stvar 1500 MB/s pri kontinuirnem branju in 1400 MB/s pri pisanju. Vgrajena je še podpora za RAID 1, tako da lahko uporabniki žrtvujejo polovico kapacitete v zameno za varnost podatkov. Proti morebitni neposlušnosti čipov pa se bori tehnologija flashback za večbitno zaznavanje napak in njihovo odpravljanje, ki ponuja redundanco n+1, tako da preživi tudi en pokvarjen čip. O ceni Fusion-io še ni želel govoriti,...

6 komentarjev