»

Umetna inteligenca na ravni otroka razvita

Slashdot - Razvijalci iz Rensselaer-jevega politehničnega inštituta so v svet Second Life-a poslali Eddie-ja, umetno-inteligenčnega avatarja ki bi se naj obnašal kot štiriletni otrok in pokazal štiriletniku primerne sposobnosti prepričanj, sklepanj in obnašanje skladno z teorijo uma. To pomeni da naj bi bil sposoben razumeti, predvidevati in se odzivati na reakcije ne samo drugih UI agentov, pač pa tudi ljudi s katerimi bo morda nekega dne komuniciral tudi v realnejših okoljih.Ko bo Eddie oktobra 2008 podvržen omejenemu Turingovemu testu se bo za svoje delovanje zanašal na program Rascals (Rensselaer Advanced Synthetic Architecture for Living Systems), katerega jedro je osnovano na teoremskem dokaznem pogonu, ki vsako dejanje prevede na oz. dokaže s teoremom po ocenitvi...

129 komentarjev

Uspešen napad na pametno RFID kartico za londonsko podzemno železnico

Schneier.com - Skupina raziskovalcev je ugotovila kako klonirati pametno RFID kartico Mifare Classic (proizvaja jih podjetje NXP Semiconductors), ki se v Londonu, Bostonu in na Nizozemskem uporabljajo kot vozovnice v javnem potniškem prometu.

S pomočjo preučevanja pod mikroskopom so raziskovalci uspeli razkriti šifrirni algoritem, ki ga kartica uporablja. V algoritmu Cypto1 so nato našli napake, ki omogočajo uspešen napad na kartico v nekaj minutah.

Podoben napad na te vrste kartic so v začetku leta izvedli že raziskovalci Amsterdamske fakultete za naravoslovje in dva nemška varnostna strokovnjaka v začetku leta, v začetku marca pa tudi raziskovalci nizozemske Radboud University. Na voljo je tudi impresivna video demonstracija napada.

4 komentarji

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno

International Herald Tribune - Nemško ustavno sodišče je 11. marca razsodilo, da avtomatsko preverjanje in prepoznavanje registrskih tablic (s čitalcem) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti in je zato neustavno. Po mnenju sodišča takšna praksa policiji omogoča nadzorovanje gibanja posameznikov.

Nemško ustavno sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pobude treh nemških voznikov, nemška policija pa je ukrep avtomatskega preverjanja registrskih tablic izvajala v osmih od 16 nemških zveznih dežel. Z avtomatskim preverjanjem registrskih tablic je nemška policija lovila večinoma tiste lastnike avtomobilov, ki niso plačali zavarovanja za svoje motorno vozilo.

68 komentarjev

Izšel GNOME 2.22

GNOME - Izšla je nova različica priljubljenega odprtokodnega namizja GNOME 2.22.

Opis vseh novosti najdete v uradni objavi nove različice, med pomembnejše pa lahko prištejemo program Cheese za zajem fotografij in videa iz spletne kamere, program Anjuta, ki je po novem del paketa za razvijalce programske opreme ter novo knjižnico za navidezni datotečni sistem GVFS/GIO, ki bo nadomestila starejšo GNOME-VFS. To pomeni številne izboljšave v programih kot je Nautilus, vendar pa na začetku tudi malce nazadovanja, saj vsi programi še ne izkoriščajo polnega potenciala nove knjižice.

Kot je že v navadi, je namizje na voljo tudi v slovenskem jeziku.

5 komentarjev