»

Hipno sporočanje na mobilnih telefonih

Reuters - Petnajst največjih svetovnih operaterjev mobilne telefonije - med njimi Vodafone, Orange, T-Mobile, Telefonica in China Mobile - je najavilo, da bodo svojim uporabnikom ponudili hipno sporočanje (instant messaging – IM) na mobilcih. Mobilno hipno sporočanje naj bi bilo po značilnostih zelo podobno servisom za IM na osebnih računalnikih, temeljilo pa naj bi na odprtem standardu, poroča agencija Reuters.

Servis seveda ne bo brezplačen, čeprav predstavniki operaterjev niso želeli razkriti cenovne politike. Zaenkrat je jasno predvsem to, da bodo operaterji zaračunavali le poslana, ne pa tudi prejetih sporočil. Hipno sporočanje naj bi bilo za mobilne operaterje močan vir prihodkov na področju prenosa podatkov, kjer je doslej prevladovalo pošiljanju tekstovnih sporočil SMS.

Zaenkrat je moč za namene IM nadgraditi le dražje, pametne mobilne telefone, na katere je nameščen Microsoftov operacijski sistem ali Symbian. Seveda so želje operaterjev drugačne: hipno sporočanje naj bo omogočeno...

31 komentarjev

Bitka mobilnih procesorjev

Tech Report - Pred že kar nekaj časa se je AMD odločil, da bo tudi na trgu mobilnih procesorjev poskušal odščipniti tekmecu Intelu kak kos pogače in tako se je pojavil na A64 temelječi Turion procesor za prenosnike. Seveda se je ob tem pojavlja vprašanje primerjave z Intel rešitvami - na spletni strani Tech Report so tako pripravili obširen test konkurenčnih procesorjev.

Tako so skozi kopico testov spustili Intel Pentium M 760 procesor, ki deluje pri taktu 2.0 GHz, takt sistemskega vodila znaša 533 MHz, ponaša se pa tudi z velikim drugonivojskim predpomnilnikom - kar 2MB. Na drugi strani deluje Turion ML-44 pri 2.4 GHz, za komunikacijo s pomnilnikom skrbi vgrajen pomnilniški krmilnik, procesor se ponaša z 1MB L2 predpomnilnika. Kako sta se torej tekmeca odrezala?

...

14 komentarjev

SiS naborna vezja za prihajajoči AM2

SIS - Silicon Integrated Systems (SiS) je naznanil izdelavo novih veznih naborov na prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2. Za namizne računalnike bosta na voljo vezna nabora SiS756 in SiS761GX, medtem ko bo za prenosne računalnike SiS izdelal kar štiri vezne nabore, in sicer SiS756, SiSM760, SiSM761GX in SiSM760GX. Vsi novi vezni nabori bodo podpirali prihajajoče AMD-jeve procesorje.

SiS761GX, SiSM761GX, SiSM760 in SiSM760GX bodo poleg tega imeli še vgrajeno grafično jedro Mirage, ki podpira DirectX 9. Prva dva bosta vsebovala različico Mirage 1, druga dva pa Mirage 2.

Več o tem v SiS-ovem sporočilu za javnost.

1 komentar