»

Prihajajo Bartoni?

The inquirer - Kot pravi The Inquirer, so v zadnjem času AMD-jevi najzmogljivejši procesorji AthlonXP 2800+ postali "bolj redki kot leteči prašiči ali kure z zobmi" [:D], kar po naše pomeni, da jih ni moč dobiti v trgovini. Kot še dodajajo, naj bi se kmalu začela proizvodnja AthlonovXP 2800+ z novim jedrom, poimenovanim Barton. Kmalu v tem primeru pomeni le nekaj dni.

Barton je novo jedro AMD-jevih procesorjev, ki bo imelo 512kB predpomnilnika v samem jedru (to je prav toliko, kot ga imajo P4), poleg tega pa računalniška skupnost pričakuje še 200 megaherčni FSB, kar bi lahko kar močno pospešilo delovanje tega kosa silicija.

Poleg procesorja z oznako 2800+ pa lahko kmalu pričakujemo še Bartona 2500+ in pa najmočnejšega 3000+. Upajmo, da bo AMDju uspelo in nas bo presenetil z izdelkom, ki bo ob predstavitvi že v trgovinah, ne pa s ti. "papirnatimi izdajami". Klik!

18 komentarjev

MandrakeSoft: Stečajni postopek?

The Register - Sodeč po e-poštnem sporočilu, ki je nekako "spronicalo" v javnost, se MandrakeSoft, francoski izdelovalec Linux distribucije Mandrake, spogleduje z rdečimi številkami: 2 MIO EUR slednjih.

Kakor je razumeti iz zasebnega sporočila, se predsednik že trudi rešiti podjetje; likvidacija seveda nikomur ni po godu (z izjemo stečajnega upravitelja), možnih rešitev pa je več. Kratkoročno želijo doseči predvsem prolongacijo (odlog) oz. delni odpis dolgov pri upnikih, dolgoročno pa bi jim ležala predvsem razdelitev podjetja na več manjših specializiranih divizij oz. združitev s kakšnim drugim podjetjem.

Po eni strani bi zlahka zapisal, da se čudim podjetjem, ki se ukvarjajo s "prostim programjem", a istočasno kujejo dobičke: viri so pri tovrstnem programju namreč omejeni s samosvojo distribucijsko politiko (beri: ta je bliže Marxu kot kapitalizmu). Nemški SuSE je denimo pred časom prejel precejšnjo injekcijo, ko je vanj dobesedno milijone dolarjev investiralo podjetje IBM, ki svoje kremplje...

5 komentarjev

ASUS CRW-5224A

AnandTech -

Na AnandTech so objavili nov test računalniške opreme. Tokrat so testirali Asusov CD-zapisovalnik z imenom ASUS CRW-5224A. Zapisovalnik podpira 52x zapisovanje ter branje, prepisuje pa na žalost še vedno le pri 24x. AnandTechovci so bili z Asusovo stvaritvijo sorazmerno zadovoljni, predvsem s ceno, rahlo pa so bili razočarani nad glasnostjo pogona. Kakorkoli že, test se vseeno splača prebrati.

0 komentarjev

Gigabayte MAYA II

Tweak Town - Gigabayte ni le eden izmed boljših proizvajalcev matičnih plošč temveč tudi izvrsten izdelovalec grafikulj. Eden izmed njhihovih največjih uspehov je bila MAYA II Radeon 9700 pro. Na Tweak Town-u, pa so izmučili novejšo, a slabotnejšo MAYA II Radeon 9500. Prav tako kot njena močnejša sestrica ima tudi ta Ninca (ups, Maya -- alien-w) velik zlat hladilnik, ki dokaj dobro hladi grafični procesor. Seveda pa tako kot vsi Radeoni tudi ta deluje v AGP 8x načinu, ki ga najdemo na vseh najnovejših grafičnih karticah in matičnih ploščah. V testih ni bila konkurenčna 9700 pro, a je gladko obračunala z Gf4 Ti 4200. Kič?

3 komentarji