»

Münchenski projekt Linux končan

Slo-Tech - München je končal prehod javne uprave na Linux, s čimer se zaključuje eden najdaljših, najbolj spremljanih in tudi kontroverznih projektov programske migracije. Postopek se je začel že leta 2006, v petih letih so prilezli na polovico, letos novembra pa je bil projekt tik pred zaključkom. Včeraj je občinska uprava na internetu objavila končno poročilo (stran 4-5), s čimer je projekt končan.

Od sprejema odločitve leta 2004 do zaključka je preteklo dolgih devet let. V tem času je München zamenjal približno 14.800 računalnikov z Windows na Linux in z Officea na OpenOffice. Slednjih je za odtenek več, ker nekateri pač poganjajo specializirane programe, ki v Linuxu ne tečejo. Glavno vprašanje je seveda, koliko so s tem prihranili. Ocene so različne in precej netočne, ker tudi Microsoft ob napovedi...

135 komentarjev

Valve izdal SteamOS in predstavil prototip Steam Machine in Steam Controller

Slo-Tech - Valve je danes izdal prvo verzijo svojega operacijskega sistema za igre SteamOS, ki temelji na Linuxu in so ga napovedali že jeseni.

SteamOS bo mogoče s spleta prenesti še danes, pri čemer pa še ne gre za dokončano kamoli spolirano različico. Valve je izdajo pospremil z besedami, da "vsem razen neustrašnim Linuxovim hekerjev priporočajo, da počakajo do izdaje naslednje verzije leta 2014". Z drugimi besedami to pomeni, da je obstoječa verzija potrebuje še nekaj prevajanja kode, da jo lahko namestimo.

Potem pa je tu še tristo srečnežev, ki so se prijavili v preizkusni program in bili izbrani. Ti bodo v naslednjih dneh prejeli Steam Machine, kakor...

44 komentarjev

Slovenski znanstveniki prvi na svetu pripravili magnetno tekočino!

Klasična paramagnetna tekočina se magnetizira v zunanjem magnetnem polju.

Nature - Raziskovalci z Inštituta Jožef Štefan (IJS), Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani (UL FMF) in mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (UM FKKT) so prvi na svetu uspeli pripraviti magnetno tekočino, o čemer poročajo v današnji številki revije Nature. V resnici so ustvarili tekoči kristal z magnetnimi lastnostmi, kar je pred 43 leti predlagal kasnejši Nobelov nagrajenec Pierre de Gennes, a do danes ni uspelo še nikomur. Vrhunski dosežek je v celoti plod domačega znanja, saj so vsi štirje podpisani avtorji (Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik in Martin Čopič) zaposleni v slovenskih inštitucijah.

Najbolj znan magnetni material je železo, podobna pa sta še...

52 komentarjev