»

Samsung stavi vse na enega konja

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil novico, da ne bodo izdali svojega težko pričakovanega predvajalnika ploščkov, ki naj bi bil sposoben branja Blu-ray in HD DVD-formatov. V The Korean Timesu so se namreč pojavile navedbe Samsungovega podpredsednika, da bodo podporo HD DVD-ju povsem opustili, niti ne bodo izdali nobene hibridne naprave, ki bi bila seznanjena z obema standardoma. Čemu takšen zasuk ni povsem jasno, saj so še do nedavnega zatrjevali, da bodo kot prvi izdali kombiniran pogon. Vselej možna razlaga je, da je odločitev politična, saj bi cenovno dosegljiv pogon prisilil proizvajalce HD DVD-jev v spust cen, kar bi povečalo njihovo priljubljenost.

8 komentarjev

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev

Znane specifikacije Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

digg.com - Na Launchpadu so že objavljeni cilji, ki jih nameravajo razvijalci Ubuntuja doseči do nove izdaje, ki bi naj videla luč dneva nekje aprila naslednjega leta. Med potrjene cilje spada lažja konfiguracija omrežja, takoj delujoče 3D-namizje z implementacijo Compiz ali Beryl, lažja namestitev manjkajočih kodekov in še kaj. Celoten seznam je na voljo tukaj.

Bomo dobili več kot enakopravno konkurenco Visti?

129 komentarjev

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev