»

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

NASA investira v vesoljske "airbage"

The Register - NASA se je odločila investirati 600.000 USD v razvoj posebnih zračnih vreč, ki bi naj v bližnji prihodnosti zamenjale toplotne ščite, ki se trenutno uporabljajo za zaščito pred visokimi temperaturami ob ponovnem vstopu v atmosfero.

Ideja, ki je bila zasnovana pri Andrews Space v Seattlu, temelji na zamisli, da bi te vreče neprestano izpuščale zrak in tako ustvarile film plina, ki bi nato odvajal vročino stran od plovila.

Sam razvoj ima še kar precejšnjo pot pred sabo, saj se morajo znanstveniki spopasti z izzivom izdelave dovolj trpežnega materiala, ki bo preživel velike obremenitve in se ne bo strgal.Več informacij v izvirni novici.

41 komentarjev

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Slashdot - Datotečni sistem ext3 poznamo linuxaši že zelo dolgo, sedaj pa končno prihaja njegov naslednjik, ext4. Ext4 vsebuje vse lastnosti ext3 sistema, med drugim so mu pa dodali podporo diskovju v velikosti 1020 petabytov. Druga novost pa je, da ext4 zapisuje podatke oz. natančneje datoteke v celoti na eno zanjo rezervirano mesto na disku, in s tem zmanjšuje fragmentacijo. Andrew Morton, eden od razvijalcev linux jedra je vključil ext4 v razvojno vejo jedra 2.6.19-rc1-mm1, sistem pa bi naj bil pripravljen za vsesplošno uporabo v roku šest do devet mesecev, bo pa le omejeno združljiv s sedanjim datotečnim sistemom ext3.

42 komentarjev

Domače branje: "Carl von Clausewitz, O vojni"

Slo-Tech - »Spremimo novinca na bojišče. Ko se mu približujemo, vedno jasnejše grmenje topov končno zamenja tuljenje krogel, ki zdaj pritegne nase pozornost neizkušenega. Krogle začnejo padati blizu pred nami in za nami (...) treskanje topovskih krogel in razletavanje granat v bližini postane tako pogosto, da resnost življenja predre skozi mladostnikovo domišljijsko predstavo. Nenadoma pade znanec (...) še en korak do enot, do pehote, ki v ure dolgem ognjenem spopadu vztraja z nepopisno stanovitnostjo. Tukaj je zrak napolnjen s sikajočimi kroglami, ki kmalu oznanijo svojo bližino s kratkim, ostrim zvokom, s katerim preletijo za palec daleč nad ušesom, glavo in dušo …«

Slikoviti opis vojne vihre, ki ga najdemo v knjigi O vojni (Vom Kriege), nas lahko zlahka zavede k misli, da je hotel pruski častnik Carl von Clausewitz svoje 43-letne vojaške izkušnje preliti v klasičen vojaški priročnik, namenjen bojnim (frontnim) poveljnikom. Vendar že kmalu pove, da nima namena razlagati, kako utrditi...

9 komentarjev