»

Še en nov DVD

Slo-Tech - DrSergioDJ nadaljuje s svojim pohodom in opisovanjem filmov regije 2 (Kos Računalniki, trgovina, ki nam material posoja, je bila pred časom prijavljena, da posoja filme regije ena, kar je prepovedano. Posledica? Racija v trgovini ter odtujitev vseh filmov prve regije). Virtuosity je film, posnet davnega leta 1995, v katerem izmed bolj znanih ljudi igrata Denzel Washington ter Russel Crowe. Film v nekaterih aspektih spominja na predhodnico Matrice. Je film gledljiv? Beri! Še nagradni natečaj: Kdor mi na mail prvi pošlje slovenski prevod naslova filma, dobi piškot .

6 komentarjev

Pota oglaševalska

ZDNet - Dobro, dobro - mnogo nas je, ki ne maramo nadležnih pojavnih (pop-up) okenc z reklamami. Vsaj jaz ostale načine še nekako trpim, a proti pojavnim okencem kot še marsikdo drug, uporabljam razne ad-blockerje.

Kmalu pa se zna zgoditi, da na strani, kjer bi me sicer (brez ad-blockerja) pričakalo omenjeno okence, stran opozorila, naj ali pogledam oglas ali pa naj za ogled strani plačam! Na ZDNet-u so si to novo, oglaševalcem prijazno tehnologijo, podrobneje ogledali. Sebično upam, da se bodo programerji blockerjev še bolj potrudili .

5 komentarjev

Razpis

Slo-Tech - Pri Slo-Techu smo ugotovili, da bi bilo dobro, če bi imeli svoj banner velikosti 468x60 pik. Še nekaj pogojev:
  • pasica mora biti krajša od 10KB
  • iz pasice mora biti jasno razvidno da vodi na stran Slo-Tech
Da pa bo stvar bolj zanimiva... avtor izbrane pasice dobi prvo slo-tech majico. Predlogi na team@slo-tech.com

Dodatek: Dovoljene so samo slike (jpg,gif). Flash NI dovoljen. Predlog lahko pošljete v obliki animiranega gifa, vendar dvomim, da vam bo uspelo narediti animiran gif manjši od 10KB.

4 komentarji

Inteligentna ura z Linuxom

LinuxDevices - Iz dneva v dan smo priča raznim poročilom o tem, kako Linux osvaja številna področja (prenosne naprave, zmogljive strežnike, delovne postaje, ročno gnane strežnike, hladilnike, kavne mlinčke, programske svetilke, MP3 predvajalnike, ...). To dokazuje, da Linux ni enostranski operacijski sistem, ki je namenjen samo strežnikom in delovnim postajam, ampak vsestranski sistem, ki ga lahko uporabimo v (skoraj) vsaki napravi, ki vsaj malce diši po elektroniki. Da je Linux izjemno prilagodljiv sistem, sta dokazala...

2 komentarja

Mandrake 8.1 zamuja

CNet - Polna različica Linux distribucije Mandrake 8.1 je sicer že na voljo na internetnih strežnikih, vendar pa je še vedno nismo videli na originalnih CD-jih. Razlog za zamudo komercialne različice tiči v tem, da se je Mandrake Soft odločil, da CD-je stiska v Severni Ameriki. Ta korak pa se je izkazal za zelo počasnega in dragega. Kljub temu, pa Mandrake Soft zagotavlja, da bo komercialna različica na voljo v kratkem.

0 komentarjev

Intervju z Linusom

Linux Weekly News - Na OSNews so naredili intervju z Linusom Torvaldsom, ki ima zagotovo največ zaslug za nastanek Linuxa in vedno nadzoruje razvoj Linux kernela ali po domače, jedra. Ravno zaradi tega so ga povprašali, zakaj tako zavlačujejo z jedrom 2.5. Odgovor je bil povsem preprost: Linus še vedno ni zadovoljen s staro 2.4.x različico, zato se bodo še nekaj časa zadržali na razvoju stare različice, vendar pa nam dvomestne številke na mestu x dajo vedeti, da izid različice 2.5 ni več daleč. Poleg samega jedra, so se v intervjuju dotaknili tudi napovedi o prihodnosti, kaj si Linus misli o konkurenci (WinXP, BSD ...), kaj bi se dalo izboljšati, ipd. Vsekakor zanimivo branje.
Ker pa smo ravno začeli debato z Linux kerneli, ne morem mimo sveže različice, ki nosi številko 2.4.12. Ta je sicer stabilna, vendar pa ni ravno idealna, saj ima nekaj problemov s paralell portom. Če jo vseeno želite preizkusiti, po končanem prevajanju namestite popravek. Lahko pa se tudi izognete popravku in preidete na novo...

0 komentarjev

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev

Pomanjkanje i845

X-Bit Labs - I845 je sicer popolni polom, kart si tiče same zmogljivosti, vendar pa je še vedno precej priljubljen med proizvajalci matičnih plošč. Nabor je celo tako priljubljen, da se veliki triumvirat ASUS, MSI in Gigabyte pritožuje nad pomanjkanjem le-tega. Po nekaterih podatkih, je Intel v septembru uspel izpolniti le 50-60% naročil, kar vsekakor ni ravno obetajoče. Vendar pa so se podjetja znašla in pomanjkanje nadomestila z i845 čipi iz sivega trga. Seveda pa je to samo začasna rešitev.
Proizvajalci matičnih plošč zato precej težko čakajo na November, ko bo Intel začel razpošiljati i845D (i845 + DDR SDRAM) nabore, ki bodo stali "le" $35. Če je to res, potem bo P4 v Novembru vsekakor doživel preporod.

0 komentarjev

ECS v svetu grafičnih kartic

X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

0 komentarjev

MSI-jeva KT266A plošča

X-Bit Labs - VIA KT266A postaja vse bolj priljubljen nabor med proizvajalci matičnih plošč. Tudi med tistimi, ki niso nikoli marali VIA naborov. Nekateri velikani, kot so npr. Gigabyte so celo izjavili, da v nadaljnje ne mislijo več podpirati hroščatih Viinih naborov, vendar so se kasneje, ko so si pobliže ogledali KT266A premislili, saj bo le-ta (vsaj po performansah sodeč) prava bomba med Athlon nabori. Temu priča tudi dejstvo, da je KT266A iz dneva v dan bolj priljubljen, saj ga podpira vedno več proizvajalcev - med drugimi tudi MSI, ki je pred kratkim predstavil ploščo z imenom K7T266 Pro2-RU. Plošča je narejena za ohišja ATX in vsebuje 3 DIMM reže v katere lahko vtaknemo do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ter 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Ker pa postaja navijanje vse bolj priljubljeno, se je MSI odločil, da v to ploščo vgradi tudi nekaj "lahkih" overclockerskih nastavitev, kot so spreminjanje FSB-ja in voltaže procesorja.
Za ostale razvajence, pa bo plošča ponujala opcijsko...

0 komentarjev

Končno spet med pisuni ...

X-Bit Labs - Zadnje čase je moj največji problem hudo pomanjkanje časa, saj je naš razred zabredel v obdobje, ko so profesorji najbolj zagreti za spraševanje in napovedovanje novih kontrolnih nalog. To ste lahko opazili tudi po moji skoraj desetdnevni odsotnosti. Vendar nič se bati. Kakor hitro bodo tu jesenske počitnice, se lahko nadejate še večje količine novic, kot do zdaj. No, da pa ne bom samo utemeljeval svoje odsotnosti, sem vam pripravil kupček bolj ali manj zanimivih novic.
Sicer že vrabci zunaj čivkajo, da bodo novi Radeoni odlični grafični čipi, vendar se moramo zavedati dejstva, da so le-ti blazno nepriljubljeni med proizvajalci grafičnih kartic. Vzrok za nepriljubljenost je Nvidia, ki vedno znova forsira proizvajalce grafičnih kartic in jim grozi, da ne bodo nikdar več naredili niti 1 grafične kartice z Nvidia čipom, če se odločijo podpreti tudi druge rešitve konkurenčnih podjetij. Zadnja žrtev "Nvidiinega režima" je ASUS, ki je še pred kratkim veselo napovedoval svoje kartice na...

0 komentarjev

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

Sejem sodobne elektronike 2001

Slo-Tech - Saj vem, da ste najbrž že opazili nov vnos v "Še se kadi" oddelku, a vseeno bolje pozno kakor nikoli z novico (saj bi jo napisal že prej, ampak hej, človek mora tudi uživati, mar ne? ). Primož, naš programer, guru ter administrator Slo-Techa je z velikim veseljem obiskal dotični sejem ter se nadejal kvalitetne predstavitve vseh z elektroniko povezanih izdelkov. Jim je uspelo? Beri in se čudi. V njem boste opazili tudi nekaj zelo intrigantnega - Primož celo premore možganski center za smisel za humor . Že golo dejstvo je vredno vašega klika, hehe. Ker tudi že vem, da ste malo naveličani vseh teh člankov, vam obljubim - naslednji vnos v "Še se kadi" bo test. Res.

8 komentarjev