»

Program eDonkey dokončno umrl

Wired News - Nekaj dni po tem, ko sta sodno poravnavo sprejela Napster in RIAA se je za 30 milijonov dolarjev pogodilo tudi podjetje MetaMachine, ki je zakrivilo eDonkey, eDonkey 2000 in omrežje Overnet. Uradna stran je tako postala nedosegljiva, MetaMachine pa bi po navedbah NY Times tudi poskušal ustaviti delovanje omrežja, kar so gotovo izkusili dosedanji uporabniki. Da pa se ljubitelji dišečih cvetlic ne boste preveč ustrašili na prvi pogled šokantne novice, naj vas pomirimo -- osličkov bližnji sorodnik eMule naj bi še naprej deloval nemoteno.

Na novico nas je opozoril CaqKa.

28 komentarjev

Klasična izdaja Vojne Zvezd

Slo-Tech - Skupaj z izidom zadnjega od filmov v seriji Star Wars z naslovom Revenge of the Sith so Lucasovi studii izdali še zbirateljske DVD-je s starejšimi primerki Vojne Zvezd (od četrte do šeste epizode), ki pa so bili spremenjeni. Stare posnetke iz sedemdesetih in osemdesetih let so na novo obarvali, dodali računalniške efekte, odpravili napake in zamenjali nekatere obraze igralcev s tistimi, ki so se pojavili v novejših epizodah. Filmi so tako pridobili na točnosti, žal pa so izgubili tisti pravi nostalgični občutek, kar je privedlo do množičnih pritožb die-hard fanov, zato je George posebej zanje ponovno izdal ploščke z neokrnjenimi filmi. O izidih novih starih posnetkov poroča Slashdot.

1 komentar

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

Plinovod za dostop do interneta?

Yahoo News - Pri Nethercomm-u pravijo, da so razvili novo tehnologijo za dostop do interneta -- da nam za internetno cesto služi kabelski priključek, telefonska parica, zrak (wireless) ali celo električno omrežje, smo se že nekako navadili, a sedaj se jim je pridružil nov prenosnik -- plinovod. Med drugim trdijo tudi, da je z njihovo tehnologijo moč pošiljati celo TV signal, zadevo pa naj bi omogočali ultraširokopasovni oddajniki, ki naj bi bili celo cenejši od trenutno najbolj uveljavljenih na bakreni parici oz. koaksialnem kablu. Testiranje nove tehnologije naj bi se začelo v določenih delih ZDA naslednje leto.

Upamo lahko, da bodo svoje trditve uresničili in z zamikom tudi k nam pripeljali prepotrebno konkurenco domačemu Telekomu. Nenazadnje lahko tudi toplarne v naših mestih začno razmišljati o razširitvi svoje ponudbe, mojo babico pa že skrbi, da se bo njen štedilnik nalezel virusov.

26 komentarjev

Napajalnik Corsair HX620w

Virtual Hideout - Ko slišimo ime Corsair, je naša prva asociacija ponavadi računalniški pomnilnik, a dandanes je možno uspeti le, če se neprestano širiš, zato se je znani proizvajalec podal še na druga področja trga. Začeli so proizvajati napajalnike visokega cenovnega razreda s popolnoma generičnimi imeni, enega njihovih prvih izdelkov so si ogledali na Virtual Hideout-u in bili nad njim izredno zadovoljni. Gre za napajalnik, ki ima vse dandanes zahtevane napredne funkcije -- visoko izhodno moč (620W), tih in učinkovit hladilni sistem, privlačen dizajn ter modularni način priključkov, navdušil pa je tudi v tejeso že prvič zadel v polno.

2 komentarja

Lian-Li PC-G50

Slo-Tech - Lian-Li je eden najbolj znanih proizvajalcev ohišij, njegovi izdelki pa dosegajo visoke ocene predvsem zaradi očesu prijaznega minimalističnega dizajna in precizne izdelave. XYZ Computing se je lotil enega njihovih značilnih aluminijastih modelov z imenom PC-G50. Ohišje je majhnega formata (mini tower), vključuje pa podoben koncept vgradnje komponent, kot smo ga omenili nekaj dni nazaj v novici o ohišju Sunbeamtech Zorro -- vse je zaradi boljšega hlajenja obrnjeno na glavo. Opisovalci so bili navdušeni nad kvaliteto izdelave, efektivnim hlajenjem in relativno nizko ceno, zmotila pa sta jih pomanjkanje prostora za...

9 komentarjev

Nadgrajevanje Mac Pro

AnandTech - Na AnandTechu so šarili po nedavno predstavljeni Applovi delovni postaji. V srebrno ohišje so najprej nameščali pomnilniške module različnih proizvajalcev, ki so povečini dosti cenejši od tistih z jabolčnim blagoslovom, preizkušali so, kako na sistemu tečejo Okna XP, največja poslastica članka pa je zamenjava vgrajenih procesorjev. Ker so se kot ena najuglednejših strani dokopali do testnih primerkov prihajajočih štirijedrnih Xeonov (jedro Clovertown), so dva takšna čipa namestili v Maca namesto standardnih dvojedrnih Xeonov z jedri Woodcrest. Na manjše presenečenje vseh je zadeva delovala brez problemov, performans novih čipov pa niso razkrili, saj jih k molku veže posebna pogodba, ki so jo ob prevzemu testnih...

0 komentarjev

Test varčnih procesorjev AMD

Slo-Tech - AMD je imel kar nekaj časa dominanten položaj na trgu namiznih procesorjev, če ocenjujemo njihove performanse, a zadnje generacije, ki so prispele iz Intelovih tovarn, so ga vrgle s prestola. Najhitrejši čipi za mase so trenutno Core 2, kljub temu pa se AMD ne misli hitro predati -- njihovi izdelki so še vedno konkurenčni na drugih področjih.

Člankopisci na motherboards.org so vzeli pod drobnogled dva dvojedrna procesorja Athlon 64 X2 (4600+ in 3800+), poudarek testa pa ni bil na golih performansah, ampak na razmerju med performansami in porabo. Slednji podatek je lahko za kupce, ki razmišljajo dolgoročno, zelo pomemben -- če se odločamo za nakup procesorja in izberemo takšnega, ki je energetsko varčen, lahko sistem opremimo z bistveno cenejšim napajalnikom, par tisočakov prihranimo še na računu za elektriko, posledično pa lahko ta denar vložimo v dražji model z boljšimi performancami. Priporočeno branje za preračunljive.

6 komentarjev

Sony Vaio serija N

Digital Trends - Dizajn je zadnje čase ena pomembnejših prodajnih točk -- neizpodbiten dokaz tega je uspeh podjetja Apple. Svoje izdelke, ki se od drugih bistveno ločijo zaradi zelo inovativnega dizajna (tako hardvera kot softvera), lahko kljub podobnim zmogljivostim prodajajo po višjih cenah. Sony se je odločil, da bo ubral podobno pot in predstavil linijo prenosnikov, namenjeno predvsem modno osveščenim kupcem, ki jih bolj kot zmogljivost izdelka zanima njegova vizualna privlačnost. Laptopi Vaio so bili že v preteklosti znani po dobrem oblikovanju, z novo serijo N pa je Sony trditev iz prejšnje povedi (vsaj po mnenju pisca) le še potrdil. Luč sveta naj bi ti računalniki ugledali oktobra, stali pa bodo od tisoč dolarjev...

11 komentarjev

Epson MovieMate 30

Digital Trends - Vsakič, ko na televiziji vidim katero od oddaj, ki razkazuje domove slavnih, me navduši dovršen hišni kino. Recept za tovrstno zabavo je relativno preprost, a žal so problematične sestavine, natančneje njihova cena. Za sistem, ki vsaj približno spominja na kinodvorano, potrebujemo projektor, zvočni sistem s podporo prostorskega zvoka in seveda predvajalnik DVD-jev. Vse skupaj vas bo, tudi če boste skoparili, stalo zajeten kupček denarja, razen če izberete alternativo (ne govorim o papirnatih Do-It-Yourself rešitvah za pet tisočakov).

Epson je za vas pripravil celovito rešitev, ki je, roko na srce, manj funkcionalna od čistokrvnih sistemov, je pa zato bolj prenosna in predvsem cenejša. Zadeva se imenuje MovieMate 30 in je v osnovi lepa plastična škatla, ki vsebuje projektor, sukalnik DVD ploščkov in vse potrebne vhode ter izhode, za simbolično doplačilo pa bo Epson navrgel še komplet zvočnikov. Tako lahko stiskači za borih 1200 dolarjev dobite vso opremo, potrebno za ogled...

0 komentarjev

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev