»

ZDA bodo proizvajalcem polprevodnikov ponudile desetine milijard dolarjev za lokalno proizvodnjo

Slo-Tech - Ta teden je ameriški predsednik podpisal novi zakon o državni podpori pri proizvodnji polprevodnikov (CHIPS and Science Act), s čimer je julija sprejeti zakon začel veljati. Zakon prinaša 250 milijard dolarjev različnih vzpodbud za tehnološke velikane, s čimer si želijo ZDA zagotoviti neodvisnost od azijskih proizvajalcev čipov in okrepiti prvo mesto v razvoju. Zakon je kompromis, ki je nastal po dveh letih pogajanj v kongresu in ima podporo obeh strank.

Trenutno se velika večina čipov in drugih elektronskih komponent proizvede v Aziji, kar želi ameriška administracija z novimi finančnimi vzpodbudami spremeniti. V ZDA se je še v 90. letih proizvedlo 37 odstotkov vseh čipov, sedaj pa je ta delež upadel na 12 odstotkov. Proizvodnja se je selila zaradi cene, sedaj pa ZDA (in niti Evropa) preprosto nimajo niti kapacitet, da bi bistveno povečale proizvodnjo. Zakon zato predvideva več deset milijard nepovratnih sredstev za postavitve novih proizvodnih obratov.

V prvem svežnju je na...

23 komentarjev

Google kriv zavajanja uporabnikov o zbiranju lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Google bo moral v Avstraliji plačati 60 milijonov avstralskih dolarjev težko globo (41,5 milijona evrov), ker je uporabnike zavajal o zbiranju in uporabi njihovih lokacijskih podatkov. Avstralski varuh konkurence in potrošnikov (Australian Competition & Consumer Commission) je leta 2019 začel postopek proti podjetju, ker je v letih 2017 in 2018 zavajalo uporabnike, da je funkcija Location History edina, ki vpliva na beleženje zgodovine lokacij. V resnici pa se zbiranje upravlja tudi prek nastavitve Web & App Activity. Google je zavajajočo ureditev popravil decembra 2018, ko so poenostavili upravljanje zbiranja lokacijskih podatkov. V lanski razsodbi je bilo podjetje spoznano za krivo, sedaj pa je sodba pravnomočna in globa določena.

Podjetje mora sedaj plačati 60-milijonsko globo zaradi dogodkov v letih 2017 in 2018. ACCC in Google se o višini globe strinjata, poleg tega pa bo moral Google plačati še sodne stroške in izobraziti nekatere svoje zaposlene o zakonodaji na področju...

4 komentarji

Dedič imperija Samsung pomiloščen, da se vrne na čelo podjetja

Slo-Tech - Podpresednik Samsunga Jay Y. Lee (uradno Lee Jae-yong) in dedič imperija je bil v Južni Koreji tudi uradno pomiloščen, kar mu bo kljub obsodbi in zaporni kazni zaradi korupcije omogočilo prevzeti vodenje podjetja. Predsednik države Yoon Suk Yeol je Leeja pomilostil, da bi lahko v turbulentnih časih prevzel vodenje podjetja in s tem pomagal gospodarstvu celotne države, ki je močno odvisno od Samsungove kondicije.

Lee je bil obsojen zaradi korupcije in je v zaporu preživel 18 mesecev, nato pa so ga pred letom dni pogojno izpustili. Pomilostitev bo začela učinkovati jutri, zato je pričakovati, da bo kmalu zatem spet prevzel funkcijo podpredsednika. V Južni Koreji njegovo vrnitev na čelo podjetja vidijo kot pozitivno za celotno gospodarstvo, ki se bori z inflacijo, pretrganim dobavnim verigam zaradi zaprtij spričo covida na Kitajskem in vplivom ruske vojne v Ukrajini na svetovno gospodarstvo. Napetosti med ZDA in Kitajsko so zadnji korak v razvoju dogodkov, ki predstavlja tveganje za...

4 komentarji

Začenjajo se klinični testi cepiva proti lymski boreliozi

Slo-Tech - Medtem ko proti klopnemu meningitisu že vrsto let obstaja učinkovito cepivo, je njihova druga nadloga brez preventive. Lymsko boreliozo povzročajo bakterije, ki živijo v klopih, in se po ugrizu prenesejo v človeka, če je bil klop prisesan več ur. GlaxoSmithKline je svoje cepivo proti boreliozi (LYMErix), ki je bilo razvito v 90. letih, leta 2002 umaknil s trga. Čeprav je bilo leta 1998 odobreno cepivo 75-odstotno učinkovito, so ga zaznamovali kasneje ovrženi očitki o resnih stranskih učinkih, zato ga je proizvajalec spričo slabe prodaje in tožb umaknil. Borelioza tedaj v javnosti ni bila sprejeta kot resna nadloga. Dvajset let pozneje se začenjajo klinični testi drugega cepiva proti boreliozi.

V ZDA in Evropi bodo do konca leta 2024 preverjali delovanje novega cepiva VLA15, ki ga razvijata Pfizer in Valneva. V prvi fazah testov niso našli hujših stranskih učinkov, zato je sedaj čas za preizkus učinkovitosti in varnosti v večjem merilu. Pričakujejo, da bo k preizkusu pristopilo...

45 komentarjev