»

Facebook in AdBlock Plus: kdo bo koga?

Slo-Tech - Proizvajalec priljubljenega dodatka za brskalnike za blokiranje reklam AdBlock Plus in Facebook sta se zapletla v pravcato bitko, v kateri trenutno vodi slednji, a si dogodki hitro sledijo. AdBlock Plus je eden izmed dodatkov za blokiranje reklam v brskalnikih, ki pa ima nekoliko kontroverzen način financiranja. Ne blokira čisto vseh reklam, temveč vzdržuje seznam dovoljenih (whitelist), ki se vseeno prikazujejo. AdBlock Plus pravi, da gre za oglase, ki niso moteči in ki dejansko doprinesejo k spletu, a po drugi strani je eden izmed potrebnih pogojev za uvrstitev na ta seznam tudi finančnih prispevek oglaševalca.

Facebook po drugi strani živi od reklam, zato je vsaka grožnja njihovemu prikazovanju uporabnikom...

71 komentarjev

Prenos podatkov z izoliranih sistemov prek ropota diskov

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben Gurion v Beer Ševi nadaljujejo razvoj novih metod za prenos podatkov z računalniških sistemov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped). Po predstavitvi metode za prenos podatkov s toplotnim odtisom in prek glasnosti ventilatorja so sedaj demonstrirali, kako lahko podatki uhajajo tudi z ropotom diskov v računalniku.

Izbrali so si računalnik, ki ni povezan v nobeno omrežje, ki nima zvočnikov (kar onemogoči ultrazvočni pristop, ki je tudi komercialno že v rabi) in ki nima aktivnega nadzora hitrosti vrtenja ventilatorjev. Ima pa računalnik klasične diske, ki seveda niso prav tihi. Raziskovalci so pokazali, da lahko s pametnim kontroliranjem aktuatorja, ki je nameščen na glavi, oddajajo značilen...

10 komentarjev

Google v Rusiji oglobljen zaradi monopolnega ravnanja

Bloomberg - Google je dobil kazen za kršitve protimonopolne zakonodaje tudi v Rusiji, kjer mu je tamkajšnji varuh konkurence izrekel 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe. Gre za epilog lanske odločitve v postopku zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov. Rusko internetno podjetje Yandex se je namreč pritožilo, ker je Google prepovedal prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, navigacijo ipd.

Google je sporočil, da bo odločitev preučil in se odločil o nadaljnjih korakih. Trenutno so namreč še vedno teče pritožni postopek glede popravnih ukrepov, ne glede višine globe. Ker gre za izjemno majhen znesek v primerjavi z Googlovimi prihodki, ki so lani znašali 74...

0 komentarjev