»

Apple primoran nuditi dveletno garancijo

ZDNet - Potem, ko je po prejeti kazni 900 tisočih evrov moral lani Apple spremeniti svoje pogoje garancije v Italiji, so danes prenovili še pogoje garancije za Francijo, Nemčijo in Belgijo.

Spomnimo: Apple je za svoje naprave nudil zgolj eno leto garancije, Evropska zakonodaja pa predpisuje, da morajo prodajalci nuditi vsaj dve leti garancije. Ker je Apple svoje izdelke oglaševal zgolj z enoletno garancijo, dveletno pa je nudil kot plačljivo storitev AppleCare, je italijanska Agencija za varstvo konkurence dosodila (Googlov prevod), da mora Apple zaradi zavajanja skupno plačati malodane milijon evrov kazni.

Zaradi želje po ustrezanju evropski zakonodaji (oz. bolje rečeno zaradi strahu pred novimi kaznimi) je Apple tako spremenil garancijske pogoje za Francijo, Nemčijo in Belgijo. Nadejamo se, da se Apple v bližnji prihodnosti uskladi tudi s preostalimi članicami EU.

Če bi tako upoštevali še direktivo o baterijah, ki navaja, da mora biti uporabnikom iz naprav omogočeno enostavno...

41 komentarjev

Kam bo šel Snowden?

Edward Snowden

Slo-Tech - Najprej bi sicer morali ugotoviti, kje je ta hip, a vseeno je bolj žgoče vprašanje, kam bo Edward Snowden v srednjeročni prihodnosti šel. Pred razkritjem velike prisluškovalne afere Prism je pobegnil v Hongkong, kjer je ta teden zapustil hotel in izginil neznano kam. Snowden je v intervjuju za Guardian povedal, da bi si želel pridobiti azil na Islandiji. A to ni tako preprosto, čeprav je Islandija demokratična država, ki zagovarja svobodo govora in interneta.

O tem je danes govorila Birgitta Jónsdottír, islandska poslanka, ki se že dva tedna mudi na obisku v ZDA. Povedala je, da so...

30 komentarjev

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Facebook - Facebook je odprl prvi podatkovni center izven ZDA, in sicer so ga postavili v švedsko mesto Luleå. Zanj so se odločili na podlagi treh pomembnih dejavnikov. Prvič, tamkajšnje podnebje je idealno, saj je povprečna temperatura okoli 2 °C, kar omogoča enostavno hlajenje in prihranke energije (in to pametneje kot v Oregonu, kjer jim je deževalo v hali). Energija pa je tam tudi zelo poceni, saj ima Luleå ogromno hidroelektrarno, ki omogoča velik in naravno obnovljiv vir energije, ki Facebooku omogoča uporabo 70 odstotkov manj izrednih generatorjev, saj je dobava zelo stabilna. Naposled omenimo še odlično povezanost mesta z internetom, saj so hitre optične povezave standard na Švedskem.

To pa ni edina pomembna značilnost...

6 komentarjev

Symbian se dokončno poslavlja

Nokia 808 PureView

vir: Fierce Mobile Content
Fierce Mobile Content - Da bo Nokia nekoč opustila Symbian, je bilo jasno praktično vsem takoj ob najavi, da bodo za svoje pametne mobilne telefone uporabljali Microsoftov Windows Phone. Sprva se je sicer napovedovalo, da bo Symbian v določenih vlogah živel naprej, zadnje čase pa mu je najbolje kazalo v nekoliko ugodnejših napravah, namenjenih predvsem razvijajočim-se trgom, kjer kupci niso zmožni plačati nekaj 100 dolarjev za mobilni telefon. A za ta namen je Nokia razvila še ugodnejši in strojno manj zahteven Asha OS, to pa je zaprlo še zadnja vrata Symbiana.

Zdaj so pri Nokii povedali, da bodo ukinili...

69 komentarjev

Igranje iger naj bi izboljšalo učinkovitost predelave vizualnih informacij

Slo-Tech - O vplivih igranja video in računalniških iger je bilo prelitega že ogromno črnila - igranje iger naj bi redilo, nekateri menijo, da zmanjšujejo stopnjo kriminala, spet drugi iščejo povezave s strelskimi pohodi. Verjetno za igranje iger zanje velja enako, kot za večino ostalih stvari; imajo dobre in slabe učinke, resnica pa je nekje vmes. Zdaj pa poglejmo še najnovejšo raziskavo, ki kaže, da igralci iger boljše predelujejo vizualne informacije.

Na Univerzi Duke so namreč analizirali skupino 125 študentov, med katerimi so bili strastni igralci iger in taki, ki tega sploh ne počno. Ugotavljali so, ali med njimi obstojijo razlike v učinkovitosti vidnega kratkoročnega spomina. V ta namen so jim prikazovali krožno postavitev črk za zelo...

20 komentarjev

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev