»

Informacijska pooblaščenka: Postajamo policijska država?!

Slo-Tech - Na predlog spremembe Zakona o kazenskem postopku, o katerem smo poročali prejšnji teden, se je danes javno odzvala tudi informacijska pooblaščenka.

V svojem sporočilu za javnost ugotavlja, da je vsesplošen nadzor gibanja prebivalstva nesorazmeren ukrep, ki ga zasledovani cilji (lovljenje vseprisotnih kriminalcev) ne opravičujejo. Ugotavlja, da si policija želi izvajati t.i. fishing ekspedicije, kar je absolutno nesorazmerno in nesprejemljivo z vidika temeljnih načel kazenskega prava.

IP posebej poudarja, da so operaterji dolžni zagotoviti desetletno neizbrisno registracijo vsakega sporočanja hranjenih podatkov in v okviru tega roka tudi hraniti pridobljene in izročene podatke.

Kaj bo tovrstna praksa povzročila v prihodnosti, ko bo policija namesto posameznikov nadzirala kar cela mesta oz. državo, pa bo pokazal čas.

92 komentarjev

Apple kani zgraditi nov, futuristični campus

Dobri rezultati poslovanja jim omočajo najem najboljših arhitektov in notranjih oblikovalcev. Stavba bo v skladu z okolico imela le 4 nadstropja, vse steklene površine bodo ukrvljene, okoli nje pa bo zasajenih skoraj 6000 dreves.

vir: Guardian
Guardian - G. Jobs se je dan po uvodnem keynote-u konference WWDC osebno oglasil na seji mestnega sveta v Cupertinu in predstavil načrte za izgradnjo novih delovnih prostorov ("campusa"). Mestni svet mora zdaj načrte pregledati in odobriti, kar sodeč po navdušenju na seji ne bo predstavljalo hujših problemov. Nova futuristična stavba naj bi bila končana v štirih letih, v njej pa bo delalo od 12 do 13 tisoč zaposlenih. .

V krajšem govoru je Jobs orisal tako zdajšnje stanje kot načrte za prihodnost. V obstoječi stavbi dela 2800 od skupno 9 tisoč zaposlenih, ostali pa so nastanjeni v najetih stavbah v bližnji okolici, kar naj ne bi bilo najbolj optimalno. Zato so v bližini campusa pokupili večje zemljišče, kjer so zdaj v glavnem parkirni prostori, ter zarisali načrte....

41 komentarjev

Turčija aretirala 32 pripadnikov Anonymousa

Majski protesti zoper internetno cenzuro v Ankari

vir: ITworld.com
ITworld.com - Španskemu zgledu je sledila Turčija, ki je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije aretirala 32 ljudi, ki so domnevno povezani s hekersko skupino Anonymous. Omenjena skupina je prejšnji teden napadla strani turškega premierja, parlamenta in Agencije za nadzor telekomunikacij. Napadi so bili pričakovani, zato so povzročili minimalno škode, je povedala Agencija. Napadi so vzpodbudili turško policijo, da je izvedla preiskave v 12 mestih Turčiji in pridržala 32 domnevnih članov Anonymousa.

Anonymous je namreč napade napovedal že v petek. Na svojem blogu so zapisali, da bodo v protestu zoper cenzuro, ki jo bo Turčija uvedla 22. avgusta z zagonom internetnega filta, napadli strani turške vlade. Zaskrbljenost nad...

14 komentarjev

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo

Srečanje letos poteka pod geslom 'create - connect - respect', pri čemer je bil letos močan poudarek na srednjem delu - ISP-jih - ker ti povezujejo avtorje in uporabnike, hkrati pa že imajo vso infrastrukturo za izstavljanje računov.

vir: Zeropaid
Zeropaid - Dobra novica za tiste, ki bi radi videli višji znesek na računu za internet.

Minuli teden je v stekleni kocki sredi Bruslja potekala redna letna konferenca World Copyright Summit, na kateri so udeleženci - pretežno organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic - razpravljali o upravljanju avtorskih pravic na internetu. Skupaj so ugotovili, da bi lahko ponudniki interneta (ISP-ji) bili primerna točka za zaračunavanje nadomestila za kršitve avtorskih pravic, ter da se bodo z njimi skušali dogovoriti o tarifi, če pa to ne bo mogoče, pa delo že poteka na potrebni zakonodaji na ravni EU.

Predsednik belgijskega združenja avtorjev SABAM (ekvivalent SAZASA) je izjavil, da "imajo ISP-ji ogromne dobičke posred nezakonite...

188 komentarjev

Apple tožen zaradi blagovne znamke iCloud

Slo-Tech - Podjetje iCloud Communications je na sodišču v Arioznu vložilo tožbo zoper Apple, ker naj bi Apple kršil pravice do uporabe blagovne znamke iCloud. Čeprav je Apple že aprila kupil domeno icloud.com od švedskega podjetja Xcerion, naj bi s prejšnji teden najavljeno storitvijo škodoval podjetju iCloud Communications, ki da tudi nudi sorodne storitve pod imenom iCloud Marks od leta 2005. To ni čisto res, saj pod tem imenom ponujajo VoIP-telefonijo.

V tožbi navajajo, da je vsa medijska pozornost v zadnjih tednih povzročila, da se storitev iCloud povezuje izključno z Applom, kar škodi njihovemu poslu. Zato zahtevajo odškodnino v višini vsega dobička, ki ga je Apple z iCloudom ustvaril doslej, in prepoved uporabe tega imena v prihodnosti. Pregled po bazi ameriškega Patentnega urada pokaže, da iCloud Communications nikoli ni posedoval...

6 komentarjev

Codemasters napaden in nedostopen

Guardian - Na spletni strani Codemasters so konec tedna priznali, da so jih 3. junija napadli hekerji. V elektronskem sporočilu vsem svojim strankam so zapisali, da so jim odtujili bazo podatkov z imeni, elektronskimi naslovi, naslovi, telefonskimi številkami in rojstnimi podatki strank, zato naj pazljivo pregledajo vsako prejeto elektronsko sporočilo, ki trdi da je iz Codemastersa. Bančni podatki in gesla naj ne bi bili odtujeni. Čeprav so bila gesla šifrirana in naj jih napadalci ne bi imeli možnosti prebrati, svetujejo vsem uporabnikom, da spremenijo svoja gesla, če uporabljajo XboX Live ali druge storitve.

Tiskovni predstavnik Codemastersa, ki je največji založnik računalniških iger v Veliki Britaniji, je povedal, da so več kot teden dni z...

2 komentarja