»

Applu ušel še en prototip

Slashdot - Nedavno je Apple izgubil prototip prihajajočega iPhona 4, do katerega se potem je dokopal urednik strani Gizmodo, ga temeljito poslikal in opisal in priobčil širni javnosti. Urednik je Apple poklical in ponudil, da telefon vrne, a je Apple nadenj poslal težko artilerijo. Kalifornijski REACT je dobil nalog za hišno preiskavo novinarjevega doma in odnesli so praktično vse, kar se je dalo priključiti na 230 V. Pričakovali bi, da bo Apple v prihodnje previdnejši, a so izgubili nov prototip.

To pot gre za iPhone četrte generacije, ki ima 16 GB pomnilnika. Na videz je zelo podoben prvem prototipu, ki je zakuhal veliko zmede, tako da z veliko gotovostjo zaključimo, da gre za prave prototipe. Neuradni viri pravijo, da naj bi ga na ameriškem...

50 komentarjev

Odstranitev Linuxa s PS3 lahko povzroči težave vojski, raziskovalcem

Ars Technica - V začetku aprila je Sony izdal posodobitev 3.21 za svoje starejše modele PlayStation 3, s katero je onemogočil funkcijo Namesti drugi operacijski sistem in efektivno uničil možnost poganjanja Linuxa na konzoli. Uporabniki so bili nad odločitvijo besni, znani heker George Hotz pa je celo obljubil, da bo kmalu tudi na posodobljene konzole nekako naložil Linux. Do danes se ni zgodilo še nič konkretnega, le tu in tam slišimo kakšno zanimivo zgodbo, kje lahko nova posodobitev še povzroči kakšen sivi las upravljavcem.

Raziskovalni laboratorij ameriškega vojnega letalstva v Romu v zvezni državi New York je lani naročil 336 konzol PlayStation 3 in iz njih napravil pilotsko procesno gručo s 53 teraflopi. Ker je ta delovala...

31 komentarjev

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim objavili članek o transparentnosti in gospodarnosti javne uprave pri nakupih programske opreme, so se pojavila različna ugibanja o primernosti uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. Kljub temu, da odprto kodo uspešno uvajajo v različnih državah po svetu, pa je po mnenju nekaterih situacija v Sloveniji morda vseeno tako specifična, da uporaba odprte kode v javni upravi morda ni primerna. V članku smo sicer poudarili, da bi to lahko ugotovili le z resno in odprto pilotno raziskavo, ki bi na podlagi resnega načrta in realnih podatkov ocenila pozitivne in negativne učinke, morebitna odločitev za prehod ali proti njemu pa bi bila s tem podkrepljena s podatki in konkretnimi argumenti. A državna uprava do sedaj resne pripravljenosti na kaj takega ni pokazala.

Z eno izjemo. Našli smo namreč državnega uradnika na enem izmed ministrstev, ki je na svoj računalnik samoinciativno naložil Linux. Kasneje je v prehod prepričal tudi ostale sodelavce na...

262 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Steam za Mace prispel!

Tudi na Macih

vir: engadget
engadget - Steam je bil za jabolčne računalnike napovedan že za april, a je prišlo do manjše zamude, zaradi česar so pri Valveu datum izida prestavili na 12. maj. Slednji je bil včeraj, Steam pa je zdaj na voljo tudi za OS X. Mnogi so se spraševali, kako bo z izbiro iger, saj je bil sprva potrjen le Valveov pogon Source, na katerem temelji Half Life 2, Counter-Strike:Source, Portal, itd., a težav z izbiro ne bo, čeprav je neprimerno bolj skopa, kot za Windows.

Že ob izidu je namreč na Steamu mogoče kupiti 57 iger. Oziroma kupiti 56, namestiti pa 57. V znamenje praznovanja izdaje za OS X ter velikega števila naslovov igre leta je namreč do 24. maja Portal popolnoma brezplačen, ne le za uporabnike Applovih računalnikov,...

38 komentarjev