»

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Samsung s 30 nm NAND pomnilnikom

engadget - Samsung je končno izdelal prve pomnilniške kartice s 30 nm proizvodnim procesom, kar je obljublja že od leta 2007. Takrat so povedali, da pričakujejo 128 GB pomnilniško kartico v vsaki digitalni kameri, a to zaenkrat še ne bo možno. Čeprav je 30 nm proizvodni proces omogočil prestop magične meje 16 GB, se je zaenkrat kapaciteta ustavila že pri 32 GB. Kartice te velikosti, skupaj s 16, 8 in 4 GB, so že v proizvodnji, datum dobavljivosti pa še ni znan.

Novica očitno velja za SD in podobne kartice majhnih dimenzij.

4 komentarji

Androidov tržni delež bo eksplodiral

Slo-Tech - Glede na napovedi analitičnih specialistov Strategy Analytics naj bi se tržni delež Android naprav še letos močno povečal, saj napovedujejo kar 900 % rast. Androidov največji konkurent, Apple s svojim iPhone-om, naj bi tekom leta pridobil le 79 %, zaradi česar lahko pričakujemo dobršno mero inovacij v prihodnjih inkarnacijah operacijskega sistema iPhone-a.

Direktor prej omenjene analitične družbe, Neil Mawston, je razlog za dvig tržnega deleža Androida utemeljil z nizko ceno licenciranja, zaradi odprtosti pa ni težav s prilagajanjem operacijskega sistema proizvajalčevim oz. operaterjevim željam. Prav zaradi slednjega se je za Android odločil največji kitajski mobilni operater, China Mobile, saj Apple ni upošteval njihovih želja po modifikaciji iPhoneovega operacijskega sistema. Dodatni razlog za tako visoko (in, roko na srce, dokaj realistično) napoved je tudi več modelov naprav, saj je bil do zdaj na voljo le T-Mobileov G1, tekom leta pa naj bi izšlo še vsaj 5 mobilnih telefonov,...

17 komentarjev

Windows 7 beta in RC le pogojno uporabna do izteka licence

bit-tech.net - Kot je znano, bo Windows 7 RC mogoče uporabljati do 1. junija 2010, oz. še kako leto. Sprva se je predvidevalo, da se bo obdobje dvournih ponovnih zagonov, ki so že znani iz beta in RC različic Viste, začelo po izteku licence, zdaj pa je Microsoft razjasnil, da bo do tega prišlo že prej. Nezaželjeno rebootanje se bo začelo že 1. marca 2010, takoj po opozorilih, da se licenca izteka, in končalo 1. junija, ko sistem enostavno ne bo več deloval. Slednje velja za RC različico, saj bo beti odklenkljalo že veliko prej. Ponovno se bo začela zaganjati že 1. julija in to počela do 1. avgusta, ko poteče licenca.

S to novico je razvidno, da napovedanih 13 mesecev uporabe ne bo, temveč so ti skrajšani na le 10 mesecev zastonjkarstva pri uporabi Release Candidate različice.

35 komentarjev

Zanimiv pristop k optiki na Norveškem

Ars Technica - Lyse je v zadnjem času postal vodilni ponudnik dostopa do interneta prek optike na Norveškem. Distributerju električne energije je to uspelo tudi zaradi zanimivega pristopa, s katerim se poskušajo približati uporabnikom. Do leta 2002 so se ukvarjali zgolj z dobavo elektrike približno 120.000 gospodinjstvom, nato pa so se odločili zapluti še v internetne vode. To jim sprva ni najbolje uspevalo, saj so v prvem letu nabrali zgolj 500 naročnikov internetnega dostopa. Danes je ta številka 130.000.

Kot pravijo, je njihova nekoliko nekonvencionalna strategija zelo uspešna. Svoje akviziterje pošljejo na področja brez optike, kjer ljudi osvestijo o novem načinu dostopa do interneta. Šele ko se zanj odloči 60 odstotkov prebivalcev, dejansko zabrnijo stroji in začnejo polagati vode za trojčka (telefonija, TV, internet) prek simetrične optike. Še bolj zanimiv je način, kako lahko uporabniki privarčujejo 400 dolarjev pri priključitvi. Če se odločijo, da bodo sami skopali rove od ulice do...

25 komentarjev

Intel bo investiral v grafični laboratorij

CNet - Intel je napovedal, da bo investiral 12 milijonov dolarjev v raziskovalni center za grafiko, ki ga bodo v sodelovanju z Univerzo Saarland odprli v Saarbrücknu v Posarju. V Intel Visual Computing Institute, kot se bo imenoval, bodo raziskovali napredno grafiko in tehnike za vizualno računalništvo (visual computing). Petletna investicija bo Intelov navečji zalogaj v sodelovanju s katero koli evropsko univerzo, so še dejali. Posvetili se bodo predvsem delu na Intelovem razvojnem programu Terascale, ki se ukvarja predvsem z razvojem paralelnega računanja in večjedrnostjo. V laboratorijih se bodo ukvarjali tako z bazičnimi kot aplikativnimi raziskavami, do konca leta pa bodo zaposlovali kakšnih 12 raziskovalcev z različnih inštitutov. Omenimo, da Intel z dotično univerzo že sodeluje, tako da gre zgolj za poglobitev sodelovanja.

4 komentarji

Rackable pogoltnil SGI in se preimenoval vanj

X-Bit Labs - Poročali smo že, da si Rackable ogleduje obubožani SGI. Sedaj je ogledovanja uradno konec, saj je Rackable že opravil dokončen nakup SGI-ja. Za podjetje so odšteli 42,5 milijona dolarjev, prevzem pa je že potrdilo tudi sodišče. V ta namen bo Rackable ustanovil podružnico z imenom Silicon Graphics International, ki bo prevzela vso premoženje in dolgove SGI-ja. Še več, upokojili bodo ime Rackable, tako da se bo odslej celotno podjetje imenovalo kar SGI entity, saj je SGI kljub vsemu bolj poznano ime kot Rackable. Novi SGI bo imel približno 1350 zaposlenih po celem svetu, sedež pa bo obdržal v Fremontu v Kaliforniji. Ponujali bodo visoko zmogljive izdelke za srednje in velike podatkovne centre.

2 komentarja