»

Akustična kriptoanaliza

Slo-Tech - Adi Shamir in Eran Tromer sta odkrila nov način kraje šifrirnih ključev, akustično kriptoanalizo. Gre za to, da s snemanjem zvoka, ki ga oddaja računalnik, lahko ugotovimo kaj počne računalnik. S pomočjo kondenzatorskega mikrofona za 170 USD, mešalne mize za 55 USD, zvočne kartice Audigy 2 za 70 USD ter brezplačnega programa za analizo signalov Baudline, ki teče pod Linuxom, je mogoče ugotoviti ali je procesor aktiven ali pa je v prostem teku (idle), mogoče pa je zaznati tudi različne vzorce procesorskih operacij in dostopov do pomnilnika. V nekaterih primerih je mogoče odkriti tudi RSA tajne ključe, ki se uporabljajo pri šifriranju podatkov, oziroma pridobiti dovolj podatkov za uporabo tehnike časovnega napada (timing attack).
Akustični napad je mogoč tudi če imate v sobi glasno navito glasbo, saj se večina teh signalov nahaja na območju nad 10 kHz, pa tudi, če je v sobi več računalnikov.
Kako je potekal eksperiment si lahko ogledate na spletni strani Acoustic cryptanalysis, na...

15 komentarjev

Intelova razvojna pot

AnandTech - Na spletu se je pojavila nova razvojna pot podjetja Intel. Najbolj zanimiva novica je verjetno to, da namerava Intel pospešiti zunanje vodilo procesorja (FSB) na 1066 MHz, vendar le za dva procesorja: 3.46 GHz P4EE in 3.73 GHz Prescott Pentium 4. Intel je v ta namen najavil tudi novo vezno čipovje z imenom 925XE (ki je v bistvu 925X), ki naj bi uradno podpiralo FSB na frekvenci 1066 MHz. Klik!

14 komentarjev