»

865PE-875P proti nForce2

Mad Shrimps - Z novo izdajo matičnih plošč s podporo veznemu čipu Springdale (865PE) in Canterwood (875P) s podporo 800 MHz zunanjemu vodilu je Intel dodobra zamajal tla sistemom AMD. Še pred kratkim se je procesor 1700+ Thoroughbred-B, združen z nForce2 ploščo, zlahka navil do res visokih frekvenc ter posledično celo konkuriral Intelovemu 3,06 GHz procesorju. No, po izdaji novih veznih čipov naj bi tudi Intelovi sistemi bili zelo navijalsko razpoloženi. Tako so na Mad Shrimps spisali test treh veznih čipov -- Springdalea (865PE), Canterwooda (875P) s podporo 800 MHz zunanjemu vodilu, in nForcea 2. Ali je nov Intelov vezni čip hitrejši in bolje navijalsko sposoben kot nForce2, pa si oglejte na tem naslovu.

2 komentarja

Telekomovih podražitev še ne bo

Finance - V zadnjih tednih in mesecih smo tisti, ki opazujemo delo finančnega ministra, opazili napore za dosego dokaj ambiciozne letne stopnje inflacije (stopnja inflacije pomeni, za koliko odstotkov se življenske potrebščine podražijo v določenem obdobju). Očitno med omenjene težnje državnih finančnikov spada tudi brzdanje stroškov za telekomunikacije. Ne vemo sicer, kaj naj si mislimo ob nekaterih državnih izdatkih, o katerih nas obveščajo mediji, npr. gradnja hangarja za tako opevano vladno letalo.

A vendar, Telekom Slovenije, ki je za letošnje poletje napovedal dve vrsti naročniških dostopov in posledično podražitev telefonske naročnine za polni dostop (slednjega bi na začetku imeli vsi analogni naročniki), tega preprosto še ne bo uvajal. Telekomove cene bodo tako ostale nespremenjene, tako notranje, kot tudi tiste v mednarodnem prometu.

3 komentarji

AMD predstavil Athlon XP 3200+

AMD-jev paradni konj

vir: The Tech Report
več strani - AMD je danes ponosno predstavil njihov najnovejši procesor, Athlon XP 3200+. To čudo temelji na Barton jedru. Glavna razlika od prejšnih generacij procesorjev je delovanje z zunanjo frekvenco 400 MHz (2x 200). Oznaka 3200+ označuje realnih 2200 megaherce, procesorjeva priporočena cena pa naj bi znašala 464 ameriških zelencev za tisoč izvodov. Uradno AMDjevo izjavo si lahko preberete tukaj, za vse sladokusce pa je na internetu mali milijon testov. Pa kar po vrsti:

2 komentarja

Uporabniki udrihajo po kablu. Kriv Telemach.

Finance - Pred kratkim so v časniku Finance pisali o primerjavi med ponudbo kabelskega interneta in ADSL dostopa v Sloveniji, pri čemer so ugotovili, da je ADSL manj ugodna možnost. Mnenje o njihovi ugotovitvi prepuščam vsakemu posebej, na voljo pa je tudi že dokaj obširna tema o dotični razpravi v forumu.

Na avtorja omenjene primerjave pa se je javno opogumil replicirati gospod, katerega podjetje (naročnik Telemach-a) plačuje slabih 50 tisočakov mesečno za 128 kbit/s. Telemach je omenjeno hitrost obljubil za promet s tujino, medtem ko za promet po Sloveniji kar 10 megabitov (ker uporabljajo optični kabel). Meritve hitrosti v podjetju so pokazale na krepka odstopanja od "zagotovljenih" hitrosti, pritožujejo pa se tudi vsi zaposleni, ki morajo kabelske modeme redno izklapljati in vklapljati, saj ti pogosto "zmrzujejo". Posamezne prekinitve povezave s ponudnikom pa bojda trajajo tudi do 5 dni. Skoraj odveč je dodati, da so s testi ADSL povezave dosegli bistveno boljše rezultate.

Kot lahko...

12 komentarjev

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

Preizkusi NV35-čipa

NV 35 -- Nov kralj v deželi grafikulj

vir: X-Bit Labs
več strani -

Internet so kar preplavili testi nVidiinega novega procesorja -- NV35, ki se marketinško imenuje Geforce FX 5900 Ultra. Ima 135 milijonov tranzistorjev, ki tiktakajo pri 450 oz. 850 MHz (CPU/RAM). Pomnilniško vodilo je 256-bitno, tako da lahko z 256 MB pomnilnika dosegamo prepustnost 26 GB/s.

Ni dvoma, da je to zazdaj najhitrejša grafična kartica. Stala vas bo "borih" 500 dolarjev. Za vse sladokusce še povezave do kupčka testov, ki so vzklili včeraj in danes.

22 komentarjev

Zasebnost na internetu, drugi del

Kiberpipa - Prejšnji četrtek se je v Kiberpipi odvilo prvo predavanje iz serije predvanj o zasebnosti na internetu. Prosojnice v PDF-formatu si lahko ogledate tukaj. Naslednje predavanje bo ta četrtek. Na njem si bomo ogledali, kako poteka nadzor na internetu.

Predstavili bomo nadzorovalne tehnike, ki jih uporabljajo državni organi, marketinška podjetja, ponudniki dostopa do interneta ter hekerji; in sicer: pridobivanje informacij o računalniku, ki je vključen v omrežje, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku dostopa do interneta, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku internetnih storitev in vsebin, povezovanje ter zbiranje razpršenih podatkov, prestrezanje elektronske pošte, vdiranje v sisteme ter prestrezanje podatkov in informacij v okolici sistema. Predavanje bo v Kiberpipi (Ljubljana, Kersnikova 6, poleg sedeža ŠOU, nekdanji lokal Metropol) ob 18.00. Vstop je seveda brezplačen.

2 komentarja