»

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Ars Technica - Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo...

543 komentarjev

OLPC po novem s procesorji Arm

Slashdot - Iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) se je odločila, da bo počasi prenehala uporabljati procesorje na arhitekturi x86, marveč bo v prihajajočem (napovedani datum prihoda je 18 mesecev od zdaj) prenosniku XO-2 raje posegla po varčnejših procesorjih Arm, da bi dosegla daljšo avtonomijo prenosnika. Spomnimo, da trenutno uporabljani procesor XO-1 poseduje AMD-jev čip Geode, ki je arhitekture x86.

Glavni cilj OLPC-ja je že omenjeno daljše delovanje prenosnika ob večji funkcionalnosti, je dejal Ed McNierney. Trenutno Geode porabi 5 W, kar je za večino ljudi izredno malo, a za OLPC predstavlja velik problem, je še dodal. Nekoliko čudna je izjava predsednika Negroponteja, ki je Microsoft pozval, naj čim prej napravi verzijo Windows, ne Windows Mobile, ki bo tekla na Arm. Trenutno je do česa takega še daleč, a Negroponte pravi, da se v 18 mesecih utegne marsikaj zasukati. Iz Redmonda še ni komentarjev. Tudi sicer pa otrokom poznavanje odprtokodnega sistema gotovo ne bi škodilo. Več o tem.

14 komentarjev

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

BBC demonstriral delovanje botneta

BBC - Pod izrazom botnet v ožjem pomenu besede običajno razumemo skupino računalnikov, ki so jih zlikovci okužili z zlobno kodo, tako da zanje opravljajo razne umazane naloge (razpošiljanje spama, DOS-napadi). Ni pa to nujno, saj beseda prihaja iz termina software robots network, torej v širšem pomenu opisuje zgolj skupek računalnikov, ki avtomatizirano poganjajo določena opravila. Posebej pogosto jih žal omenjamo, ko govorimo o mašineriji za pošiljanje spama.

Na BBC-ju so pripravili demonstracijo delovanja botneta, za potrebe katere so najprej s posebej v ta namen napisanim programom Click okužili 22.000 računalnikov nepazljivih uporabnikov. Nato se ustvarili dva nova elektronska naslova pri Gmailu in Hotmailu ter vsem računalnikov v botnetu ukazali, naj začenjo pošiljati spam nanju. Hitre povezave računalnikov v botnetu v internet pa se da izkoristiti tudi za izvedbo DOS-napada, kar so po vnaprejšnjem dogovoru z nekim podjetjem izvedli. Ugotovili so, da je rezervna stran, ki so jo...

11 komentarjev

Možnost izgube podatkov pri uporabi ext4

Slo-Tech - Kot poročajo na H-online se je v sistemu za beleženje programskih hroščev prihajajočega Ubuntu 9.04 pojavilo večje število poročil o težavah pri uporabi ext4 datotečnega sistema.

Ubuntu Linux 9.04 je še v razvoju, izšel pa naj bi prihodnji mesec. Privzeto bo uporabljal preizkušen datotečni sistem ext3, na voljo pa je tudi novi ext4. Žal pri tem prihaja do nekaterih težav.

Uporabniki namreč poročajo o sesutjih neposredno po nalaganju namizja KDE 4, posledica katerega je izguba vseh ustvarjenih datotek, vključno s konfiguracijskimi.

Kot je pojasnil razvijalec ext4 Theodore Ts'o je težava v tem, da ext4 zaradi optimizacije zapisovanja uporablja zakasnjeno pisanje podatkov na disk. Zakasnitve pa so lahko tudi do 60 sekundne. Če v tem času pride do sesutja sistema, pride do izgube podatkov. Enake težave se lahko pojavljajo tudi pri drugih sodobnih datotečnih sistemih, npr. XFS in Btrfs.

Dolgoročna rešitev je, da razvijalci aplikacij le-te napišejo tako, da bodo upoštevali lastnosti...

34 komentarjev