»

Naslednji Android bo Ice Cream, 2.4?

Gre res le za napako?

vir: Pocket-lint
Pocket-lint - Po spletu je mogoče opaziti veliko število poročil, da bo prihodnja različica Androida, namenjena predvsem za mobilne telefone, nosila oznako 2.4, čeprav so pri Googlu na CES-u že pokazali različico 3.0, katere kodno ime je Honeycomb. Google že od samega začetka različice označi s kodnim imenom sladkarije, ki si sledijo po abecedi...

36 komentarjev

MoMoSlo S03E03 - Gaming & Gamification

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Prvi Mobile Monday v letu 2011 bo potekal v ponedeljek, 17. januarja. Tokratna tema bodo mobilne igre ter uporaba mehanike iger v ostalih vrstah aplikacij.


Žiga Hajdukovič se je profesionalno z razvojem iger ukvarjal pri podjetju Cocoasoft, nato ustanovil svoje podjetje Razum, sedaj pa se je z ekipo Dawn of Play lotil samostojnega razvoja različnih iger, kot je na primer trenutno aktualni Monkey Labour.

Tadej Gregorčič, direktor mariborskega podjetja Motiviti, ki se primarno ukvarja z razvojem iger, bo v okviru svojega predavanja predstavil osnovne koncepte in nekaj predlogov za uporabo gamification koncepta (uporabe elementov iger v vseh vrstah aplikacij) v praksi.

Outfit7 je ekipa 15 programerjev, oblikovalcev in podjetnikov, ki razvija mobilne aplikacije za platformi iOS in Android. Podjetje je oktobra 2009 ustanovilo...

0 komentarjev

Znan zmagovalec tekmovanja, ESO Hidden Treasures 2010

Zmagovalna slika tekmovanja Hidden Treasure 2010. Na njej je meglica M78 iz ozvezdja orion. Avror: Igor Chekalin

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - ESO je v lanskem letu organiziral astro-fotografsko tekmovanje z imenom Hidden Treasures 2010, v sredo pa so objavili rezultate. Zmagal je Rus Igor Chekalin s sliko meglice M78 in za nagrado dobil obisk observatorija Paranal v Čilu.

ESO ima ogromen arhiv javno dostopnih slik neba, ki služijo predvsem znanstvenim raziskavam, a se da iz njih narediti prave poslastice za oko. Za obdelavo slik namenjenih širši javnosti imajp sicer svojo ekipo, a ker je slik tako zelo veliko, jim še zdaleč ne uspe obdelati vseh, zato so organizirali tekmovanje, kjer je bilo potrebno v arhivu najti slike in jih obdelati....

0 komentarjev

Začela se je prisilna poravnava T-2

vir: Delo
Finance - Danes se je na Okrožnem sodišču v Mariboru začel postopek prisilne poravnave nad podjetjem T-2, ki je konec decembra vložilo predlog za njen začetek in ga zaradi pomanjkljivosti ta četrtek dopolnilo. Upravitelj podjetja bo v tem času stečajna upraviteljica Milena Sisinger. T-2 ima dva tedna časa, da založi predujem za stroške postopka v višini 33 tisoč evrov, sicer bo razpisan stečajni postopek, upniki pa imajo mesec dni časa, da prijavo svoje terjatve do podjetja. Člani upniškega odbora so Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija.

Prva ponudba podjetja T-2 predvideva v osmih letih približno tretjinsko poplačilo terjatev, ki...

49 komentarjev

Svetovni dan IPv6 bo 8. junija

Slo-Tech - Letos 8. junija se bo zgodil tako imenovani Svetovni dan IPv6, ki bo namenjen preizkusu pripravljenosti opreme največjih spletnih strani na standard IPv6 in osveščanju uporabnikov, da bo IPv6 kmalu precej bolj realen.

Na omenjeni dan bodo povečali količino prometa IPv6 v omrežju, ki trenutno na internetu ne doseže niti 0,05 odstotka. To bodo dosegli tako, da bodo strani, ki se bodo projektu pridružile (sodelovanje so že napovedali Google, Facebook in Yahoo od največjih), na svoji vstopni strani odgovarjale v IPv6. Tako bo na primer poizvedba za www.google.com najprej vrnila odgovor v formatu IPv6 in šele če se odjemalec ne bo odzval, bo odgovorila tudi v starem IPv4.

Na ta dan tudi ne bo deloval whitelisting, ki ga uporablja...

55 komentarjev

Trend Micro: Android ranljivejši kakor iOS

Bloomberg - Vodja podjetja Trend Micro, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, Steve Chang je v intervjuju za ugledni časnik Bloomberg dejal, da je Android ranljivejši od iOS-a. "Android je odprtokoden, kar pomeni, da lahko napadalec razume arhitekturo in izvorno kodo," je povedal Chang. Dodaja, da Google nudi odprto kodo Androida vsem piscem aplikacij, medtem ko je Apple mnogo striktnejši in poleg tega vsako aplikacijo pred...

17 komentarjev

Rusija bo leta 2013 nadaljevala vesoljski turizem

PhysOrg.com - Od leta 2013 bo zopet mogoče z Rusi potovati v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot turist na Sojuzu, so povedali v ameriškem podjetju Space Adventures. Sklenili so namreč dogovor z Rusko vesoljsko agencijo in podjetjem Energia, ki dizajnira kapsule Sojuz, da bodo vnovič začeli ponujati komercialne polete v vesolje. Leta 2013 bo prostor za tri turiste, kasneje pa naj bi letno v vesolje poletelo kakšnih pet kapsul.

Space Adventures je edino podjetje, ki je doslej ponujalo vesoljski turizem. Prvi turist je bil leta 2001 Denis Tito, do leta 2009 pa mu jih je sledilo še šest. Zadnji je bil oktobra 2009 Kanadčan Guy Laliberte, nato pa je nastopil premor. Ker bo Rusija leta 2013 povečala proizvodnjo kapsul...

6 komentarjev

Arduino dokumentarec

Arduino

vir: engadget
engadget - Če živite pod skalo in niste še nikoli slišali besede Arduino, brez skrbi, prišlo je vaše odrešenje. Ogledate si lahko namreč pol ure dolg dokumentarni film, ki predstavi celotno zgodbo o začetku platforme ter njene lastnosti in zmogljivost. Gre namreč za popolnoma odprtokodno platformo za izdelavo prototipov, namenjeno predvsem študentom, ki naj bi bilo cenovno dostopno ter enostavno za uporabo. Od leta 2005, ko se je projekt začel, je bil Arduino uporabljen v ogromno projektih, od navijalca volne do sprožilcev profesionalnih fotoaparatov, ki zaznavajo zvok (pok, udarec, itd.) oz....

44 komentarjev

GTX 560 prihaja 25. januarja

vir: VR - Zone
VR - Zone - O GeForce GTX 560, tretji kartici iz osvežitvenega cikla arhitekture Fermi, smo že govorili in takrat povedali, da je pričakovan izid nekje v drugi polovici januarja. Za izid zdaj vemo okviren datum, saj naj bi nVidia svojega konkurenta Radeonu HD 6870 in HD 6950 (sploh gigabajtni različici) predstavila 25. januarja. Kot smo že povedali bo šlo za popolnoma odklenjeno jedro GF114 (384 senčilnikov), v primerjavi z osmino izklopljenih senčilnikov v GF104 (336 vklopljenih), ki je bil srce GTX 460. Poleg tega bo višja še delovna frekvenca jedra (820 MHz na novinki v primerjavi s 675 MHz v primeru tovarniške GTX 460), vse skupaj pa da znatno višjo zmogljivost - GTX 560 namreč po pobeglih informacija v 3D Mark Vantage doseže...

64 komentarjev

Sony zapira tovarno zgoščenk

Slo-Tech - Sony je objavil, da bodo konec marca zaprli eno največjih tovarn, kjer proizvajajo CD-je. Tovarna v Pitmanu v New Jerseyju je začela leta 1960 proizvajati vinilne plošče, leta 1988 pa so prešli na proizvodnjo CD-jev. V času največjega povpraševanja so na mesec izdelali 18 milijonov zgoščenk, a to je bilo v neki drugi dobi. Sony že dlje časa tarna, da povpraševanje po CD-jih nezadržno usiha, saj se vedno več vsebin legalno ali ilegalno pretoči z interneta.

Prodaja CD-jev upada že vse od leta 2001 in z njo tudi prihodki. Čeprav se povečuje zanimanje za vinilne plošče, je njihova rast zaradi nizkih absolutnih številk bolj statistična zanimivost kot kaj drugega.

Ni pa to prva tovarna, ki jo Sony...

18 komentarjev

Sony toži skupino fail0verflow zaradi objave zasebnih ključev PS3

vir: BBC
BBC - Sony je na sodišču v Kaliforniji vložil tožbo zoper hekerje, ki so objavili zasebne ključe za Play Station 3. Tožba je usmerjena proti več kot sto posameznikom, ki so tako ali drugače povezani s skupino fail0verflow, ki je odklenila PS3. Med njimi so tudi 21-letni George Hotz, ki je zaslovel z odklepom iPhona, ter Hector Martin in Sven Peter.

Sony v tožbi trdi, da je razkritje tajnih ključev
  • kršitev 1201. člena DMCA, ki prepoveduje obitje zaščitnih mehanizmov,
  • kršitev Computer Fraud and Abuse Acta, ki prepoveduje neavtoriziran dostop do računalnikov,
  • nagovarjanje h kršitvi avtorskih pravic,
  • kršitev California Computer Crime Lawa,
  • kršitev pogojev uporabe PS3,
  • poseganje v Sonyjeve odnose s strankami,
  • kršitev Sonyjeve lastninske pravice nad PS3 in
  • prisvajanje Sonyjeve...

39 komentarjev