»

Lažni antivirusi prinesli že 150 milijonov

ComputerWorld - Vedno večja nadloga na internetu so lažni antivirusni programi, ki v obup spravljajo nevešče uporabnike. Ti se pretvarjajo, da so legitimni antivirusniki, in po kvazi iskanju po disku vedno najdejo vrsto namišljenih infekcij. Za razkužitev računalnika terjajo nakup, kar lahko uporabniki enostavno storijo z vpisom številke kreditne kartice. V najboljšem primeru dobijo podpovprečne programe, v najslabšem pa prave viruse in trojanske konje. V FBI ocenjujejo, da so pisci teh zlobnih antivirusnih programov (kakšen oksimoron) letos nabrali že več kot 150 milijonov dolarjev.

Problem je, da se tovrstna nesnaga ne pojavlja le na obskurnih straneh. Septembra letos so pretentali celo The New York Times, ki je v svojih oglasnih pasicah objavil oglas za zlobni antivirus. Včasih hekerji enostavno vdrejo na strani in jih uporabijo za distribucijo zlobne kode. Prejšnji mesec pa je na primer prodajalec Office Depot iz ZDA ob prodaji spletnih kamer nevede priložil še povezavo na stran, ki je...

31 komentarjev

Googlov merilec deforestacije

Posek v zadnjem mesecu je obarvan rdeče

Google - Na Mednarodni konferenci o podnebnih spremembah v Københavnu je Google predstavil novo orodje, ki omogoča spremljanje krčenja gozdov na planetu. Za zdaj je še v razvojni fazi, a bo kmalu prosto dostopno zainteresiranim znanstvenikom, raziskovalcem in tudi vladam. Kot pravijo, je budno spremljanje deforestacije nujno, saj so gozdovi pomemben ekosistem, poleg tega pa imajo drevesa v sebi nakopičenega ogromno ogljika, ki se pri sežigu sprosti v obliki ogljikovega dioksida (ali je to dejansko slabo, je predmet neštevno mnogo žgočih debat).

Težava je, da se sečnja dogaja v odročnih predelih in v zaostalih državah, ki nimajo potrebne opreme za satelitsko spremljanje svojega ozemlja. Tudi tiste, ki to imajo, morajo nujno uporabljati poenoteno tehniko opazovanja, da ne bi...

18 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev