»

Univerzalni BIOS priročnik

Adrian's Rojak Pot - Ste že kdaj pokukali v BIOS nastavitve? Verjamem da ste, saj ste bili v to verjetno kar primorani. A verjamem, da ste takoj naleteli na veliko ovir in se spraševali kaj ves ta "mumbo jumbo" pomeni in kako optimalno obdelati nastavitve, da bo vaš PC deloval kar najbolje in po vaših željah. Vaših nočnih mor glede optimalne nastavitve BIOSA pa je sedaj konec, saj so na Rojak Pot-u spisali že sedmo revizijo optimalnih nastavitev BIOSA, le-ta pa razkriva kar 147 različnih nastavitev. Članek je dosegljiv na tem naslovu.

0 komentarjev

CSIRAC

The inquirer - CSIRAC je ime računalnika, ki je bil zgrajen leta 1949 ter bil s tem prvi računalnik na svetu, ki je bil zmožen predvajati glasbo. Bil je četrti zgrajeni računalnik na svetu, tiktakal pa je pri 300 kHz. In zakaj vam to pravzaprav razlagam? Ker ta isti računalnik še vedno teče, sedaj varno spravljen v melburnškem muzeju! Da, petdeset let star računalnik še vedno uspešno deluje in nič ne kaže, da bi ga kaj kmalu pobralo. Klik!

V nasprotju z današnjimi ... -- alien-w

2 komentarja

AMD spreminja načrte

X-Bit Labs - AMD-jeva nova procesorja Athlon 64 in Opteron sta trenutno najbolj pričakovana izdelka na trgu procesorjev. Zakaj, porečete? Ker naj bi bil Athlon 64 prvi 64-bitni procesor namenjen domačim (pisarniškim) uporabnikom, Opteron pa predstavnik nove tehnologije med procesorji za serverje. No, po poročanju X-Bit Labs bo potrebno na ta dva procesorja še nekoliko počakati, saj bosta na voljo šele marca oziroma aprila prihodnje leto. Klik!

2 komentarja

MadOnion spremenil ime

HardOCP - Na [H]ard|OCP poročajo, da se je vsem dobro poznano podjetje "Noračebula" oziroma MadOnion, preimenovalo in se sedaj imenuje Futuremark Corporation. Podjetje - poznano predvsem po vsem dobro znanem programu 3DMark, ki analizira zmožnosti vašega računala pri grafičnem prikazu ter PCMark, ki izmeri splošno zmogljivost sistema. No, tako bo tudi ostalo v prihodnosti, le ime in spletna stran sta se spremenili. Nova spletna stran pa se glasi: www.futuremark.com.

3 komentarji

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

10 let Arnesa

Arnes - Naš prvi razširjeni ponudnik dostopa do spletnih vsebin za širše množice, Arnes, je nekaj časa nazaj praznoval 10. obletnico delovanja, sedaj pa so objavili še predstavitev za javnost.

Verjetno se vas večina še spomni 9600 bps modemov, luksuza, ki je slišal na ime v.90, piskanja modemov, jeze staršev ob zasedeni liniji in podobno. To je uporabniška plat zgodbe, kako pa so teh 10 let videli na Arnesu, pa si poglejte tukaj. Gre za kratek povzetek dogajanja, od samih začetkov do zadnjega uspeha, rekordnega prenosa v okviru tekmovanja za le-tega, dejstev kako in zakaj je Arnes vplival na razvoj interneta v Sloveniji in še marsikaj.

Le tako naprej...

5 komentarjev

Zob za zob, email za email...

The Register - Obstajajo ljudje, katerih zgodbe o uspehu so prav zavidanja vredne, a je kaj zanimivo opažati njihovo reakcijo, ko se znajdejo na drugi strani -- internetne povezave.

Alan Ralsky je takorekoč zaslužil milijone s svojim biz-om: pošiljanje milijarde neželjene elektronske pošte dnevno. [Članek si -- prosim lepo -- preberite. Morda dobite idejo za modifikacijo svoje sobe [>:D].]

Vprašanje pa je, kako mu bo T1 pomagal sedaj, ko so ga Zli in Jezni uporabniki pričeli prijavljat na vse mogoče spamerske sezname. Verjetno bolj malo -- se je pa odločil za tožbo teh spletnih neotesancev. TheRegister.

2 komentarja