»

WebCampLjubljana

Slo-Tech - Tudi v naših krajih počasi spoznavmo nekonference, ki jih oblikujejo kar udeleženci sami. Po dveh BarCampih sedaj naznanjamo WebCampLjubljana, ki je namenjena vsem ki se ukvarjajo s spletnimi tehnologijami - od razvijalcev in oblikovalcev pa do piscev besedila in SEO optimizatorjev.WebCampLjubljana se bo odvijal v soboto, 28. novembra 2009, v konferenčni dvorani Tehnološkega Parka Ljubljana. Udeležba je brezplačna, vstopnico pa si najlažje zagotovite tako, da do nedelje prijavite naslov vašega predavanja.

Se bo še kdo opogumil in pripravil svoj tematski BarCamp?

8 komentarjev

Napadi na električna omrežja v Braziliji?

Schneier.com - Kot poročajo na CBS news, naj bi hekerji v Braziliji napadli sisteme električne energije in tako januarja 2005 elektriko izklopili več deset tisoč ljudem. Še večji napad pa naj bi se zgodil 26. septembra 2007 v zvezni državi Espirito Santo, ko so za dva dni izklopili elektriko več kot trem milijonom ljudi ter zaustavili tudi enega največjih proizvajalcev železa ter mu s tem povzročili 7 milijonov USD škode.

Po poročanju Wireda naj bi bilo za izpade krivo slabo vzdrževanje oziroma sajasti izolatorji, vendar je povsem možno, da so s tem skušali le prikriti hekerske napade. Zgodbo o hekerskih napadih na električna omrežja v Braziliji je sicer v intervjuju za Wired omenil tudi Richard Clarke, bivši svetovalec ameriške vlade za področje kibervarnosti.

O napadih na električna omrežja je bilo sicer že kar nekaj vprašanj in debat, je pa Mudge, predstavnik hekerske skupine L0pht, leta 1999 v intervjuju zatrdil, da so se v skupini dokopali do informacij, s pomočjo katerih lahko ugasnejo...

29 komentarjev

Samsung s svojim mobilnim Linuxom

bit-tech.net - Po nekajletnem mrtvilu na področju pametnih mobilnikov, kjer sta bila glavna akterja Symbian in Microsoft, je Apple s svojim iPhoneom povzročil pravo revolucijo. Sledil mu je Google z Androidom, Microsoft in Nokia oz. Symbian pa panično dodelujeta svoje sisteme, da bi ju pripeljala v korak s časom. Nokia medtem izdaja tudi nadvse zanimivo platformo Maemo, medtem ko je Palm popolnoma opustil razvoj svojega Palm OS v zameno za popolnoma nov webOS. RIM je s svojimi Blackberryji vedno v rokah imel bolj ali manj enak krog uporabnikov, ki so večinoma v poslovnih vodah in imajo svoje zahteve, ki jih drugi očitno ne izpolnjujejo, vsaj ne tako dobro. Samsungu se je očitno zdelo, da izbire na področju mobilnih operacijskih sistemov še ni dovolj,...

17 komentarjev

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

The Secret of Monkey Island ima skrito vsebino

Izvorna različica...

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lucasartsova odločitev oživitve slavne serije Monkey Island, ki se je začela z modernizacijo (zgolj grafično) prve igre, The Secret of Monkey Island, je botrovala odkritju dodatne vsebine v izvorni kodi. Vodja predelave, Adam Bormann, je vrstico za vrstico pregledoval staro kodo ter ob njej odkrival delovanje pogona SCUMM in ugotavljal, kako vključiti sistem nasvetov. Navdušen je bil nad načinom programiranja, saj je prvotna ekipa pod vodstvom Rona Gilberta in Tima Schaferja obdržala celotno izvorno kodo, ki je bila kadarkoli napisana, poleg vseh komentarjev, ki so do potankosti opisovali namen in delovanje posameznih delov kode. V primeru popravljanja hrošča so spisali nov del kode,...

15 komentarjev

Nov posnetek Rimske ceste

vir: NASA
NASA - NASA je ob 400. letnici prvega teleskopa, ki ga je leta 1609 skonstruiral Galileo Galilei, pokazala nov posnetek središča Rimske ceste. Sestavljen je s posnetkov s Hubbla v bližnjem delu IR-spektra, IR-posnetkov s Spitzerja in rentgenskih posnetkov s Chandre. Združena slika je eden izmed najboljših posnetkov središča naše galaksije doslej. Fotografijo si lahko v polni...

9 komentarjev

Hewlett-Packard prevzema 3Com

CNet - Hewlett-Packard je včeraj napovedal, da načrtuje prevzem podjetja 3Com, ki ga poznamo predvsem po opremi za mrežno povezovanje. Za podjetje kanijo odšteti 2,7 milijarde dolarjev oz. 7,9 dolarja na delnico, kar je več kot 30-odstotna premija glede na povprečno ceno delnice v zadnjem mesecu. Z nakupom želi HP združiti svoj ProCurve z izdelki podjetja 3Com, s čimer želijo ponuditi boljše rešitve in okrepiti svoj položaj, predvsem na Kitajskem, kjer je 3Com trdno zasidran. Prevzem naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

7 komentarjev

EA in Adobe odpuščata

bit-tech.net - Vodilni možje enih najpomembnejših razvijalskih studiev na svojem področju, Adobe in Electronic Arts, so očitno preslišali novice, da se recesija končuje. Napovedali so namreč, da bodo še vedno odpuščali. Adobe bo število zaposlenih zmanjšal za 9%, kar pomeni, da bo brez dela ostalo približno 650 zaposlenih. Že v lanskem decembru so napovedali, da bodo zaradi nekoliko manjše popularnosti Creative Suite 4 od pričakovane primorani odpustiti okrog 600 delavcev, a je napovedan val odpuščanja že drugi letos. V tem valu so na varnem vsaj zaposleni v spletni analitični družbi Omniture, ki jo je Adobe kupil v septembru za 1,8 milijarde dolarjev. V času prevzema je bilo v njej zaposlenih 1200 ljudi, ki so že doživeli 9% zmanjšanje delovne sile. Zaslužek Adobea je v tretjem fiskalnem četrtletju zaradi slabše prodaje upadel za 29%.

Electronic Arts, eden največjih razvijalcev iger za računalnike in konzole, bo odpustil skoraj trikrat več ljudi, kot Adobe (približno 1500), obenem pa so ukinili...

8 komentarjev