»

Novi mobilni procesorji iz AMDja

X-Bit Labs - AMD je danes najavil začetek prodaje svojih novih mobilnih procesorjev: Athlon 4 (Palomino) 1.2 GHz in Duron (Morgan) 950 MHz. Procesorja poleg višje frekvence nimata drugih razlik med njunimi predniki. Kljub temu pa so cene impresivne; Athlon 4 1.2 GHz stane 525 ameriških zelencev, če naročite več kot 1000 kosov, medtem ko Duron 950 MHz stane 160 dolarjev. Samo za primerjavo naj povem, da je cena Athlon MP procesorja pri 1.2 GHz 175 dolarjev in desktop Durona 1 GHz (narejen na enakem Morgan jedru) 74 dolarjev. Ampak vseeno je pa dobro vedeti, da novi Pentium III-M (Tualatin/512) 1.2 GHz procesor stane 722 ameriških dolarjev, če naročite več kot 1000 kosov, tako da zgleda novi Athlon precej poceni v primerjavi s svojim tekmecem.

3 komentarji

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

Še eno pikiranje

Slashdot - V New Yorku se je zgodila še ena letalska nesreča. Strmoglavil je Airbus A 300 podjetja American Airlines, namenjen v Dominikansko republiko. Tokrat gre sicer verjetno za mehansko okvaro, saj očividci poročajo, da je bil motor pred sesutjem v ognju. Če bi ciljal Osama, bi bil bolj logičen cilj zasedanje WTO v Qatarju...
Več morda na Slashdotu
Update: Še boljše novice pa se navadno najde na Indymedia

7 komentarjev

Slovenska e-vlada na Slashdotu

Slashdot - Tokrat izjemoma kopija celotne novice:

" In its October 20th issue the Economist reports from Ljubljana that 'Slovenia may be Europe's most Internetted government', including 'holding most of its cabinet meetings online'. There is some information at the Slovenian e-government site, in particular check out their detailed strategy for e-commerce in public administration."

Sam sicer mislim, da ni vse tako rožnato (da o fijasku z Microsoftovo rešitvijo za elektronsko obračunavanje DDVja za davčno upravo ne govorimo), ima pa naša e-vlada tudi nekaj dobrih lastnosti. Rekel bi edino da moramo bolj poslušati MID kot CVI, saj se MID bolj bori za odprte standarde (pa še open source podpirajo :)

8 komentarjev

Bin Laden napada Kitajsko

The inquirer - Vendar ne s talibansko vojsko, ampak v obliki računalniškega črva, ki je samo malce popravljena različica znane Nimde. To pomeni, da se črv Bin Laden razmnožuje na precej podoben način, na okuženem računalniku pa se razpošlje na vse elektronske naslove, ki jih imate shranjene v Outlooku. Črv je bil najprej opažen v Južni Koreji in Avstraliji. Po beseda Symantecovih strokovnjakov, črv ni posebej nevaren.

1 komentar

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar

Težave v HP-Compaq združevanju

Vnunet - Kljub začetnemu entuziazmu večine lastnikov HPjevih delnic, pa je odmevno združevanje doletel nov udarec: proti združitvi bo glasovala družina Hewlett, ki si lasti 5 % delnic računalniškega giganta. Po besedah HP-ja naj ta odločitev ne bi bistveno vplivala na končni rezultat, saj naj bi ostali najvišji v omenjenem podjetju še vedno glasovali za združitev. Klik!

Dodatek: proti združitvi bo glasoval tudi sin ustanovitelja Packarda, David Packard. Sedanje možnosti za uspeh naj bi bile 50 : 50.

5 komentarjev