»

ATI najavil Radeona VE

X-Bit Labs - Po pričakovanjih je ATI najavil "dietno" različico Radeona, Radeon VE ( Value Edition ). Dotične kartice naj bi bile direkten tekmec Nvidiini megauspešnici GeForce2 MX, tako da se ne gre čuditi nekaj podobnim rešitvam. Radeoni VE bodo tako na voljo v okusih z 16 ali 32MB SDR/DDR pomnilnika. Seveda tudi ATI sledi ( slabemu? ) vzoru Nvidiie in je pomnilniško vodilo DDR pomnilnika le 64 bitno. Odgovor imajo pripravljen tudi na Nvidiino TwinView tehnologijo, tako bo mogoče Radeone VE dobiti tudi z dvema D-Sub ali DVI ( ali kombinacijo teh dveh ) izhodoma za monitorje.Sedaj še najpomembnejši vprašanji, cena in dobavljivost. Prva je dokaj obetavna, saj naj bi 32MB DDR kartica z vsemi dodatki stala okoli 129$, medtem ko je odgovor na drugo precej bolj črn. Dobavljivost teh grafikulj je postavljena na februar 2001, kar je zelo milo rečeno zelo zelo prepozno [:(].

4 komentarji

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar

Govorice o 3DFXu

3DFX Gamers - Na 3DFX Gamers forumu so se pojavile zanimive govorice o Voodoo5 6000 in Rampage grafikuljah. Sicer nekako dvomim o resničnosti podatkov, toda špekulacije so vedno dobrodošle [:))]. Kakorkoli, izid dolgo pričakovane 4 procesorkske beštije naj bi se končno bližal. 3DFX naj bi kartico predstavil na Comdexu, izid pa naj bi bil določen za zgodnji december. Težava, ki je povzročila zamudo naj bi bila nekompatibilnost Intelovega PCI bridga, sedaj pa naj bi to bilo odpravljeno z uporabo alternativnega bridga podjetja HiNT. Še ena dobra novica je predvidena cena 6000ke. Le-ta naj bi se spustila na 350-400$, oziroma 450$ v kompletu s posebnimi 3D očali.Govora pa je tudi o Rampagu: 3DFX naj bi že imel beta primerke silikona za procesorje, kar pomeni, da je razvoj grafikulje že precej daleč in da bo izid mogoče celo že aprila 2001. Kartice naj bi bile na voljo v večih konfiguracijah ( eno-, dvo-, štiri- procesorske ) in z dodatno Sage T&L enoto, ki bo počivala v posebnem socket ležišču, kar...

5 komentarjev

Mustang mrtev

Tech Web - Zadnjih par dni je bilo precej konfuznih kar se tiče AMDja in njegovih načrtov. Pojavile so se govorice, da so ukinili razvoj na Mustang procesorjih. Sodeč po TechWebovem poročilu je to na žalost tudi res. Če si sedaj panično pulite lase, naj vas pomirim: Mustang ni mišljen kot celotna nova generacija AMDjevih procesorjev z DDR podporo in 266MHz vodilom, temveč kot dejanski model procesorja z ekstremno velikimi količinami L2 cacha, namenjen strežniškim sistemom. Razvoj na Palominu in Morganu, naslednikoma TBirda in Durona še vedno nemoteno poteka.Kakorkoli, Mustanga so ukinili predvsem zato, ker trenutno na trgu ne vidijo potrebe po takšnem procesorju ( kar je, vsaj po moje, velika napaka - Itaniuma še vedno ni, Pentium4 pa tudi na strežniškem področju ne bo tako uspešen ). Seveda se je takoj postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo z razvojem AMD 760MP dvoprocesorskega DDR čipovja. Na srečo AMD razvojan ne misli ukiniti in bo čipovje nared po načrtih...

0 komentarjev

Prvi testi MX DDR kartic

HardwareGame - Končno so se pojavili prvi zanesljivi ( poudarek na zanesljivi [;)]) testi GeForce2 MX DDR kartic. Kot je bilo za pričakovati, gre za Creativovo kartico. Torej, kako se stvar obnese? Najbolje bo, če si kar sami ogledate HardwareGameov test ( ekhm, glejte slikice, teksta itak ne boste razumeli [:P]), zadeva pa vsekakor ni kakšen rojen zmagovalec. Mogoče se bo to spremenilo s primerki drugih proizvajalcev, saj je Creative na svojih karticah uporabil zelo poceni in počasen DDR pomnilnik, ki deluje pri 143MHz. Takšno odločitev seveda opravičujejo z zelo ugodno ceno, ki bo zagotovo pritegnila marsikaterega uporabnika ( tako, kot so to storile RIve M64 [;(]). Moj nasve bi zaenkrat bil, da se raje držite navadnih SDR kartic in počakate na konkurenco Creativu ( še posebej veliko si obetam od Herculesa ).

0 komentarjev

Matrox G800 kmalu

K-Bench - Po pravici povedano sem na to grafično kartico že kar malce pozabil, toda po nekaterih virih jo bomo videli precej kmalu. Matrox naj bi že imel končane prve primerke ( s kodnim imenom Condor 2 ), ki bi jih morali razkazati na Comdexu. Ali je to res ali ne, bomo zagotovo vedeli v naslednjih dneh. Kakorkoli, dotična grafikulja bi morala iziti že pred približno pol leta, tako da verjetno ne bo šlo za revolucijo v hitrosti, toda navsezadnje Matrox nikoli ni bil znan po čem takem [:\\]. Decembra...

1 komentar

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev