»

Univerzalen širokopasovni dostop do interneta bi EU stal pol bilijona

Neowin - Rezultati študije, ki jo je Evropska komisija naročila pri Analysys Mason, so pokazali, da bi zagotovitev univerzalnega širokopasovnega dostopa do interneta v celotni EU (vključno z Veliko Britanijo) stala 502 milijardi evrov. Evropska komisija je namreč kot enega izmed ciljev v novi strategiji gigabitne družbe postavila tudi dostop do interneta s hitrostjo do 100 Mb/s za vsako gospodinjstvo in 1 Gb/s za podjetja. Na nivoju EU bi to stalo 1000 evrov na vsakega prebivalca, seveda pa bi bili stroški v vsaki državi drugačni. Poleg tega EU v svoji strategiji predvideva še postavitev dostopnih točk Wi-Fi v središčih vseh mest ter vzpostavitev mobilnega omrežja 5G.

Zagotovitev 100-megabitne povezave so za namene študije razdelali v pet...

48 komentarjev

Napadi na medbančno omrežje SWIFT čedalje pogostejši

Symantec - Symantec ugotavlja, da hekerji čedalje pogosteje napadajo kar osnovno bančno infrastrukturo, saj je potencialni izplen zelo visok, varnostni standardni pa niti niso tako visoki. Kot je letos pokazal vdor v bangladeško centralno banko, v katerem so uspeli ukrasti 81 milijonov dolarjev, so v nekaterih primerih varnostni ukrepi kriminalno nizki. Symantec pojasnjuje, da se zlonamerna koda Odinaff širi že vsaj od januarja in selektivno napada banke in druge finančne ustanove, ki sodelujejo v medbančnem komunikacijskem omrežju SWIFT.

Odinaff se širi prek makroja v Wordovem dokumentu in prek z geslom zaščitenih arhivov RAR. Okužene datoteke zaposleni v inštitucijah najverjetneje prejmejo s ciljano...

6 komentarjev

Padanje prodaje osebnih računalnikov traja že rekordno dolgo

Slo-Tech - Prodaja računalnikov se je v minulem četrtletju že osmič zapored skrčila, kar je najdaljše negativno obdobje v zgodovini. V tretjem letošnjem kvartalu so prodali 68,9 milijona računalnikov, kar je 5,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kot pojasnjujejo pri Gartnerju, sta glavna razloga dva: nizko povpraševanje na trgih v razvoju ter podaljševanje življenjske dobe naprav. Ker ima povprečen potrošnik v razvitem svetu tri tovrstne naprave (vsaj računalnik in pametni telefon), osebne računalnike redkeje nadgrajuje. Na trgih v razvoju pa imajo uporabniki raje pametne telefone in tablice kakor osebne računalnike. Prvikrat v zgodovini se tudi dogaja, da ljudje razmišljajo, da svojih osebnih računalnikov ne bi nikoli več nadgradili, saj imajo vse na pametnih telefonih in tablicah.

Nadaljuje se tudi...

116 komentarjev