»

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Google bo računal inflacijo

Financial Times - Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč...

16 komentarjev

nVidiine kartice le za ZDA

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
VR - Zone - Grafične kartice, ki jih izdeluje nVidia sama, brez svojih običajnih partnerjev, so že naprodaj v ameriških trgovinah BestBuy. Glede na novo sporočilo za javnost, ki so ga objavili pri nVidii, bo tako tudi ostalo, saj nimajo načrtov, da bi svoje kartice prodajali izven BestBuy-ev, kaj šele izven ZDA. V govoricah izpred skoraj dveh let se je sicer poleg BestBuy-a kot uradnega trgovca omenjalo še eno izmed najbolj znanih spletnih trgovin v Severni Ameriki, Newegg, ki pa je očitno izvisel. S sporočilom za javnost, v katerem so razkrili razlog za potezo, je nVidia dokončno priznala obstoj svojih grafičnih kartic. Gre za ekskluzivni...

11 komentarjev

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Indija razvija svoj operacijski sistem iz varnostnih razlogov

V. K. Saraswat

Slo-Tech - Indijska Organizacija za obrambne raziskave in razvoj (DRDO), ki deluje pod okriljem indijske vojske, je objavila, da bodo razvili svoj operacijski sistem. Predsednik DRDO V.K. Saraswat je novinarjem pojasnil, da bodo na razvojnih mestih v Bangaloreju in New Delhiju začeli razvijati sistem, ki bo podoben že napisanim, le da bosta izvorna koda in arhitektura v ekskluzivni lasti indijske vojske. Na ta način se želijo obvarovati pred zunanjimi grožnjami in kibernapadi iz tujine, saj jih sila moti, da so vsi operacijski sistemi razviti v tujini. Na projektu za zdaj deluje 50 najpametnejših znanstvenikov iz različnih laboratorijev (Indian Institute of Science, Indian Institute of Technology) in zasebnih podjetij.

Ideja...

26 komentarjev