»

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

Napster se vrača

Fool.com - Pionir na področju medmrežnega kopiranja glasbe, Napster, se po dveh letih vrača nazaj na sceno -- tokrat legitimno. V četrtek so ga zagnali poskusno, uradno pa bo začel obratovati 29. oktobra. Napster 2.0 bo sprva ponujal 500.000 skladb, za prenos posamezne pa bo potrebno odšteti en dolar. Zanimivo je, da je kar petnajst odstotkov Roxia, ki je Napsterjev lastnik, v lasti dveh največjih založb, Sonyja in Universala. Več o tem.

14 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

Forum: Kaj se dogaja v oddelku Sedem umetnosti?

Slo-Tech - V oddelku Sedem umetnosti ne mirujemo. Trenutno so aktualne sledeče debate, kar pa ne pomeni, da ne morete odpreti nove teme in povedati, kje vas (ne-)kulturni čevelj žuli.

Poglejmo: Saša sprašuje, katerih knjig nikoli niste marali, a niste upali povedati, Avenger pa se razburja nad neprimernimi TV sporedi, pri čemer mu zlasti nacionalka ne gre v račun. Očitno zamera ne bo velika, kajti domneva se, da bo film The Matrix kmalu na televizijskem sporedu.

Še zmeraj je nekoliko aktivna tudi tema o Zvezdnih vratih (Stargate). In če ne veste, kaj početi, si oglejte to temo. Sem namreč prispevamo predloge za aktivno (umetniško?) preživljanje časa.

Sicer pa ste vabljeni k branju celotnega oddelka.

0 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Kaj vam je na Slo-Techu najbolj všeč?
forum;52%
(268)
Novice;31%
(161)
članki;7%
(37)
uporabniki Slo-Techa;6%
(30)
drugo.4%
(21)
Skupaj glasov: 517
Zanimivo je, da so novice in forum tako blizu skupaj po številu odgovorov, pričakoval sem namreč več navdušencev nad forumom. Novo anketo je tokrat predlagal Vlado, a smo jo malce popravili, da bo bolj reprezentativna.

9 komentarjev

Googlov iskalni hrošč povzroči ne-prikazanje več strani

The Register - Hrošč, ki se je pojavil v Googlovem iskalnem algoritmu, povzroči pri določenih nedolžnih straneh, da se obravnavajo kot spam. Tako je eden izmed "poklicnih spamerjev", Elwyn Jenks, ustvaril serijo domen, ki so bile med seboj močno povezane, kar je povzročilo, da je Googlov PageRank-er močno dvignil oceno teh strani, kot posledico pa je to povzročilo popolno zmedo in zrušenje algoritma.

Kako bo vse skupaj vplivalo na povezave, ki jih Google deli z nami v prihodnosti, bomo še videli, a verjetno smo lahko prepričani, da bodo fantje in dekleta pri Googlu našli pametno in uporabno rešitev. Klik čaka!

Slo-Tech verjetno ne bo razglašen za spam ...

4 komentarji

Težki časi za informacijsko tehnologijo

The Register - Termin recesija je zadnje čase skoraj preveč popularen, in, kot kaže, še nekaj časa ne bo šel iz mode. Da temu res ne bi bilo tako, je poskrbel tudi Andy Grove, ki je napovedal, da se lahko informacijskim storitvam zgodi podobno, kot ameriški jeklarski industriji.

Po poročanju Registra Grove pravi, da se je kader v zadnjem časih navadil, da dobiva višje plače, kot je realna cena dela. Kot navaja, lahko za ceno stroškov IT strokovnjaka zaposli oblikovalca ali umetnika.

Kljub temu, da se industrija seli čedalje bolj na Vzhod, pa Intel vseeno odpira novih tisoč delovnih mest, obetajo pa se tudi spremembe pri sodelovanju z izobraževalnimi enotami, ki ga naj bi bilo precej več.
Če vas zanima, kako pljuvaj v druge sklede in pri tem ne zadeni lastne natančno izgleda, si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Toshiba predstavlja nove "nadomestne" prenosnike

X-Bit Labs - Sicer tvegam, da me bo nekaj zagrizenih uporabnikov grdo gledalo, samo ugotovitev, da so prenosniki kljub vsem pomanjkljivostim postali ugodna alternativa namiznim modelom, je v zadnjem času precej na mestu. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci, ki ponujajo vedno več modelov domačih prenosnikov. Nova predstavnika serije je sedaj predstavila Toshiba.

Modela Satellite A15-S129 in A25-S279 se tako ponašata s funckionalnostjo "sedečih" bratov, saj A15-S129 skriva kombinirano DVD/CD-RW enoto, 40 GB diska ter 15" XGA zaslon, A25-S279 pa 256 MB pomnilnika in 20 GB diska več, poleg tega pa še integriran WLAN vmesnik. Prvi za ceno nekaj več kot tisoč dolarjev, drugi pa še pol toliko. Primerjelno tabelo in ostale podatke si oglejte na X-Bit Labs.

4 komentarji