»

eMusic store prihaja v Evropo

Neowin - Spletna prodaja glasbe je korak v pravo smer, če analiziramo prilagajanje velikih založb razmeram na trgu. Trenutno je najuspešnejša Applova izvedba tovrstne prodaje, kar pa še ne pomeni, da konkurence ni. Eno od podjetij, ki se trudi boriti se z Applom, je eMusic, ki je ideološko gledano povsem nasprotno Jabolkarjem. Če slednji prodajajo albume najbolj popularnih glasbenikov, zaščitene z DRM-jem, je eMusic izhodišče za manj znane ustvarjalce in alternativno produkcijo, datoteke pa se distribuirajo v precej bolj liberalnem MP3 formatu po ugodnejših cenah. Levičarska prodajalna glasbe se glede na Neowin širi iz Amerike v Evropo, tako da se lahko to jesen nadejamo svežih melodičnih vetrov.

7 komentarjev

Xbox360 laptop

Slo-Tech - Benjamin Heckendorn je hardverski navdušenec, ki veliko svojega prostega časa posveča konzolam in njihovemu modificiranju, o čemer je napisal tudi knjigo. Njegova spletna stran, ki je posvečena njegovemu delu, praznuje svojo šesto obletnico, ki jo je prikladno obeležil z eno od svojih bolj ekstremnih modifikacij. Pred nekaj meseci ga je eden od prijateljev izzval, naj pretvori Microsoftovo najnovejšo konzolo, Xbox360, v laptop. Ben je seveda sprejel izziv, rezultat njegovega dela pa je prenosna Xškatla, opremljena z najrazličnejšimi priključki, 17-palčnim LCD zaslonom in vodnim hlajenjem. Podroben opis celotnega postopka je zelo zabavno branje, neučakani lahko pohitijo na fotografije, a verjemite nam na...

21 komentarjev

Novosti iz Appla

Novi iPodi salutirajo.

vir: Apple
MacRumors.com - Na današnji predstavitvi je Steve Jobs ponovno postregel z nekaj jabolčnimi novostmi, za začetek so predstavili novo linijo iPodov:
  • iPod je dobil nove igre, svetlejši zaslon in zmogljivejše baterije. Ponujajo modela s 30 ter 80 GB, oba v beli oziroma črni barvi.
  • iPod nano je poleg boljših zaslonov in baterij dobil tudi barve. Tako boste lahko kupili model z 2 GB prostora v srebrni barvi, 4 GB model v modri, roza, zeleni ali srebrni ter 8 GB model v črni barvi. Pri vseh obljubljajo kar 24-urno delovanje baterije z enim polnjenjem.
  • iPod shuffle je sedaj na voljo v novi obliki, precej podobni Apple Remote-u, infrardečemu daljinskemu upravljalniku...

23 komentarjev

G80 bo morda zamujal

The inquirer - The Inquirer prinaša slabe novice tistim, ki odlašajo z nakupom novega računalnika v pričakovanju grafičnih kartic s podporo DirectX 10. Prihajajoči nVidiin čip naslednje generacije s kodno oznako G80, ki so ga do sedaj pričakovali v septembru oziroma oktobru, bo po nekaterih virih zamujal. Žal pa novembrski prihod ni najslabša stvar, v izvorni novici je namreč omenjeno tudi, da bodo kartice, na katerih bo nov čip tiktakal, za delovanje najverjetneje potrebovale dodaten eksterni napajalnik, kar ni prav nič vzpodbudno.

18 komentarjev

Sony razkril dodatne informacije o splavitvi PS3

Daily Tech - Znanih je več podrobnosti, ki se tičejo lansiranja nove Sony-jeve konzole to jesen. Kot smo že poročali, bosta prvi na vrsto prišli ZDA (17. 11.) in Japonska (11. 11.), med kateri bo pol milijona primerkov razdeljenih v razmerju 4:1, evropske države pa bodo PS3 ugledale šele marca 2007. Na voljo bosta Core in Premium paket, ki se razlikujeta po ceni (Core $500 / Premium $600), velikosti trdega diska (Core 20 GB / Premium 60 GB) ter opremljenosti s priključkom HDMI, čitalcem spominskih kartic in Wi-Fi mrežno kartico (Core ne / Premium da). Sony namerava iz kupcev izmolzti čimveč denarja, zato se bo večinoma (80%) prodajal le Premium paket, trdi Daily Tech.

8 komentarjev

4-gigabajtna miniSD kartica

vir: Gizmodo
Gizmodo - Nekoč so tisti z obilnimi potrebami po kapaciteti v svoje fotoaparate in ostale naprave tiščali majhne trde diske, zakamuflirane v ohišja pomnilniških kartic, ki so bili tudi pasje dragi in občutljivi, a tehnološki razvoj je zmanjšal razloge za takšno početje. Današnje kartice so na voljo v najrazličnejših oblikah in kapacitetah, tako da se vsak mesec podre tudi kak rekord. Sandisk je recimo ravno predstavil mini SecureDigital kartico, na katero lahko spravimo kar 4 gigabajte podatkov, žal pa ni popolnoma kompatibilna s starimi izdelki istega formata. Prehod na večje kapacitete (do 32 GB) je namreč zahteval novo specifikacijo, ki so jo označili s številko 2.0, nove kartice pa brez posodobitve firmwara ne bodo delovale na starih napravah, so prepričani pri Gizmodu.

3 komentarji

B&O hi-tech škatlica za tablete

vir: Gizmodo
Gizmodo - Bralci Slo-Techa so v povprečju precej mladi oz. so v fazi življenja, ko jim zdravje (še) ne povzroča pretiranih problemov, a ob trenutnih trendih previdnost ni odveč. Sladkorna bolezen je zelo razširjena, tu je še kopica drugih modernih obolenj, pa tudi, če se vsemu izognejo, pravim geekom vedno preostane CTS. Počasi bomo morali vsi, tako kot danes dedki in babice, s sabo nositi majhna prenosna skladišča najrazličnejših tablet, na srečo pa je tehnologija tu, da nam pomaga.

Običajne plastične škatlice za shranjevanje tablet so preteklost, Bang & Olufsen je namreč predstavil napredno tehnološko igračko z enako funkcijo. Stvar je opremljena z LED diodo, ki sveti zeleno, če smo pridno papcali tabletke, sicer pa se spremeni v rumeno in rdečo, ima pa tudi Bluetooth, s pomočjo katerega lahko pošlje signal na PC ali...

10 komentarjev

Das Keyboard II

TechFear - Ako iščete tipkovnico, je na trgu veliko modelov. Za par tisočakov dobite cenene plastične izdelke, če pa primaknete večji kupček, vam bodo proizvajalci ponudili obilico dodatnih tipk, lučk in mini LCD ekrančkov, po možnosti pa tudi ergonomsko obliko. Vse lepo in prav, vsaj za večino ljudi, obstaja pa kopica navdušencev, ki ne potrebuje ničesar od naštetega. Želijo si zgolj kvalitetno tipkovnico brez dodatnih funkcij -- nakup, ki ga je dandanes presenetljivo težko opraviti.

A vse le ni tako črno, tu in tam se še najdejo stare zaloge, nekateri proizvajalci pa so predstavili celo nove modele, namenjene ravno čudakom iz zgornjega odstavka, ena od takšnih tipkovnic se skriva pod imenom Das Keyboard. Gre za drugo revizijo (Das Keyboard II) tipkovnice, ki nima prav nobene dodatne funkcije, je le zelo kvalitetno...

45 komentarjev

Dell UltraSharp 2407WFP

vir: BIOS
BIOS - Dellovi LCD monitorji so eni bolj cenjenih na trgu, najbrž vam dovolj pove podatek, da se podobno drobovje skriva tudi v Applovih Cinema Display-ih. Nedavno je bila tako posodobljena linija večjih modelov iz serije UltraSharp, med drugim običajen in širokozaslonski dvajsetpalčnik (2007FP in 2007WFP) ter večji, 24-palčni 2407WFP. Slednjega krasi kar nekaj zavidljivih specifikacij, njegova naravna resolucija je 1920x1200, bohoti se s kontrastom 1000:1, pa tudi odzivni čas (6 ms GTG) ne zaostaja. Pri spletnem časopisu BIOS so monstruma dobili v roke, tako da kar preberite opis, če imate pod žimnico 700 funtov.

11 komentarjev

Slovo BTX-a?

Hexus - Intel je na novinarski konferenci na Tajvanu najavil slovo standarda BTX, saj ga prihodnje leto več ne bo ponujal kupcem. Kot je znano je bil BTX plod Intelovih težav z vročimi procesorji in je predstavljal rešitev za efektivnejše odvajanje toplote. Ker pa je Intel letos predstavil Core 2 Duo procesorje, ki so relativno hladnejši od nekdanjih Pentiumov, je potreba po BTX standardu izginila, vendar dajejo napovedi o porabi prihajajočih štirijedrnikov slutiti, da morda slovo BTX-a le ni tako blizu, oziroma da je v pripravi že njegov naslednik.

Več na Hexus.net.

14 komentarjev

nVidia: sodelovanje s Chartered Semiconductor

Hkepc - Nvidia je po poročanju HKEPC-a zaupala izdelavo dela jeder za nove grafične kartice GeForce 7100 GS singapurskemu podjetju Chartered Semiconductor. Ta bo tako izdeloval jedra z oznakami GF 7100GS-N-B2, medtem ko bo TSMC, ki izdeluje jedra preostalih grafičnih kartic za namizne računalnike, izdeloval jedra z oznako GF-7100GS-N-A2. Poleg omenjenih proizvajalcev, za nVidiine grafične kartice jedra izdeluje tudi UMC. Chartered Semiconductor naj bi zaenkrat izdeloval le del jeder za GeForce 7100 GS.

Več o tem na HKEPC.

1 komentar

Tudi kopirni stroji lahko gorijo in kako preprečiti litij-ionske samovžige?

Reuters - Redno navajeni poročanja o gorečih prenosnikih in nevarnih litij-ionskih baterijah, nas je tokrat presenetil Canon in objavil, da bo vpoklical okoli 141.218 kopirnih strojev, ker lahko v ekstremnem primeru zagorijo. Gre za tri starejše različice, izdelane od leta 1987 do 1997. Vsega skupaj je bilo izdelanih 1.8 milijona tovrstnih strojev, ki imajo napako nekje v električni napeljavi. Predvidevajo, da jih večina ni več v uporabi.

Quantas še ni javil ali bo prepovedal vstop potnikom s Canonovimi kopirci. A se mu je v njegovi prepovedi Applovih in Dellovih prenosnikov pridružil še Korean Air.

Začeli so tudi razmišljati o tem, kako preprečiti tovrstne požarčke. Dodali bodo nikelj in mangan, kot sta si to zamislila Peter Bruce in Kuthanapillil Shaju, z univerze St. Andrews v Veliki Britaniji.

6 komentarjev

Obnavljanje podatkov iz mobilnih telefonov

Sci Tech Today - Bruce Schneier je na svojem blogu objavil zanimiv prispevek, povezan z varnostjo osebnih podatkov in poslovnih informacij.

Ameriško podjetje Trust Digital je namreč preko eBaya kupilo 10 rabljenih mobilnih telefonov in skušalo obnoviti podatke na njih. Mobilni telefoni so bili višjega cenovnega razreda in so bili sposobni brati tudi elektronsko pošto.

Uspeli so obnoviti vsebino komunikacije med dvema ljubimcema, načrte podjetja, da si pridobi večmilijonski posel z vlado, elektronsko sporočilo o nakupu 50.000 USD vredne licence za neko programsko opremo, informacije o bančnih računih in gesla za dostop do njih, podatke o receptih za nekega zaposlenega, itd.

Kljub temu, da je bila večina informacij izbrisana, so uspeli obnoviti za približno 27.000 strani podatkov.

In kdaj boste prodali svoj mobilni telefon?

14 komentarjev

Akcija nemške policije proti Toru? Kaže da ne.

Slo-Tech - Včeraj so na Slashdotu precej dramatično poročali o zaplembah Tor strežnikov v Nemčiji. Da gre za obsežno akcijo naperjeno proti Toru, bi lahko sklepali tudi na podlagi nekaterih izjav pravosodnega ministra nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, ki je mnenja, da bi bilo zaradi učinkovitega boja proti terorizmu potrebno omejiti anonimizacijske sisteme na internetu (o tem smo že poročali).

No, v resnici akcija nemške policije ni bila usmerjena proti Toru, pač pa proti osebam, ki so se ukvarjale z otroško pornografijo. O zadevi so se razpisali tudi na poštnem seznamu Tor operaterjev, kjer so se javili trije operaterji, ki jim je policija zaplenila strežnike.

Uradno sporočilo EFF za javnost, objavljeno na spletni strani EFF, ki skrbi za razvoj Tor omrežja, pravi, da je bilo v policijski akciji zaplenjeno večje število računalnikov, popolnoma nepovezanih s Torom, med njimi pa jih je bilo samo šest Tor točk. Proti Tor operaterjem ni bila vložena nobena obtožnica, nekateri med...

11 komentarjev

Eksperiment: Craigslist

Waxy.org - Pred kratkim je blogger Jason Fortuny s pomočjo fotografije nekega dekleta izvedel drzen socialni eksperiment na strani za iskanje zasebnih stikov Craigslist. Njegov cilj je bil predstaviti se kot podložna ženska, ki išče agresivnega moškega, in ugotoviti koliko odzivov lahko dobi v 24 urah. Rezultat je bil 178 odgovorov s 145 slikami, odzivi pa so vsebovali tudi polna imena, naslove in ostale osebne informacije.

Celoten seznam z odgovori in slikami je objavil na spletu, med prostovoljci, ki so se oglasili, se najdejo tudi uslužbenci Microsofta in drugih znanih podjetij, nek par pa ga je celo prosil, naj se podatki umaknejo, ker ne želita, da pride informacija do prijateljev in svojcev. Jason, ki je na začetku imel prosto objavljene svoje osebne podatke, jih je začel umikati, saj bi mu naj nekdo že grozil, postavlja pa se tudi dosti vprašanj o legalnosti in morebitnih pravnih posledicah tega podviga. Tukaj je še povezava do prvotne novice.

8 komentarjev

50 let trdega diska

vir: CNet
CNet - Polovica stoletja bo, odkar je IBM predstavil računalnik z novim kosom strojne opreme -- trdim diskom. Ta kos so prvič pokazali svetu 13. septembra 1956 in je bil spoštovanja vreden. Tehtal je eno tono in hranil neverjetnih 5 MB podatkov na 50 ploščah premera 24 palcev (skoraj 61 cm). Zadeva se je zavrtela 1200-krat v minuti in prenašala podatke s hitrostjo 8.800 znakov na sekundo, skupaj z omarico, v kateri je bil hranjen, pa je disk meril 152 x 172 x 74 cm.


2 GB iPod Nano s takšnim trdim diskom bi tehtal skoraj 410 ton oz. povedano drugače -- od takrat smo v tem pogledu napredovali 150.000-krat (trenutno dostopni diski so veliki največ 750 GB) oz. 65.000.000-krat...

9 komentarjev