»

ATi v Half-Life 2 pomete z nVidio

AnandTech - Zadnjih nekaj dni so krožile govorice, da niti najboljša nVidiina grafična kartica, torej GeForce FX 5900 Ultra, ne more zadovoljivo hitro poganjati Half-Life-a 2, danes pa je po izteku NDA-ja vse skupaj postalo uradno.

Kot že dolgo časa opozarja naš forumaš Senitel, ga je nVidia pri izdelavi NV3x arhitekture nekje zelo močno polomila. Že kontraverzni 3D Mark 2003 je pokazal, da FX-i niso sposobni zadovoljivo poganjati senčilnikov pik (Pixel Shaders) po DX9 standardu PS2.0. Takrat se je nVidia branila, da Futuremark-ovci ne znajo spisati realnega grafičnega pogona, ki bi ga lahko uporabljala kaka igra in s tem nekako uspela spodbijati rezultate.

Začasno ji je tako uspelo prepričati kupce, ki so zavoljo DX9 podpore kupovali GF FX 5200/Ultra in GF FX 5600/Ultra namesto ustreznih Radeonov ali GF4 Ti 4200. Tega bo sedaj verjetno konec, saj je testni program, ki uporablja grafični pogon najbolj pričakovane in skoraj končane igre Half-Life 2, pokazal iste, če ne še hujše rezultate.

...

83 komentarjev

Petdeset megabitov v sekundi po koaksialcu

The Register -

Današnje širokopasovne povezave prek bakrenih paric (ADSL) in koaksialnih kablov dosegajo že zavidljive hitrosti, ki pa so že skorajda na sami meji infrastrukture. Doslej je tako prevladovalo mnenje, da bo ob potrebi po dva- in večkrat hitrejših potrebno uporabiti drago optiko in z njo nadomestiti obstoječe podatkovne vodnike.

The Register poroča, da finski Teleste in nizozemski Essent Kabelcom delata na projektu imenovanem ETTH (Ethernet to the Home), ki bo omogočal hitrosti do 50 megabitov na sekundo po navadnih koaksialnih kablih, ki so že položeni.

V čem torej proizvajalca vidita prednosti novega načina prenosa podatkov? ETTH omogoča visoke hitrosti tudi na daljše razdalje, saj je koaksialni kabel manj občutljiv na razdaljo kot bakrena parica (DSL tehnologije), poleg tega pa je dosti cenejši od optike. Ponudniki interneta bodo tako lahko še nekaj časa uporabljali obstoječo infrastrukturo z malenkostnimi popravki, optika pa se bo v vmesnem času pocenila, pravijo. Več o tem.

29 komentarjev

Sledenje z GPS samo s sodnim nalogom

boston.com - Po poročanju Boston.com je washingtonsko vrhovno sodišče prepovedalo uporabo GPS pri zasledovanju osumljencev kaznivih dejanj brez sodnega naloga. Po mnenju sodnice Barbare Madsen je "uporaba GPS sledilnih naprav še posebej invazivna metoda nadzora, ki omogoča zbiranje ogromnih količin podatkov o posameznikih, ki se ne zavedajo, da lahko vlada zabeleži vsako vožnjo z vozilom in trajanje vsakega postanka".
Po mnenju predstavnika ACLU (American Civil Liberties Union) gre za prvo tovrstno odločitev v ZDA, ta odločitev pa bo verjetno imela posledice tudi na uporabo možnosti sledenja mobilnim telefonom.

9 komentarjev

Logitechovih 500 milijonov

Le kam nas vodiš, evolucija mišk?

Slashdot - Le česa naj bi imel Logitech 500 milijonov? Odgovor je preprost. Pravzaprav jih nima več, ker jih je prodal. Mišk, seveda. V zadnjih 20 letih je bilo po ocenah prodanih 900 milijonov računalnikov, torej Logitechov delež med miškami predstavlja zavidanja vrednih 55 odstotkov. Če pogledamo nekoliko nazaj v preteklost, ugotovimo, da je Doug Engelbart izumil miško že leta 1964, šele 20 let pozneje pa so se začele močneje uveljavljati z računalniki Apple Macintosh. Imate dovolj igre številk? Naj dodam še to, da je Logitech prodal toliko mišk, da bi z njimi 1,6-krat obkrožil Zemljo. Seveda so se...

20 komentarjev

Oglaševanje v Mandrake Linuxu 9.2

OSNews - Podjetje MandrakeSoft je poleg finančnih težav znano tudi po nekaterih nenavadnih poslovnih potezah. Tako so se odločili, da bodo v prihajajočem Mandrake Linuxu 9.2 ponudili možnost oglaševanja. Predstavite se lahko z ohranjevalnikom zaslona, s povezavo na vašo stran med zaznamki, z oglasom med namestitvijo ali s privzeto domačo stranjo v brskalnikih. Na voljo je več različnih paketov oglaševanja, cene pa se gibljejo med 7.000 USD in 24.000 USD. Če ste nad ponudbo zainteresirani, preberite podrobnejše informacije in navodila.

Še ena nenavadna poteza francoskega podjetja. Upam, da bo vsaj koristna.

5 komentarjev