»

V četrtek in petek vrhunec perzeidov

Slo-Tech - V nočeh s četrtka na petek in s petka na soboto bo vrhunec letošnjega meteorskega roja perzeidov. Utrinki letijo po nebu vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom, te dni pa dosegajo vrhunec. Podobnih rojev še nekaj, a perzeidi so zelo predvidljivi, predvsem pa v prijaznem delu leta, ko so noči tople in praviloma jasne. Tako bo tudi letos.

Utrinke vidimo, ker Zemlja leti skozi ostanke kometa Swift-Tuttle, ki s periodo 133 let kroži okrog sonca in je nazadnje tod mimo letel leta 1992. Za opazovanje utrinkov potrebujemo čim temnejše nebo, kar si zagotovimo z odmikov od virov svetlobe. Luna je trenutno v prvem krajcu in v četrtek zaide ob 22.25, v petek pa ob 22.47. Od takrat pa do polnoči bo okolje idealno za opazovanje.

Navidezno perzeidi izvirajo iz ozvezdja Perzeja, ki je zgodaj ponoči na severovzhodnem delu neba. Če bodo pogoji idealni, lahko ugledamo do 100 utrinkov na uro. Ko radiant vzhaja na nebu, vidimo čedalje več utrinkov.


22 komentarjev

Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

Samsung - Samsung je predstavitev Unpacked August 2021 osredotočil na tretjo generacijo svojih dveh prepogljivih telefonov linije Galaxy Z, Fold3 in Flip3, videli pa smo tudi nove ure Watch4 z Googlovim softverom in slušalke Buds2.

Že ko so pri Samsungu pred tremi leti najavili prvega prepogljivega Folda, je bilo jasno, da bodo uvodne različice takšnih telefonov eksperimentalne naprave za res zgolj največje (in najbogatejše) privržence žepne elektronike. Ob križevpotu prvih let, ko so Folda in njegovega bratca Flipa kazile težave z zanesljivostjo poklopnega mehanizma in pregibnega zaslona ter visoka cena, se je marsikdo vprašal, ali so upogljivci zares prihodnost pametnih telefonov. Toda Korejci so telefona pogumno izpopolnjevali in tretja generacija že kaže, kako bi se - ob nadaljnjem padanju cen - takšne naprave lahko razširile med ljudmi. Galaxy Z Fold3 in Flip3 sta bila zvezdi včerajšnje Samsungove poznopoletne tiskovke Unpacked August (skrajšan video povzetek), s čimer sta prevzela...

34 komentarjev

Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Slo-Tech - V enem največjih vdorov v zgodovini so hekerji ukradli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut s strani Poly Network, ki nudi storitve decentraliziranega bančništva (decentralized finance). To uporabnikom omogoča premikanje sredstev z ene verige blokov na drugo, kreditiranje z zastavo kriptovalut ipd. A še večje presenečenje je sledilo kmalu zatem, ko so napadalci dobro tretjino ukradenega vrnili. Nazaj je prispelo za 3,3 milijona dolarjev ethereuma, za 256 milijonov dolarjev BSC in milijon dolarjev polygona.

Hekerji so ob tem sporočili, da jih denar ne zanima in da se zavedajo, da vdor in odtujitev boli, a da naj se nekaj naučijo iz teh vdorov. Po lastnih besedah se trenutno pogajajo s Poly Networkom, kako bodo vrnili še preostalo, hkrati pa jim želijo svetovati, kako zaščititi svoje omrežje. V Poly Networku so dejali, da pričakujejo vrnitev vsega premoženja, in napovedali sodne postopke. Nekateri analitiki ocenjujejo, da so hekerji v resnici premoženje vrnili, ker ga niso uspeli...

6 komentarjev