»

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev

Premirje med ATijem in nVidio?!?

The inquirer - Kot namigujejo govorice, naj bi se vojna med grafičnima gigantoma počasi umirjala. ATi in nVidia naj bi se dogovarjala o skupnem načrtu -- o zmanjševanju hitrosti s katero na tržišče prihajajo nove grafične kartice. Obe podjetji sta naveličani vlaganja velikih denarcev v raziskovanje in izdelovanje novih čipov ter stalnega pritiska javnosti zaradi zamud pri izdajanju grafikulj. 0,13 mikronska tehnologija je še en velik razlog za medsebojno povezovanje podjetji. ATija in nVidio mnogi primerjajo z Intelom in AMDjem, a za njiju nikakor ne moremo reči, da se stvari umirajajo. Klik!

22 komentarjev

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

Nov AMD-jev logotip

Digit Life - AMD je danes začel s svojim novim AMD64 logo programom, ki bo pomagal potrošnikom prepoznati strojno in programsko opremo pripravljeno za AMD-jeve 64-bitne procesorje, ki bodo lahko poganjali 32 in 64-bitne aplikacije, tako da bodo na njem tekli tud "stari" 32-bitni programi z x86 instrukcijami. Opteron, namenjen strežnikom in delovnim postaja, ter Athlon 64, izdelan za osebne in prenosne računalnike, sta prva procesorja iz AMD64 serije. Logo!

7 komentarjev

USB pod DOS-om

The inquirer -

Ko se je USB šele uveljavljal smo bili sicer skeptični, a izkazal se je kot izjemno uspešno vodilo, ki je danes uporabljano šriše kot kdajkoli prej. Skenerji, tipkovnice, glodalci, diski, CD-ji, tiskalniki ... Vse to lahko priklopimo na računalnik brez šarjenja po ohišju in to kar med delovanjem računalnika.

Ima pa USB lepotno napako, da ni kompatibilen s starejšimi operacijskimi sistemi, kar sicer ni večji problem, se pa lahko pojavijo nevšečnosti, ko potrebujemo dostop do USB naprav iz DOS-a -- naprimer dostop do USB diska z zagonske diskete.

No, sodeč po članku na The Inquierju je to zdaj, sicer v omejenih možnostih, mogoče. Panasonicov ASPI gonilnik namreč lahko po manjši modifikaciji config.sys in autoexec.bat datotek prepozna USB diske in CD-pogone, ne pa tudi ostalih naprav, a tudi to je nekaj. Več o tem, uradna stran v japonščini, prenos.

0 komentarjev

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar