»

Ste nori na vesoljčke?

OCAddiction - Če ste nori na vesoljčke, zagret modifikator in vas žuli kakšnih 60$ preveč, potem ste dober kandidat za nakup te zaščite za ventilator.
Fantje na OC Addictions so dobili v roke komplet ventilatorja, mreže ter še nekaj posladkov, ki pripravijo to pašo za oči k delovanju. Kljub nekaterih napakam so jo ocenili zelo pozitivno, tako da vam svetujem ogled celotnega članka, poleg tega pa je na strani še lepa modifikacija celega ohišja.

4 komentarji

Open source osvaja ZDA?

CNet - Na C|Netu so objavili zanimivo novico, iz katere je razvidno, da se bo kmalu začel velik boj med zagovorniki licenčne in open source programske opreme. Zagovorniki odprtega kodovja bodo namreč v tednu, ki prihaja, v kalifornijski parlament poslali predlog zakona, ki bo prepovedoval kalifornijskim državnim organom kupovati programsko opremo od podjetij, ki omejujejo uporabo oziroma dostop do izvorne kode njihovih programov. Ni dvoma, da bo prišlo do velikih lobiranj programskih družb, ki svoje interese vidijo čimdlje od doktrine open sourca.

Če pa bo zakon sprejet, bo to po mojem mnenju presedens in le vprašanje časa bo, kdaj bodo tudi druge zvezne države začele stopati po "kalifornijski" poti.

Kdo ve, morda se nam obeta svet brezplačne programske opreme. Podrobnosti si preberite na tej spletni strani..

4 komentarji

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji

IBM napada

ARNet - IBM bo že avgusta izvrgel iz tovarn nov procesor za svoje PowerPCje (tako vsaj pravijo analitiki [:8)] ). To bo malce oslabljen strežniški procesor Power4, ki bo s svojimi 64-imi biti in osemsmernim cevovodom lahko v enem ciklu izvedel 8 operacij. To se pravi, da bo procesor teoretično predelal 6.4GB podatkov na sekundo in bo imel poleg tega še vektorsko enoto, ki bo sposobna predelati še 160 vektorskih ukazov (to bo pospeševalo delo z grafiko).

IBM je te domneve potrdil, niso pa hoteli izdati ničesar novega. "Slaba stran" teh procesorjev je ta, da bodo uporabljeni le v delovnih postajah z Linuxom ali v Applovih "PCjih", ker imajo popolnoma drugačno arhitekturo in nabor navodil kot x86 AMDjevi in Intel procesorji. Hitrosti se bodo začele pri 1.6GHz in bodo naraščale s časom, ko se bo IBM "navajal" na nove tehnologije. Več.

3 komentarji

Celeron 1.7 za S478

The Tech Report - Celeron narejen za S478 sicer ni najnovejša stvar, je pa definitivno vredna ogleda, predvsem zaradi napovedi, ki se jih lahko nadejamo v prihodnosti.
Na The Tech Report so si malo, Pentiumu4 podobno plast silicija in kovine ogledali ter se poigrali s testi. Sicer se pozna, da ima Celeron Willamete le še 128k L2 predpomnilnika, toda je zaradi zelo nizke cene (pri nas nekaj čez 30 tisočakov) in dokaj visokega 400MHz vodila ter dokaj velike sposobnosti za navijanje (počakajmo le še na 0,13mikronsko tehnologijo in še enkrat več l2 "keša") zelo dobro ocenjen. Test najdete tukaj.

2 komentarja

KT 400 prihaja @ polna hitrost?

The inquirer - Že zdavnaj napovedani KT 400 čipset očitno končno prihaja. Via ga sicer uradno še ni predstavila, vendar pa bi lahko na njegov izid sklepali iz današnje izjave znanega proizvajalca matičnih plošč DFI-ja, ki je napovedal prihod dveh matičnih plošč, ki bosta vsebovali to čipovje in sicer bosta modela nosila oznaki AD77 Infinity in AD77 Pro.
Obe plošči bosta podpirali Serial ATA, AGP 8X, DDR 400 pa uradno ne bo podprt, vendar bodo plošče v navezi z njim menda vseeno delovale. Prav tako pa je prvo KT 400 ploščo pred časom predstavil tudi Gigabyte. Več o tem si preberite tu

0 komentarjev

MSI najavil K7N2

MSI - MSI, podjetje znano po izdelavi kvalitetnih matičnih plošč je najavilo svoj nov produkt, ki bo - glej no glej - temeljil na Nvidiinem nForce2 jedru. MSI je bil tudi prvi, ki je izdal nForce plošče, tako da je tu vsekakor že skoraj strokovnjak.

Nova plošča prinaša Dual 400MHz DDR pomnilniški kontroler, optimizirano 128-bitno arhitekturo, ki zmanjša celotno sistemsko pomnilniško latenco in tako dalje in tako naprej. Več podatkov najdete na uradni MSI-jevi strani: MSI K7N2.

0 komentarjev

4.1 in 5.1 zvočni sistemi

epiGamer - EpiGamerji so naredili test kar šestih 4.1 in 5.1 zvočniških sistemov za naša računala (in ušesa). Prve 4 strani so za zvočne znalce sicer odveč, saj razložijo najbolj pomembne stvari in lastnosti ozvočenja in zvočnikov, kar pa bo nadvse pripravno za vse "začetnike". Razloži vam pomen kanalov, zvočno in nazivno moč, število zvočnikov in podobno, tako da je branje priporočljivo. V testu/članku opišejo in ocenijo sisteme od Cambridge Soundworks FPS1600, preko Logitechovih Z560 do Altec Lansing 641.

0 komentarjev