»

Izšel GeForce GTX 460

Specifikacije

Slo-Tech - Nvidia je končno izdala težko pričakovani GeForce GTX 460, ki so ga predstavili na letošnjem Computexu na Tajvanu. Novinka je tretja kartica iz družine Fermi, namenjena pa je srednjemu razredu in neposredno konkurira ATI-jevemu Radeonu HD 5770. Nvidia je za kartico uporabila dizajn GF104, ki je podoben GF100, le da je manjši, cenejši in trpežnejši (slednje pomeni tudi manjši izmet pri proizvodnji), tako da je Nvidia na kartico prispajkala dva procesorja.Kartico je moč dobiti v dveh izvedenkah - cenejši s 768 MB pomnilnika s 192-bitnim vodilom za 200...

83 komentarjev

Piratstvo nekoliko drugače - nadaljevanje

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim povzeli prispevek Domena Saviča na njegovem blogu o predvajanju avtorsko zaščitenih prispevkov na POP TV v oddaji TV TUBA (Piratstvo je v Sloveniji norma?), je na svojem blogu mnenje o tem zapisala še Maja Bogataj Jančič. Maja Bogataj Jančič je sicer ena najboljših strokovnjakinj za avtorsko pravo v Sloveniji in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Maja Bogataj Jančič v svojem prispevku podaja še nekatera dodatna pojasnila k celotni zgodbi.

Po njenem mnenju je PRO PLUS na videz poskrbel za vse. Kanal A naj z oddajo TV TUBA ne bi kršil pravic avtorjev, saj le-ti na podlagi Splošnih pogojev dovoljujejo objavo svojih posnetkov v obravnavani oddaji. Glede posnetkov, ki jih uporabniki najdejo drugje in jih naložijo na portal pa PRO PLUS odgovornost za te posnetke prenese na uporabnike (11. in zlasti 13. točka pogojev).

Vendar pa je mnenje Maje Bogataj Jančič nekoliko drugačno:

Ni vse tako enostavno, kot se je zadeve lotil PRO PLUS. TV TUBA je...

39 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Velika Britanija bo regulirala svoje omrežje nadzornih kamer

Guardian - Velika Britanija je ena izmed bolj policijskih držav na svetu, saj so se v zadnjem času silno razširile kamere za nadzor prometa. Dnevno več kot štiri tisoč kamer posname več kot deset milijonov posnetkov, pri čemer so na vsakem registrska tablica, lokacija, datum, čas in fotografija avtomobila, na kateri je moč prepoznati voznika in potnike. Ti posnetki se rutinsko hranijo dve leti, sicer pa kakšnega jasnega zakonskega ogrodja, čemu služijo ti posnetki in kdo jih lahko uporablja, ni. V skladu z načrti nove vlade na notranjem ministrstvu obljubljajo, da bodo zakonsko uredili to občutljivo področje poseganja v zasebnost.

Sistem se imenuje ANPR (angl. automatic number plate recognition, samodejno...

7 komentarjev

Aplikacija za iskanje parkirnega prostora

engadget - Google je pripravil aplikacijo za uporabnike androidnih telefonov, ki jim bo pomagala iskati prosta parkirna mesta v mestih. Ideja je zelo preprosta. Ko uporabnik zapusti parkirno mesto, lahko na telefonu označi parkirno mesto kot prosto. Vsi ostali uporabniki z isto aplikacijo v bližini na svojih zemljevidih vidijo rdečo zastavico, ki označuje pravkar sproščeno parkirno mesto. Po petih minutah zastavica postane rumena, po dvajsetih minuta pa izgine, saj program predvideva, da je parkirno mesto že zasedel kdo drug. Zamisel ni slaba, vprašanje pa je, ali se bo uveljavila.

Prva prepreka je kritična masa, saj brez zadostnega števila uporabnikov program ne bo...

28 komentarjev