»

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

IE in Outlook Lukenj™

ZDNet - Očitno bom primoran Primožu začet težit za izdelavo "pošlji novico o Luknju™" obrazca, ki bo sam sestavil novico iz podanih podatkov :]. No, tokrat je na tapeti zopet Internet Explorer oz. Outlook, težava pa tiči v cross-domain skriptiranju v HTML objektih na spletnih straneh ali v email sporočilih, preko katerega bi ZlaSila lahko brala uporabnikove piškotke, dokumente oz. celo izvršila ZloKodo™. Nič novega torej, popravek pa še ni na voljo. Klik!

Že velikokrat pa se je govorilo o problemu obveščanja javnosti o hroščih, za katere še ni zdravila. V nekem primeru je Microsoft zelo glasno javno napadel oz. celo prepovedal objavo tovrstnih informacij, saj s tem potencialno povečajo nevarnost izrabe varnostne luknje. Kaj o tem menite vi -- je prav, da se javnost obvešča, ali pa naj se raje počaka do trenutka, ko je na voljo popravek? Hvala.

19 komentarjev

Microsoft in $35 za znane probleme

ComputerWorld - Naš naljubši proizvajalec operacijskih sistemov je najavil 'novost' v svoji podporni službi. Za splošno znane oz. odpravljene hrošče, kot je naprimer ona težava s pečenjem CDjev, ne bodo več ponujali zastonjske tehnične pomoči. Vsak tovrsten incident bo tako stal 35 Vašingtončkov™. Klik!

Kako bo pa s tem v Sloveniji? Kadar sem sam klical na Microsoft, ni bilo nekega 'strogega režima', kakršnega bi pričakoval po branju vseh pogodb oz. izkušenj iz drugih držav. Vprašanje pa je, ali je/bo ta sprememba dobra ali slaba. Verjetno imate tudi sami kolege, ki imajo problem, ki ste jim ga ali že desetkrat rešili ali pa pri odpravljanju težave nikakor niso pripravljeni sodelovati (beri: "Računalnik ne dela. Nič ne vidim. Vse je prazno pa neki piše.").

57 komentarjev

Oh yes India, Simputer is doing fine...

Australian IT - Šalo na stran: združenje parih indijskih podjetij ter laboratorija kani izdati ŽePCnik™. Simputer, kot se abačnik imenuje, bazira na Intelovem StrongArm procesorju v kombinaciji z 24 ali 96 mebibajti [>:D] RAM-a. Da bi bil projekt dobičkonosen, bi bilo vsako leto potrebno prodati vsaj 50.000 enot, v roku treh let pa jih nameravajo prodati 2.000.000 (dvojka s šestimi ničlami). Klik!

Kar pa me spravlja v smeh, je njihova popolnoma proizvodno usmerjena politika proizvoda: sami so namreč prepričani, da bo izdelek prodajalo dejstvo o njegovi uporabnosti oz. nepogrešljivosti. Tako so pri tem pričakovali podporo vlade, ki bi kmetu obrazložila, da brez izdelka, vrednega nekje $200 ne more več živeti ipd. Tovrstne podpore seveda niso dobili, nad čimer so zelo razočarani. Še nekaj: na izdelku piše "Made in India". Podjetju pa ne diši ideja, da bi na 'oem' izdlekih ne bilo te oznake.

1 komentar

Trik za hlajenje GPUja

Overclockers.com - Kot verjetno že veste, imajo današnji grafični procesorji konkavno površino, kar je za zagrizene navijalce, ki želijo čimbolje hladiti svojo zverino majhen problem, zato jih večina vrh GPUja pobrusi. Če nimate živcev ali dovolj finega smirkovega papirja, da bi pobrusili vrh čipa pravkar kupljene kartice, ki vas je stala celo premoženje, pa si le oglejte ta trik.

0 komentarjev