»

Nov test

Slo-Tech - Kot sem obljubil včeraj, je danes na vrsti nov test, ki sem ga ponižno spisal samo za vas, drage Slo-Techerke ter spoštovani Slo-Techerji. Na test sem (s pomočjo Goorxa) popeljal devet grafičnih kartic ter vsako od njih izmučil prek vseh meja. Upam, da boste v branju tega dolgo napovedovanega testa uživali.

19 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk

X-Bit Labs - Pred kratkim je WD predstavil nov disk velikosti 100 GB, ki se vrti s hitrostjo 7200 RPM (obratov na minuto). Disk bazira na treh ploščah (vsaka 33 GB), spada pa v družino Caviar. Western Digital je s predstavitvijo svojega 100 GB diska postalo podjetje, ki ima trenutno najhitrejši IDE disk s tako kapaciteto. Disk naj bi videli v trgovinah že ta mesec. Več tukaj.

4 komentarji

VIA zamenjuje KT133 s KT133E

X-Bit Labs - Sodeč po tej novici na X-bit labsih izgleda, da bo VIA poizkušala proizvajalce matičnih plošč preusmeriti iz KT133 na KT133E chipset. VIA pravi, da je KT133E, KT133A, vendar ne podpira AMD-jevega 266 MHz vodila. KT133E in KT133A sta v bistvu popolnoma združljiva chipseta (beri: enaka). Edina razlika med njima je, da proizvajalci na KT133A natikajo železna hladilna rebra, na KT133E pa plastična rebra. S tem hoče VIA dokazati, da je KT133A mišljen za višje frekvence, KT133E pa za nižje. Resničnost je drugačna, saj se odsotnost kovinskega hladilnika na KT133E ne pozna preveč. Najvišji doseženi frekvenci teh dveh chipsetov se razlikujeta samo za 5-10 MHz. Čeprav KT133E uradno ne podpira procesorjev na 133 MHz vodilu, se v praksi izkaže, da z njimi deluje čisto v redu. Zanimivo, kako lahko podjetja zapeljejo kupce . Matične plošče, ki bazirajo na tem chipsetu trenutno ne dopuščajo navijanja čez 117 MHz, vendar se bodo gotovo pojavile tudi take, ki bodo omogočale navijanje FSB-ja do 133...

1 komentar

Modifikacija

Overclockers Australia - Videli smo že ogromno modifikacij, take pa so malo bolj redke. Za kaj gre? Modifikatorju se gotovo ni dalo izdelovati novega ohišja (ali pa na tržišču ni našel primernega ), zato se je odločil, da skupaj zlepi kar dva. No ja, estetsko malce ponesrečena, vendar prostorsko dobra rešitev. Rezultat modifikatorjevega ustvarnjanja si lahko ogledate tukaj.

5 komentarjev

Rheobus na OC Australia

Overclockers Australia - Test Rheobusa je bil na Slo-Techu že objavljen, vendar sem vam za osvežitev spomina poiskal še en test, ki so ga tokrat opravili na Overclockers Australia. Da na kratko ponovim: Rheobus je napravica, ki vsebuje regulatorje, s katerimi lahko nadzorujemo hitrost ventilatorjev. Dobimo ga v kit izvedbi (razstavljen), vendar sestavljanje ni težavno. Vse kar moramo storiti je, da ga inštaliramo v 5,25 " plastično ploščico in ga vstavimo v ustrezno odprtino na ohišju. Kako stvar izgleda? Oglejte si na sliki:

5 komentarjev

Sound enhancement gadgets

Dan's DATA - Sonund enhancement gadgets je malce bolj "kunštno" ime za nekakšne ojačevalce, ki poizkušajo izboljšati zvočne zmogljivost vaših zvočnikov kolikor se le da. Te stvarce so bile včasih precej razširjene, danes pa jih ni več tako veliko. Dan (iz Dan's Data) se je odločil, da jih nekaj stestira in ugotovi, če je bilo to področje deležno kakšnih izboljšav. Na test je pripeljal dva primerka:1388 Technology Bit88 Universal Sound Enhancer in Evergreen Technologies RumbleFX 3D Sound Amplifier (proizvajalec RumbleFX slušalk). Pri testiranju teh dveh ojačevalcev pa pride zopet do manjšega problema; zvok je namreč stvar, pri kateri ne moremo pognati testirnega programa, da bi nam izpisal kaj je boljše in kaj ne, zato bo izbira takega ojačevalca bolj stvar okusa. Danu ti ojačevalci niso bili všeč, medtem ko so bili nekateri navdušeni. Pač stvar presoje. Čeprav Dan ni bil ravno navdušen, pa je še vedno spisal odlično in podrobno primerjavo, ki jo najdete tukaj. Če si boste tak ojačevalec...

0 komentarjev

USB mrežna kartica

Rizenet - Tako, pa smo dobili tudi USB mrežne kartice, ki jih enostavno priključimo na USB vodilo. Sam sicer ne spremljam preveč dogajanja na network sceni, zato sploh nisem vedel, da te stvari obstajajo. Zato sem še bolj z užitkom prebral ta test na Rizenetu, kjer so se spravili na Compex UE202-A USB LAN Adapter. Kartica podpira prenose od 10 do 100 Mbit/s, inštaliramo pa jo tako, da jo vstavimo v prost USB port, naložimo gonilnike iz Windows CD-ja in že smo pripravljeni na igranje/prenašanje datotek. USB kartica izgleda obetavna, vendar se izkaže za problem ravno njena zasnova na USB vodilu. Kot veste ima USB vodilo hitrost prenosa 12 Mbit/s, ki se porazdeli med ostale naprave, ki so priključene na USB. Ravno zaradi tega ne moremo uporabljati 100 Mbitne povezave, ampak samo 10 Mbitno povezavo, pa še tu pride do upočasnitev, če imamo na USB-ju več naprav. Sicer stvari niso tako črne kot izgledajo, saj se kartica povsem solidno obnese pri igranju mrežnih iger ali pri prenašanju manjših...

3 komentarji

Infinipro AquaCool vodno hlajenje

Dan's DATA - Vodno hlajenje je tisti način hlajenja, ki se trenutno vedno bolj uveljavlja med raznimi zanesenjaki oz. navijalci (overclockerji). Vendar pa overclocker ni pravi overclocker, če si vodnega hlajenja ne naredi sam. "Ampak jaz nimam volje/znanja, da bi si lahko sam naredil sistem za vodno hlajenje", boste porekli nekateri. Nič panike, tudi za take se najde rešitev, samo potem boste malo manj pravi overclockerji . No ja, kakorkoli že, včasih je oral ledino Senfujev sistem, ki je za svojo ceno nudil kar veliko, potem pa so ga začeli posnemati številni posnemovalci. Ravno enega izmed posnemovalcev so stestirali na Dan's Data. Kaj so ugotovili? AquaCool je dobra konkurenca ostalim komercialnim hlajenjem, vendar pa ima tudi svoje muhe (ne ravno bleščeča črpalka). Kako je Dan prišel do tega zaključka, si lahko ogledate v njegovemu podrobnemu opisu.

0 komentarjev

ASUS A7V266

X-Bit Labs - ASUS bo začel pošiljati svojo novo DDR matično ploščo, A7V266, poobčaščenim distributerjem.
Naj vam malo osvežim spomin; A7V266 bazira na VIA KT266 DDR čipovju. Ima eno AGP Pro režo, 5 PCI rež, 1 CNR režo in 6 USB vhodov. Kot opcijo pa je na njej še CMI-8738 zvočni kontroler. Podpira pa tudi ASUS iPanel.
ASUS je to "plato" nameraval izdati že februarja, a se je premislil. Raje je, kot nizko proračunsko rešitev, ponudil A7A266 na Ali MaGiX 1 čipovju. Sedaj, ko je končno jasno, da MaGiX1 smrdi, bo ASUS izdal A7V266. Prijazno, a? Medtem časom pa ASUS-ovi inžinirji niso počivali. S prvotne rev. 1.02 so prešli na rev 1.05, ki je tudi končna verzija....

0 komentarjev

Virus v WIN patchu

Tweakpc.de - Kaspersky Lab je izdal opozorilo, ki svari uporabnike pred novo verzijo internet črvička t.i. ,,I-Worm.Leave``. Le ta se širi preko interneta v obliki Microsoft obvestila o nadgradnji vašega sistema z novejšo datoteko, ki naj bi še izboljšala vašo varnost. Vendar pa je link, kjer lahko dobite patch zavajajoč. Sicer je zelo podoben MS-oftovem, a podrobnejši pogled razkrije, da ni. Pri poskusu inštalacije se bo poizkušal v vaš sistem pretihotapiti virus v datoteki cvr58-ms.exe, ki vsebuje ta trojanski virus. Zato pazite. Varnost ni nikoli odveč. Več o tem trojancu lahko zveste TUKAJ.

0 komentarjev