»

Varnostna analiza TorFoxa pokazala številne pomanjkljivosti

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred nekaj dnevi poročali o novem anonimizacijskem orodju TorFox (gre za program, ki združuje Tor in Firefox), je raziskovalec Kyle Williams danes objavil varnostno analizo tega orodja.

Žal se izkaže, da je v produktu polno pomanjkljivosti. Tako niso onemogočeni dodatki (Flash, Adobe Reader, itd.), poleg tega pa je pravi IP naslov uporabnika TorFoxa mogoče razkriti še na nekaj drugih načinov, kar bi bilo sicer mogoče preprečiti že z namestitvijo dodatka TorButton. Kot kaže avtor TorFoxa ni opravil niti osnovnih testiranj (npr. JanusVM testa in Decloak testa). Celotno testiranje TorFoxa je sicer na voljo na internetu.

Očitno TorFox trenutno ni primeren za resno uporabo, pač pa zgolj za testiranje. Glede na to, da avtor TorFoxa uporabnike preusmerja na svojo spletno stran, ki prikazuje Google oglase pa gre morda celo za precej neresen poskus služenja denarja.

Mimogrede, dva bistveno bolj kvalitetna produkta za anonimno brskanje po internetu sta sicer Tor Browser...

15 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.2

Slo-Tech - Z nekoliko zamude, a vseeno pozno kot nikoli, poročamo, da je pred mesecem dni izšel TrueCrypt 6.2.

Tokratna različica je prinesla številne izboljšave predvsem uporabnikom operacijskega sistema Windows. Med izboljšave tako sodi 30-50% hitrejše branje podatkov iz SSD diskov (v okolju Windows), zagonski nalagalnik (ang. boot loader) podpira matične plošče z RAID kontrolerji, na voljo pa so še številne druge manjše izboljšave (tudi za različice OS X in Linux).

TrueCrypt je eno najboljših orodij za šifriranje nosilcev podatkov (trdih diskov, USB ključkov,...), na voljo je za operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS. Med številnimi možnostmi šifriranja lahko omenimo tudi uporabo datotek s ključem (šifrirni ključ predstavlja poljubna datoteka) ter funkcijo verodostojnega zanikanja, ki omogoča skrivanje šifriranih podatkov. Najbolj zagrete uporabnike šifriranja pa bo verjetno navdušila tudi funkcija uporabe tim. skritega operacijskega sistema.

Prenos programa, ki je popolnoma...

36 komentarjev

HP-jevi novi oblačni strežniki

HP Proliant SL2×170z G6

vir: Slashdot
Slashdot - HP se z novimi modeli slečenih rackmount serverjev odpravlja na trg strežnikov namenjenih oblačnim podatkovnim centrom. Tako so najavili na Proliant seriji zasnovane strežnike, katerih glavna lastnost je slečenost. Kar pomeni, da so (po zgledu nekaterih konkurentov) iz ohišja strežnika pobrali večino odvečnih delov in temeljito preuredili postavitev komponent.

Tako preurejen strežnik je lažji in omogoča boljši pretok zraka skozi ohišje. To je v ponavadi nabito polnih omarah računskih centrov precej pomembna lastnost. Poleg tega je še pomembna zmanjšana poraba električne energije. Trenutno so v ponudbi trije modeli - SL160z za delo z aplikacijami, ki potrebujejo veliko delovnega pomnilnika, SL170z ponuja več diskov za shranjevanje podatkov in SL2×170z, ki je namenjen...

3 komentarji

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev

Periodni sistem elementov dobil novega člana

Pospeševalnik delcev v Darmstadtu

vir: BBC
BBC - Periodni sistem elementov, v katerem so vsi poznani elementi tako lično nanizani v različne bloke (s, d, p, f) po svojih naraščajočih vrstnih številih (torej številu protonov ali elektronov, če hočete), se je v mislih prvemu utrnil Dimitriju Mendelejevu v drugi polovici 19. stoletja. Tedaj poznane prvine je razvrstil po masah in znanih kemijskih lastnostih. V svoje odkritje je bil tako prepričan, da je pustil nekaj mest celo nezapolnjenih za še neodkrite elemente - pravilno je napovedal...

27 komentarjev

Microsoft Money gre v pokoj

Microsoft Money 2008

vir: CNet
ComputerWorld - Microsoft od leta 1991 bolj ali manj redno izdaja in posodablja nove različice svojega računovodskega programa Microsoft Money, ki je namenjen vodenju osebnih financ. Po napovedani smrti Encarte, ki se ima udejanjiti še letos, je svoj čas dočakal tudi Money. Zadnja nova verzija je izšla lani, potem pa je produkt počasi začel hirati. Tuje verzije, denimo francoska, so zadnjo predelavo videle celo daljnega leta 2005. Že lanskega avgusta so prenehali prodajati škatlasto verzijo izdelka, tako da ga je bilo za 50 do 90 dolarjev moč sneti zgolj še z interneta. Včeraj pa so objavili, da po 30. juniju sploh ne bo več naprodaj. Ker zadnja verzija vsebuje aktivacijo, bo zadnji datum za aktivacijo...

24 komentarjev

Microsoft Evropejcem Windows brez IE

Delež IE z leti pada

vir: CNet
CNet - V postopku, ki teče proti Microsoftu pred Evropsko komisijo, se Microsoft zagovarja, zakaj je v svoj Windows integriral brskalnik IE in ali s tem krši protimonopolno zakonodajo. Evropska komisija se je zavzemala za rešitev, da bi Microsoft v Windows dodal še nekaj konkurenčnih brskalnikov, uporabnik pa bi pri prvem zagonu odločil, kateri naj se ohranijo. V Redmondu imajo drugačne načrte.

Da bi zadostili zahtevam Evropske komisije, kanijo v EU ponuditi Windows 7 brez vgrajenega Internet Explorerja, sestavljavci računalnikov pa...

123 komentarjev