»

V Applovem App Storu skorajda nihče ne uporablja zunanjih plačilnih sistemov

Bloomberg - Čeprav se je Apple odzval na pritožbe razvijalcev, ki jim je lep čas prepovedal obveščanje uporabnikov o možnosti plačila izven aplikacije oziroma App Stora, s čimer se je bilo možno izogniti plačilu 30-odstotne provizije, je odziv vse prej kot uporaben. Sedaj sicer razvijalci lahko uporabnika usmerijo na zunanji plačilni sistem, a Apple še vedno pobere osnovno 27-odstotno provizije (so tudi znižanja), kar je po dodanih stroških plačilnega sistema skupaj še dražje. Razvijalci niso neumni in se tega ne gredo, je Apple razkril pred sodišče v postopku zoper Epic Games. Od več kot 65.000 registriranih razvijalcev je to možnost izkoristilo le 38 razvijalcev.

Apple je dodal, da med njimi ni nobenega velikega razvijalca. Sodnica je ob tem Applu dejala, da se zdi, da je bil cilj spremembe zagotoviti, da se ne bo nič spremenilo. Apple si je očitno želel ohraniti svoj kos pogače, kot si ga je rezal leta. Epic Games ob tem dodaja, da spremembe, ki jih je Apple uvedel januarja letos, v...

47 komentarjev

V Franciji dosegli nov rekord v gostoti plazme v volframovem tokamaku

Slo-Tech - V fuzijskem reaktorju WEST (Tungsten/W Environment in Steady-state Tokamak), ki ga upravlja Komisariat za alternativne energije in atomsko energijo Francoske republike (CEA), so raziskovalci s Princetona postavili nov rekord. Vročo plazmo pri temperaturi približno 50 milijonov stopinj Celzija (4 keV) so vzdrževali šest minut, za kar so vbrizgali 1,15 GJ energije. To je 15 odstotkov več energije kot doslej, plazma pa je bila dvakrat gostejša, kar predstavlja rekord za tokamake z volframsko prevleko.

WEST je zadnjo serijo eksperimentov izvajal od sredine januarja do konca aprila letos, v tem času pa so tudi postavili novi rekord. Ta presega dosežke iz prejšnje konfiguracije Tore Supra. WEST obratuje od leta 2016. Pred tem se je imenoval Tore Supra, obratovati pa je začel leta 1988, ko so prenehali uporabljati TFR, ki je bil prvi francoski tokamak. Tore Supra je deloval do leta 2010, nato pa so ga v letih 2013-2016 korenito nadgradili, in sicer so stene oblekli z volframom in...

20 komentarjev

Zaradi avror delni izpad Starlinka

Reuters - Geomagnetna nevihta, ki zadnje dni biča Zemljo, je še največ težav povzročila pri satelitskih telekomunikacijah. Z razvojem tehnologije postajamo, paradoksalno, čedalje bolj občutljivi na tovrstne pojave, ker je od elektronike in telekomunikacij odvisnih čedalje več dejavnosti. Največji igralec na tem področju SpaceX ima te dni nemalo težav z zagotavljanjem brezhibnega delovanja Starlinka, ki ga omogoča dobrih 4000 satelitov v orbiti. In ti so na geomagnetne nevihte občutljivi.

Elon Musk je na omrežju X že zapisal, da so sateliti pod hudimi obremenitvami, a za zdaj še delujejo. Včeraj je SpaceX opozoril, da je kakovost storitev zmanjšana, kar v praksi pomeni nižje hitrosti, višje latence in možnost kratkotrajnih izpadov. Kot so pojasnili v NOAA, tovrstne nevihte povzročijo prehodne spremembe v atmosferi, zato SpaceX-ovi sateliti na višini okrog 550 kilometrov izgubljajo višino in potrebujejo več popravljanja orbit.

Uporabniki ugotavljajo, da se je močno povečal delež izgubljenih...

5 komentarjev